awak clik..saya sayang..:))

Thursday, August 27, 2015

KISAH MAJLIS PERKAHWINANKU

Salam.

Aku ni sebenarnya tak tahu nak mula macam mana cerita ni. Tapi point utama nak cerita adalah berkenaan hal urusan perkahwinan aku.

Untuk pengetahuan korang,aku kenal suami aku ni dari abang aku sendiri. Mak aku memang berkenan dan selalu jugak nak update pasal dia kat aku.Tapi macam biasalah, masa tu aku tak berminat langsung.Mak aku cakap banyak kali nama dia Syafiq pun,lepas tu aku tanya balik "Syafiq mana ni mak..xkenal"..Masa tu suami aku ni masih bekerja di saudi,kebetulan 1 bilik dengan abang aku.jadi dia tidur terbongkang ke..bangun subuh ke x,memang aku tahu dari abang aku. Nak jadikan cerita pendek, memang dah jodoh agaknya, tetiba aku rasa lembut hati pulak nak terima. Mungkin hasil solat istikharah yang sebelum aku kenal lagi dia. Memang saja buat,sebab niat dalam hati,in case la ada orang tetibe nak meminang (aku memang suka budget hot ^^), terus terima. Mind set aku buang masa nak bercinta2 ni..so,dari kenal lama2 tapi tak tahu tujuan,baik pada awalnya lagi kenal dengan niat nak kahwin. Ikut hati aku, tunang je la sekejap kemudian terus nikah.Ini bukan cerita gelojoh nak kahwin,cuma aku xsuka buang masa. Aku bukan jenis nak melayan2 lebih kalau tiada ikatan sah. Nanti karang kau rasa mcm mesej dengan dinding pulak. Tapi disebabkan suami aku ni susah cuti dan cuma dapat cuti setahun sekali je balik malaysia, maka nikah dilakukan pada tahun hadapan.

Dalam masa setahun tu, senang cite tak sempat pun nak konon2 kenal hati budi. Aku busy dengan final year project dan dia pula dengan perbezaan masa 5 jam saudi-malaysia. Time aku nk tidur,die baru balik kerja. So, disebabkan itu juga banyak persiapan perkahwinan aku yang uruskan. Tak tahu nak cerita berapa percent. Tapi, kalau fikir balik mengamuk tak mengamuk tu ada jugak lah..i memang emo sket uollss..hahaha. Aku ni konon2 je macam nak plan itu ini untuk majlis perkahwinan, ingat pro sangat mcm perancang majlis. Kawan aku kata,aku ni jenis cepat stress sebab aku buat kerja based on plan,takde plan masakkkk aku gelabah..well,nak minta tolong family pun,seriously ini adalah majlis pertama dalam family.Deorang pun sebenarnya takde pengalaman.Apa aku buat semua based on Google.Masalah google ni,dia akan bagi ko rambang mata kekonon nak buat majlis makan roti kosong celup teh je tapi jadi kambing golek 100 ekor plak. Tapi angan2 je la..akhirnya semua yang aku buat ikut budget. Aku dah cuba untuk buat yang paling simple,tapi kun fayakun,tuhan yang tentukan semuanya.

1. KISAH BAJU RESEPSI TAK JADI

Untuk majlis,aku handle baju,mekap,photographer, pelamin dan hiasan. Bab makan dan tetamu semua family yang uruskan. Cerita bab baju, aku cuba elakkan untuk ambil baju sewa sebab kebanyakkannya tak berkenan disebabkan cutting badan. Maka aku pilih untuk ambil tailor. Tailor aku ni punyalah jauh dekat kuantan, pahang bak hanggg..asalnya aku amek dia sebab murah. Harga baju dia custom made sama macam harga kau sewa baju. Dalam RM350-400 termasuk kain,design,beading dan upah jahit. Customer dia ramai dekat kl,so weekend dia akan datang kl untuk amek ukuran face to face dengan customer. Memang review aku tengok semua ok.Meyakinkan,jadi aku pun tempah la..Dia turun putrajaya weekend tu dan amek ukuran badan aku semua. Bila baju dah siap, dia akan pos sahaja. Bila baju sampai, memang elok sebab dia buat on time. Cuma kena alter sikit bahagian bahu macam terbesar and nampak 'jatuh'. Aku pulangkan suruh dia alter, kemudian aku tambah lagi sehelai untuk resepi belah lelaki. Nak jadikan cerita,lagi sebulan nak majlis tu,baju aku tak siap2 lagi.Puas aku call n mesej semua. Dia acuh tak acuh je balas. Katanya sakit,lepas tu bila tanya lagi,katanya dah pos tapi tak sampai2.Akhirnya, selepas puas aku dengan suami push2 deorang,baju sampai juga.TAPI alangkah aku rasa macam nak tembak2 tailor ni sebab 2-2 baju aku dia salah buat. Baju pertama untuk majlis resepsi perempuan besar, dan resepsi lelaki kecik..kecik yang memang bukan size aku,kemudian lengan singkat.Kalau tengok pada design memang dah cun sangat,tapi aku tak tahu size mana dia buat and tak logik boleh pulak 2-2 baju tu berbeza size,padahal orang yang sama buat order. Dia cakap dah alter,tapi sebenarnya sama je size yang salah. Masa tu aku rasa menyesal sangat dengan duit dah habis bayar.Bila aku mesej sepatah tak reply, bila aku tengok dekat fb dia,ramai lagi rupanya yang mengalami nasib yang sama. Suami cakap, redha je la dan kita cari je baju sewa. Pada awalnya dulu xnk amek baju sewa sebab susah nak cari yang loose dan suami plak jauh kat saudi masa tu,memang takde masa nak pergi fitting semua. Kiteorang plan semua based on whatsap and email je. Korang bayangkan, 2 hari sebelum majlis baru kiteorang pergi cari baju sewa dan alhamdulillah,jumpa juga yang berkenan walaupun semua dah jadi lari tema.



kalau tengok pun dah boleh agak terlalu ketat untuk aku.Tapi seriously kain best,beading cantik,warna cantik,cuma salah cutting dan majlis lagi 2 minggu nak alter mana kak oiii.Bahagian tengok dalam gambar pun dah nampak pendek.

2.KISAH BAJU NIKAH TAK SAMA WARNA

Yang ni pula kisahnya agak geram-lucu. Macam aku cakap,aku tak suka kalau orang tak ikut planning. Sehari sebelum nikah,banyak kali aku pesan dekat bakal suamiku,'awak,jangan salah bawa baju'..TAPI,bila di hari pernikahan,yes.!.kata2 ku bukan bebelan tapi dah jadi doa,memang dia tersalah bawa baju dan pakai baju warna lain. Sebab tersalah tu, dia konfius warna baju nikah dan resepsi. Memang untuk majlis nikah dan resepsi,dia plan nak pakai baju melayu je. Jadi, dia beli 3 helai baju melayu. Warna baju melayu untuk nikah hampir sama dengan warna resepsi. Cream peach-nikah dan cream yellow-resepi..Sekali imbas memang tak perasan,tapi hakikatnya memang nampak perbezaan warna cuma tak ketara. Start hari nikah lagi dah masalah planning aku ni. Haihh ~



tang tara muka bahagia hatiku geram je.dah sah jadi suami kan?meh I nak cubit2 u sampai lebam. Biasaaaaa dia pakai baju salah warna. ! *gaya mak marah anak*

3.KISAH ALBUM KAHWIN YANG LAMBAT SIAP DAN SALAH BUAT

Dah lepas kisah baju,aku ingatkan macam,"takpelah biarlah benda nak jadi,kalau jadi kenangan pun,cuma memori,tak boleh nak simpan"..TAPI..amek kauuu,,album kahwin aku pulak photographer salah buat. Ingatkan bila ada gambar,inilah yang akan jadi kenangan manis. Sentimental value. Bab baju tu aku boleh pejam mata sebab majlis dah selesai.Tapi bab gambar yang forever ever ni,nak buat tatapan anak cucu cicit,jadi salah. Memang aku hangin sangat. Tapi macam biasalah,suami aku yang cool,aku yang hot. Tapi,keputusan aku bagi suami yang buat,sebab kalau aku yang start cakap and deal dengan ptohographer ni,memang lahhh kau jah.!.Hello,dia profesional photographer yang sangat dikenali,dia bagi harga pakej,sesen pun kiteorang tak minta kurang,bayar je la if itu harga servis,tapi boleh pula dia buat macam tu.Lepas ni photographer jgn nak up status "bayar nak murah,servis nak 5 bintang"..hakikatnya, kteorang bayar ikut pakej yang diberi. Kenapa tak tulis je harga pakej termasuk kesalah taip nama. kan senang. Bukan album je salah,tapi kualiti gambar pun kurang menarik. Kau dah tahu suami aku suka main pejam2 mata,bagi tahulah suruh ready,ni mata terpejam pun kau print. Tapi bila ambil gambar orang2 famous bukan main lagi hasil kaklong bagi 5 bintang.!.


ini cover album bahagian depan. Nama dah betul, tapi tarikh 3.1.2014..patutnya 3.1.2015..sejak bila pula anniversary aku dah setahun. January  2014 tu,kenal laki aku pun belum kiah oiii..


ini cover album bahagian belakang. Entah MUAZ & SHAHIRAH mana..tarikh pun salah bulan november 2014. Sumpah lawak semua ni.Kot ye pun nak salah,biarlah depan belakang bagi sekata. Ni nama pengantin mana,tarikh pun aku tak nikah lagi. Nampak sangat careless yang tak boleh nak dimaafkan.grrrrrr.Buat kerja sambil masak nasi goreng GST ke ??

Album siap lambat,salah tulis nama (nama orang lain), salah tarikh *hakak rasa nak payung2 kan kau ni*

4. KISAH JURUMEKAP LAMBAT DATANG

Yang ni terjadi time nikah, majlis hari jumaat,confirm semua nak cepat. Pagi tu dah berdebar,tunggu jurumekap tak sampai2..aku rilex lagi.Dah jam 7, orang semua dah kehulu hilir nak bersiap,akak aku pun dah mula mekap (aku nikah tarikh yang sama dengan akk aku,tu pasal ada 2 pengantin). Aku call dan jurumekap terlajak tidur. Sejam lagi sebelum majlis baru dia sampai dan nasiblah dia boleh mekap dan siapkan aku dalam masa sejam. Tapi hasilnya memang tergopoh dan tak rilex...dah la semalamnya aku tidur lewat,jam 3 pagi. Jammmm..

Dalam 4 kisah ni,aku boleh cakap hiasan dan pelamin je yang aku puas hati.Bukan pelamin nak bersanding renjis2,tapi untuk bergambar.

Aku banyak luah rasa tak puas hati dekat suami. Tapi macam biasalah, lelaki ni malas nak amek pusing,bagi deorang kalau dah jadi,macam tu la..nak patah balik masa pun tak boleh. Tapi aku keep blaming itu ini tak betul. Sampaikan kalau aku fikir balik setiap perkara yang jadi merepek2 untuk majlis,aku dah macam 'lantak kau la labuu'..janji aku dah nikah,dan dah nak jadi mak pun. Cuma apa yang aku belajar dari kesilapan ni,macam mana bagus planning kau,cuba untuk duduk bersama dengan family dan bincang. Nanti parents nak majlis pink,baju kau nak biru,makcik nak goodies warna kuning..jadilah tema pelangi of the year.

Kos perkahwinan aku simple je pada asalanya tapi at last semua jadi over budget sebab kesilapan2 manusia. Baju nikah aku beli baju kurung biasa je dekat jalan tar,baju melayu lelaki beli dekat jakel. Hantaran pun buatlah simple janji kat dulang ada lah sikit2 bunga,bagi tak kosong. Aku rasa kalau takde kesilapan,mungkin majlis ni jadi simple and lovely gittuuu..

ok la..cerita aku ni korang jadikanlah pengajaran ya. Kadang-kadang Allah mungkin tak bagi perkahwinan yang kau impikan sebab Allah nak bagi mahligai perkahwinan yang indah..positif sungguh kan aku. 

Tapi kalau mood aku x baik,nanti aku ungkit la balik kisah 1-4 tu semula. Perempuan wei perempuannn..^^ Nasib dah kahwin.baru tahu laki ku ni suami yang baik. Apa?setakat baju kahwin tak siap,tak kisahlah janji suami I boleh belanja baju baru setiap bulan.bhahahahha.love u husband.x0x0

Tuesday, August 11, 2015

PENANGAN TATI SKINCARE MEMANG TERBAIK HABIS

Salam.

Haritu masa mula2 preggy memang malas sangat nak pakai produk2 ni.even bedak or pencuci muka pun tak.inikan pula toner n moisture bagai lah..sepanjang preggy ni memang susah sangat jerawat nak muncul.tapi kalau muncul mesti ada kesan parut dan jadi merah2..paling ketara bila kulit jadi kering.baru tahun perasaan orang kulit kering ni macam mana.sebab dulu kulit berminyak,rasa susah nak ber mekap or nak pakai moisture pun jadi takut sebab nanti muka jadi shinning uolsss..kalau guna kertas minyak tu dah boleh perah balik buat goreng ikan.huuuu..

disebabkan simptom ibu mengandung rasa rimas nak tepek2 krim ke apa kat muka..jadi muka pun togel dan pergi kerja pun ditegur offismate kenapa muka pucat.tu sebab tujuan utama mekap dulu untuk mengelakkan pertanyaan dan juga pandangan kurang senang.bukanlah mekap sampai tebal 7 inci.cukuplah macam bagi muka nampak 'fresh'.

Tapi,selepas 6 bulan,aku mula try satu skincare ni.walaupun dalam hati,ni mesti guna sejap lepas tu dah boring and malas. Nama produk tu TATI SKINCARE. Kalau korang nak cuba,jimat beli set percubaan dahulu cuma RM100 dan postage adalah FREE.eh zaman sekarang ni kalau orang bagi FREE,ambil je k,jangan banyak songeh tanya kenapa free.eheh.

Dalam 1 set percubaan tu ada 5 items, ianya termasuk cleanser,day cream,sunblock,night cream dan treatment cream. 5 barang nak guna,memanglah aku guna dengan penuh kesabaran sebab nak cantik punya pasal.hahahaha.walupun kekadang ada skip sebab kemalasan.tapi dalam malas2 aku tu pun hasilnya superb jugak okeyh..jangan cakap hakak tak payung ye.

Skincare ni mampu buat kulit korang jadi glowing tanpa tepek bb cream,cc cream,dd cream,foundation dan apa sahaja yang buatkan korang terpaksa remove bila nak solat.kiranya kulit bebas masalah tanpa mekap.cewahh..jimat masa kan.nak solat pun tak perlu bazir beli makeup remover ke apa.cuma kalau nk pergi event besar2,boleh lah korang tepek mekap sikit,itupun hasilnya dah kebaaaaabooomm..ni cakap berdasarkan pengalaman sendiri ye.

Malas nak bebel panjang,korang tengok hasil aku guna sendiri.


ini gambar original takde editing. sumber cahaya pun sama je. Dalam masa sebulan dengan pakai ada on off pun dah dapat hasil macam ni.kalau guna berbulan dan tak pernah skip lagiiiii lah.!.aku memula cuba pun sebab tengok hasil dari orang lain.cumanya orang lain pakai lagi liciiiinnnn sebab deorang konsisten.hikhikhik..^^.ni takde mekap.cuma guna cleanser,day cream kemudian gunakan sunblock. aku ni kalau guna apa2 produk pun,bila setakat nak pergi kerja malas nk menepek mekap semua.sebab nanti nak solat zuhur dan asar,2x nak kena bersihkan muka.leceh.

Kalau korang tanya tekstur krim macam mana.aku berani cakap ini 1st krim yang aku rasa tak melekit dan senang sapu dekat muka.rata.bila senang sapu dan rata,guna sikit je dah boleh cover 1 muka.jimat.size 5gm ni untuk aku boleh tahan 1-2 bulan.tapi kalau aku nak dekat 2 bulan pun masih bertahan.sebab day cream tu banyak.lepas cuci,muka rasa lembut je.lepas tu produk ni mencerahkan.bukan memutihkan macam pengelupasan jadi merah2 ye.die jadi lebih cerah dengan muka nampak fresh dan glowing.beshhhhh argh.!


bukti aku sendiri guna tati skincare ye.siap posing sebelum pergi kerja. :P.

ini pula kalau ditambah dengan mekap.sekata cantik dan tahan lama.yang ni cuma guna foundation,bedak,eyeliner dan lipbalm.simple je.:)


so,sebab aku dah guna,jadi nak korang pun cuba.sebab produk ni memang best.oh ye,produk ni pun ada loose item tapi hanya 10gm je..kemudian kalau nak tambah toner dan serum kena beli asing.tak termasuk dalam set.

Jadi, kalau korang baru nak mencuba dan tak cukup budget,boleh cuba dulu 5 in 1 set ni. Harga cuma RM100 dan postage FREE.

Siapa nak order boleh text aku di telegram 0136418611

ATAU 

Emel apricotpie91@gmail.com

Korang juga boleh follow aku di instagram @bellahaul

sila click @ BELLAHAUL

Dekat situ aku selalu update review or testimoni dan gambar semua update situ.Minta maaf if korang minta nombor whatsap.sebab hp asyik hang penuh mesej dengan pelbagai group. Jadi korang boleh download apps telegram ye.dia macam whastap jugak.:).ok lah korang,untuk maklumat terkini semua korang boleh dan SILA follow instagram BELLAHAUL okey.

SEMOGA KETEMU LAGI :D






Wednesday, July 29, 2015

STRETCH MARK

Salam :)

Alhamdulillah,harini genap 28weeks kandungan. Rasa bersyukur sebab Allah masih pinjamkan nikmat untuk rasa baby gerak dan dah pandai bagi respond sekarang.Pantang kena usik..eheh.Mudahan dipermudahkan semuanya.

Cerita tentang pengalaman mengandung ni..lain orang lain pengalaman.Tak semua orang akan rasai perkara yang sama ketika mengadung. Ada yang alah teruk.ada yang selamat je makan tak ke sudah dari awal preggy sampai bersalin. ada yang maintain cantik je..ada yang comot bukan main.Macam2 lah senang kata..nampak macam tak best,tapi hakikatnya,ada rasa yang sangat subjektif.aku rasa,yang bakal dan dah jadi mak2 je akan rasa benda ni..segala rintangan dan sakit sanggup ku lalui demi nyawa dalam kandungan.tuan punya badan dah lalui dari 1st trimster,2nd trimster and Alhamdulillah harini masuk 3rd trmister..tinggal lagi beberapa bulan je sebelum due.

Disebakan takde pengalaman mengandung sebelum ni,maka macam biasalah,nasib aku ni jenis rajin membaca dan tahap curios tu sangat tinggi nak tahu macam2. Kalau pergi check up tu,jenuh nurse nak jawab soalan aku kenapa itu ini takboleh..kenapa jadi macam tu n etc. Tapi itu yang sepatutnya,sebab yang kita baca dekat blog ni kekadang acah2 mak enon je..viral lebih..tapi takde fakta yang sohih pun.ehe. 

So,aku pasti dalam banyak2 perkara yang bakal mak or mak2 dah lalui, mesti nak taknak,kecantikan diri pun kena jaga kan. Maksud aku untuk kecantikan ni bila kita ambil berat dan jaga apa yang Allah bagi pada asal kejadiannya.Tapi kalau memang dah takdir jadi kekal, tak boleh nak buat apalah. Contohnya, ambil supplement sebagai makanan sihat tambahan untuk kita bersyukur and jaga tubuh badan dengan apa yang diamanahkan. Bila bab mengandung ni, perut dah mula membesar,secara tak langsung, kulit jadi lebih tegang,maka mula lah cenderung untuk jadi kering,gatal dan akhirnya terhasil stretch mark ni.
.
Nak cerita pengalaman aku masa pergi korea,official honeymoon la kononnya.hehe.(nanti next update aku cerita part korea k)..aku ni jenis kulit nipis dan preggy ni kulit jadi kering sangat.masa pergi korea,1st time aku tengok kulit aku jadi putih2 mengelupas dan gatal.Nak kata musim winter..dah nak masuk summer.tapi still aku rasa sejuk.huuu..Balik malaysia tu,nak nangis tengok perut dah start ada stretch mark tapi belum tahap tebal dan teruk. 

Sebelum ni aku macam rilex buat tak tahu sebab perut belum besar lagi.masa tu baru 4 bulan dan macam orang buncit sikit je..jadi aku tak expect akan jadi stretch mark tu. Jadi,aku pun macam sekadar pergi google losyen apa yang selamat untuk sapu dekat perut..dan tawakal je la kalau tak hilang.

Masuk guardian je, aku terus nampak brand palmer's cocoa butter yang memang khas untuk stretch mark. Yang bestnya,dia keluarkan yang jenis spray,so senang keje aku,just spray dan sapu.tekstur yang nipis buatkan ianya cepat meresap dlm kulit.*baca nada ala2 model iklan kat tv k*


ni la rupa spray palmer's cocoa butter tu.Alhamdulillah,resultnya positif.sebab bila aku sapu,dalam seminggu lebih macam tu,hilang dah kesan stretch mark tu..sekarang ni aku masih continue guna je hari2.pagi sebelum pergi kerja dan malam sebelum tidur. Sebab aku takut bila jadi kering lagi dan extra hasil yang aku nampak, parut operation aku dah makin pudar. Dulu aku pernah operate appendix.That was 10 years ago beb and bayangkan dah 10 tahun pun parut tu masih kekal macam  baru lagi.now parut operate aku dah makin nipis and rata. :).aku bagi tips,sebabkan aku ni memang dari awal preggy dah cakap sorang2 dengan baby walaupun baru 2 bulan terlalu awal nak dengar,tapi sebab dah terbiasa,jadi sampai sekarang,setiap kali aku usap perut sambil sapu cocoa butter ni,aku borak dengan baby.macam spent time masa gituu..jadi,dia mulalah bagi respond tendang2 dan gerak bila aku usap2 perut.eheh.

Tambahan lagi,

yang ni skrub yang aku guna dan nak masuk 2 botol buat DIY je.safe ingredients dan bagi benefit untuk kulit kering,bagi moist.kebaikan skrub ni untuk stretch mark juga.yang ni aku guna dulu untuk kaki,sebab aku ni dulu orang sukan.jadi bila stop sukan,mulalah ada kesannya.


korang boleh cuba ni..kopi + garam halus + olive oil = skrub

tapi sebab skrub ni leceh kerana setiap kali mandi,aku kena cuci balik toilet,kalau tak,memang macam warung kopi la toilet jadinya, jadi aku tak guna hari2.mungkin boleh guna 2x seminggu or 1x seminggu. 



Kesimpulannya, korang boleh cuba 2 cara di atas. skrub kopi tu sebagai tambahan je.Kalau nak lagi bersih bagi buang daki badan semua,aku lebih suka gunakan lulur :).

Selamat mencuba !

Wednesday, May 20, 2015

Kisah ujian kehamilan


Assalammualaikum

Lama juga tak update blog ni. Rindu nak menaip :) . Korang semua apa khabar?

Alhamdulillah, hampir 5 bulan mendirikan rumah tangga. Seronok ada teman hidup ni.Lagi bertambah seronok sebab aku Allah beri rezeki pregnant awal.macam tak percaya diri ni mengandung dan ada nyawa dalam perut aku sendiri. 

Kandungan dah cecah genap 18 minggu hari ini. 4 bulan, 2 minggu. Setiap minggu mengira hari untuk genap seminggu dan sampailah nak ke-20 minggu sebab nak pergi scan jantina :)

Pengalaman pertama kali tahu diri ni mengandung sebenarnya instinct suami sendiri. Disebabkan kiteorg ni hubungan jarak jauh buat sementara waktu,makanya bila jumpa weekend je. Al-kisahnya pada hari sabtu kiteorang keluar pegi jejalan,sampai dekat guardian, dia tanya, "Sayang, jom beli pregnancy test"..aku ni tersipu-sipu malu sambil dalam hati terfikir kenapalah laki aku ni. Kalau dengan dia pun aku malu,dengan jurujual guardian tu lagi aku maluuuuu...aku pun jawablah "takyah la beli dulu.belum lagi ni.kalau lewat nanti,kita check la..lagipun mahal"..maka si dia yang excited entah kenapa pergi tanya jurujual guardian tu dan tiba-tiba panggil aku, "sayang, mari sini..akak ni nak explain cara guna"...aku yang berlari konon-konon pergi tengok skincare dan tersipu-sipu malu depan akak tu.bila die explain pun aku rasa macam masuk telinga kanan,keluar telinga kiri sebab xboleh nak fokus. Tetibe aku tu cakap "awak 1st time ye..patutlah malu-malu..good luck test"...hhahaha..

Balik rumah tu,tak sempat aku nak mandi lagi semua,suami dah suruh check..aku cakap,macam susah je nak guna alat ni. Tak reti. Suami suruh tengok instruction. Dia cakap kalau tersalah takpe lah..cuba suka-suka je..tak faham betul dengan dia ni. Pregnancy test clear blue ni dah la mahal. 1 kotak hampir RM40 tau..

Kalau korang tak pernah tau dan blur 1st time jugak macam aku,boleh tengok contoh ni


sumber dari Google.


Aku beli yang digital punya sebab lebih tepat dan boleh tahu dah berapa week. 

Untuk pengetahuan korang. Ada 2 cara untuk lakukan pregnancy test menggunakan clear blue digital ni. Aku cerita berdasarkan pengalaman aku yang tersilap cara penggunaan dan hasilnya error.Bukan sekali tapi 3 KALI.!!!.membazir amalan syaitonnnnn sangat. Aku cuba dan cuba tapi masih error.Cuba dengan kaedah yang sama. Lepas give up tu..aku dah malas nak test.Tapi disebabkan aku datang bulan lewat 4 hari,jadi aku pejam mata keluarkan duit untuk beli kali ke-4. Kali ke-4 tu aku tengok dekat you tube terus senang,xyah baca dekat instruction yang aku tak faham.Alhamdulillah. sujud syukur sangat. Orang paling hepi mestilah suami.

Nasihat aku,sebelum guna sila tengok cara pengambilan dekat u tube. Alat ni boleh sekali guna je.If korang salah test dan error.terus ke tong sampah la nasibnya ya.


Ini gambar masa baru tahu. Terlalu kecik sangat sebab baru 1-2 minggu.Sekarang dah 18 minggu. Cepatnya masa berlalu. Lepas ni dah masuk 20,30 minggu..ehhhh. tup2 dah jadi ummi.

Walaupun macam2 kisah sepanjang kehamilan ni,tapi rasa seronok sangat sebab ada teman dalam perut. Terasa sangat nilai keibuan tu dalam diri.

Bila tengah mengandung ni,rasa Kuasa dan ciptaan Allah tu sangat hebat dan sangat dekat dengan diri aku. Diberikan amanah untuk jaga ciptaanNya dalam rahim ni. Subhanallah. :')

Next entry nanti aku cerita tentang kisah morning sickness dan supplement untuk ibu mengandung pulak k. Bnayak sangat benda nak share. Tapi masa je susah. See u !

XOXO

Monday, January 26, 2015

Cara atasi rambut gugur


Assalammualaikum.

Hari ni aku nak share tips untuk menyelesaikan masalah rambut.

If korang ada masalah rambut seperti :

1.rambut gugur
2.rambut kering dan bercabang
3.kulit kepala gatal
4.kelemumur

korang boleh cuba seaweed scalp clinic hair mask ni. Made in korea ok.!.tak perlu nak pergi korea jauh2 nak buat treament rambut ala2 artis korea.di malaysia pun boleh.gituuuu..^^



al-kisahnya, kisah aku sendiri yang bertudung.korang yang pakai tudung mesti ada masalah rambut punya.paling tidak,kulit kepala gatal.aku faham,bila pakai tudung,rambut tertutup,berpeluh dengan cuaca malaysia yang panas lembap,memang kalau boleh 1 hari tu 2x nak cuci rambut.tapi kekerapan mencuci rambut guna syampu mesti akan buat rambut kering.bila dah rosah,tak cukup nutrient,gugur.Lainlah kalau korang banyak duit,setiap minggu pergi treatment dekat salon.sekali pergi beratus habis.

terus terang aku sendiri kerap tukar syampu sebab masalah rambut yang tidak seimbang.sekejap kering,sekejap gugur,lepas tu kulit kepala gatal sudah semestinya.kalau lepas syampu tu,memang akan rasa fresh dan hilang sekejap,tapi bila seharian  dekat office atau keluar,mesti rasa tak selesa balik.ini aku cerita pengalaman aku sendiri.sebab dah give up dan risau rambut gugur je.aku pun cerita problem ni dekat office mate aku perempuan.uollll,stewardess mesti lah tahu bab2 kecantikan ni kan.so,dia suggest 1 produk salon ni from korea.asalanya die fly ke sana.so dia try and it works.!.aku fikir,harga salon mestilah mahal.mesti beratus.bila aku google,ada yang jual sampai RM120 sebotol.
tapi bila fikirkan kelainan pada produk hair mask ni,sebab ianya berasaskan algae(organik),so aku pun yakinkan diri nak cuba.2 bulan aku amek masa nak fikir.rasa membazir ke x nak cuba.sebab dah bosan nak guna produk2 rambut dekat kedai biasa jual.sob..sob..sob..kalau kumpul duit tu boleh iphone6 sebijik.!.*ok melampau sangat cite*.

Finallly,aku berjaya juga kumpul duit dan pejam mata mencuba seaweed scalp clinic hair mask ni.1st time sampai,laaaaaa...besar rupanya botol seaweed scalp ni.dalam gambar nampak kecil.makanya memang tidak berbaloi kalau nak beli kan.


feeling2 syiokkkkk menggunakan seaweed scalp clinic hair mask.!.ambil gambar dengan seaweed scalp ni masa dah sebulan lebih menggunakan.tengok tu,masih berbaki banyak lagi.hair mask ni cuma guna 2,3x seminggu sahaja.sebab tu jimat.tahan 2-3 bulan.kita beli,kita guna,barang baik baru kita share pada orang lain.:)


Ni gambar testimoni orang lain.jangan risau,yang bertudung,walaupun ada kesannya,tak boleh nak update ambil gambar,sebab aurat.thank you pada yang share.:)

sebab produk ni macam tak ramai orang tahu,aku pun share testimoni sendiri pada kenalan rapat dan kawan2 dekat instagram.memang ternyata,dieorang pun dapat kesan yang sama.Alhamdulillah.syukur.:).dapat tolong orang dan bantu masalah rambut.terutama perempuan.rambut tu mahkota kan.cewaahh.rambut cantik,tersimpan rapi walaupun bertudung.:)


Ni,aku nak share feedback deorang lepas guna seaweed scalp clinic hair mask.Bismillah.




haaa.masih tak percaya?boleh google review seaweed scalp hair mask ni.biasanya produk ni ada dekat salon.tapi kali ni,tak perlu pergi salon.!.korang boleh dapatkan dekat on9.beli bayar transfer on9,barang sampai depan rumah.!.i guna poslaju uolsss.

berapa harga saya jual??

HARGA : RM75 (250ml) SAHAJA
PENGGUNAAN : 2-3 BULAN

macam mana nak order?

whatsap kita laju-laju 0136418611

tanya apa sahaja korang nak tanya yang berkaitan seaweed scalp clinic hair mask.

cara penggunaan kita guide dekat whatsap.

if nak tengok testimoni,biasanya saya update di 

instagram : n.nabilahrashid
facebook : nabilah rashid



Tuesday, January 20, 2015

MY LOVE STORY

Assalammualaikum :)

Alhamdulillah,genap 3 minggu aku bergelar seorang isteri. Perkahwinan ni boleh dikatakan rahsia jugaklah sampailah di hari pernikahan baru dihebohkan. Yang dikatakan rahsia tu bila kawan2 tanya "eh nabilah dah kahwin,tiba2 je.bukan dia single ke", "eh,dah kahwin,tak jemput pun."..maka ramai jugaklah yang sentap menyentap dengan aku dek kerana tidak dijemput,tiba2 keluar gambar dah nikah.:P.

Pertama kalinya,majlis nikah hanya dihadiri oleh ahli keluarga pengantin,kenalan rapat dan dekat seperti jiran tetangga. Majlis resepsi akan diadakan pada 21 Februari 2015 ni. Semoga dipermudahkan segala urusan.Ameen.

Bila ada yang bertanya,kenapa tiba-tiba je kahwin.Soalan ni bukan orang luar je tanya,even kenalan rapat pun terkejut bila aku tiba2 tunang dan terus tetapkan tarikh pernikahan. Family adalah orang paling surprise bila aku bersetuju akhirnya untuk bertunang dengan suami. Nabilah adalah seorang yang degil,garang dan emo. Sampaikan ada kawan cakap dengan aku "oh,finally u met a guy yang boleh buka pintu hati u"..

Yes,I love to see marriage and wedding. But never dare to dream this is my journey. Sebab rasa tak layak. Aku pernah dikecewakan dan ada jugak aku terpaksa mengecewakan..but for me,life must move on. Jalan jodoh kita berbeza.Kau mungkin jumpa dengan 1001 orang yang salah,tapi cinta kau kau hanya dengan yang satu hingga hujung nyawa.kau mungkin jumpa dengan yang paling kau sayang,tapi harus berkongsi kasih atau kau jumpa dengan orang paling kau sayang tapi tidak mampu untuk bersama. 

Sesuatu yang aku belajar apabila dikecewakan adalah menerima takdir dengan hati terbuka dan berfikir bahawa itulah jalan jodoh kita.Kita belajar dan didik hati jangan berdendam.Hasilnya kita dapat ketenangan. Ianya pedih dan sakit.Tapi sakit yang bawa aku dekat dengan Allah.Takdir yang menemukan aku dengan usrah dan ilmu agama. Indah kasih sayang dan cinta Allah.If you guys ask me what I feel bila dikecewakan, I feel EMPTY. Yes I tanya diri balik "Ya tuhan,aku nak kahwin dengan siapa"..bila teringat balik rasa macam bodohnya tanya soalan gitu.LOLZ. For 3 years memang aku nekad jauhkanlah diri ini dengan dunia couple,jatuh hati or apa sahaja berkenaan dengan cinta. Aku doa "Ya Allah,bukalah pintu hatiku pada orang yang kau redha jadi suamiku". So,it's a sign yang aku minta pada tuhan agar jalan jodoh tu terus ke pernikahan,bukan untuk suka2 lagi. Bila final year study,normal bila orang tanya lepas ni kerja mana,kahwin..paling tak tahan bila berbincang tentang tema kahwin la,dress impian dan bla..bla..blaa..aku jadi blur setiap kali orang tanya impian sendiri.haha. Fokus dan target masa tu,habiskan belajar dan kerjaya. Tak terfikir pun diri sendiri akan dapat kahwin pada usia agak muda.^^.Baca kisah orang kahwin muda ni macam seronok la.Tapi seronok yang tengok orang bahagia.:)

Tahun 2014 merupakah tahun paling cemerlang mengikut sejarah umur aku. Tahun 2014 adalah tahun aku grad,konvo,dapat kerja dan penutupnya,aku kahwin. Allah,terlalu banyak rezeki yang kau berikan pada hambaMu ini.:').Kadang-kala takut untuk rasa bahagia.Takut lalai dan takut kecewa dengan ujianNya.Cukuplah minta hati yang tenang dan sentiasa syukur.

Alhamdulillah.Aku dinikahkan dengan seorang lelaki yang bernama Muhammad Syafiq . Tak pernah aku terfikir dapat bernikah dengan this kind of guy yang langsung takde dalam senarai 'my taste',kemudian nikah pada tarikh hari lahir aku, 26/12/2014, hari jumaat dan dinikahkan oleh abah aku sendiri. It's so touched.:').Lepas ni boleh claim 2 hadiah.1 hadiah birthday,1 lagi anniversary.hehe.Allah perancanganMu cukup hebat..kau ambil dan kau gantikan dengan sesuatu yang cukup aku tidak sangka. 

Memang aku bertunang secara tiba2 dan senyap2. Hanya kenalan terdekat je yang tahu.Itupun dah cukup buat dieorang macam tertanya2.why..why..why.mesti macam fikir,what so special about this guy yang bole buka pintu hati aku untuk terima kan. Semua orang ada keistimewaanya dan aku boleh katakan mungkin dialah jodohnya. Jodoh yang Allah beri,yang boleh ngam dengan kita,boleh masuk denga kita,boleh terima kekurangan kita..yang mungkin ujian buat kita dan sebagainya. Aku selalu fikir,tiada 1 pun perkara yang Allah izinkan melainkan ujian buat kita di dunia. Suami adalah pinjaman dunia.Dia bukanlah malaikat yang tiada dosa, sehebat rasul. Dia cuma manusia biasa. Sesuatu yang kau kena sentiasa berpesan dengan diri sendiri, bahawa jalan jodoh setiap orang berbeza. Ada yang mungkin sudah kenal 10 tahun,ada yang baru jumpa seminggu,ada yang tak pernah jumpa,tiba2 jumpa masa hari pernikahan dan sebagainya. Cuma kita berhak pilih,pilihlah cara yang elok,yang islam tetapkan sebagai panduan.:).

Macam mana kami kenal?kami tak kenal.cuma kami tahu dari kenalan rapat sendiri,iaitu ahli keluarga. Dia adalah kawan abang aku. For sure,orang paling aku boleh percaya. At first,bila abang aku sendiri yang approach dan tanya aku if aku masih available untuk dia kenalkan dengan kawan dia.Tapi,dia tanya mak aku..sebab aku ni jenis emo sikit nak cakap pasal hal lelaki or kahwin2.haha.maksudnya tak berminatlah senang cite.Setelah beberapa kali,finally abang aku give up dan bagi mak aku yang tanya.Aku pun masih buat tak tahu,buat bodo je.Setiap kali dieorang buat2 cerita,seek for attention,aku mesti tanya balik,kawan dia yang mana ni.dah kata tak berminat.memanglah aku tak amek kisah kan.uhu.
tapi dalam diam, I do my istikharah.even before terjadinya dan wujudnya kisah ni pun,aku memang dah selalu amalkan istikharah untuk apa2 tujuan pun. I just let Allah handle my heart.bukannya aku yang membuta terus reject orang. First yang aku tanya tentang dia pada abang aku,macam mana solatnya dan karakter dia. Alhamdulillah jawapannya.Aku bukanlah orang alim atau perfect.Langsung aku tak harapkan jodoh aku itu ini.Cuma aku pegang pringsip,if dia seorang yang jaga solatnya,insyaAllah lain kekurangan boleh diperbaiki. Aku taknak tahu rupa dia macam mana,berapa gaji dia,apa pangkat dan harta dia.aku cuma nak tahu 2 perkara tu je.Solat dan karakternya. Memang masa tu diri nekad untuk yakin dengan Allah.So after 2 weeks, he came and text my parents yang dia nak datang merisik dan meminang aku. Dia text sebab masa tu dia takde dekat malaysia. So as he promise, once he back to Malaysia,dia bawak jumpa parents. Itulah kali pertama aku jumpa dia. So,we ikat pertunangan for a year and now alhamdulillah nikah. Takde bercinta atau couple. Untuk pengetahuan,aku cuma jumpa dia masa hari dia datang merisik je.hari pertunangan dia takde pun.So kalau ada gambar hari pertunangan,jangan tanya aku mana tunang ko wei.haha.
Makanya,tiada apa yang perlu dihebahkan.Dah confirm nikah,majlis resepsi saya jemput ye kawan2.gituuu...

Ada lagi a few stories yang abang aku cerita dan buat aku tersentuh. He knows someone yang dia dah tunggu for 4 years and at the end that girl pilih orang lain. Tapi dia langsung tak marah, sedih ya.tapi tidak membenci dan tidak pernah keluar 1 perkara pun memburukkan that girl. Never. Aku kagum dengan sikap dia yang suka bersangka baik dan positif. Instead abang aku pernah nampak dia nangis doa lepas solat malam.bukan senang nak cari kekuatan balik minta pada Allah kan.
I met a lot of guys yang bila kecewa,mesti akan burukkan orang yang dia tak dapat tu. I just don't get it. It reflect yourself bila orang yang pernah kau suka dan sayang,lepas tu kau kutuk dan buruk2 kan dia.It shows yang korang ni looser sebenarnya.bhahahaha.ok.kidding.I mean.enough dan move on. Don't ever tell people and kutuk2. kau marah macam mana pun.kau cakap direct je dengan orang yang kau marah tu.tapi jangan burukkan dia pada orang lain.

So,yeah I just discover a few interesting parts of him after nikah.Dia ni seorang yang suka melawak dan kaki menyakat. I feel glad to have him sebab aku ni jenis serius orangnya.Bila aku gelabah,dia lah yang paling cool dan tenang. Seronok bercinta lepas nikah ni rupanya.lagi best bila lepas solat berjemaah kemudian baca quran sama2.:).

To my hubby, thank you for everything.For making efforts for all these. I start to fallin love with you.:'). 





gambar paling cantik dan sweet kot.yang lain semua hancur.kekok macam haprak.!.haha. No fancy nikah dress.sebab baju lelaki dan perempuan beli dah siap dekat jalan tar je.ehe.(pada yang bertanya).cuma veil dan shawl je jahit sendiri.beading dan manik tambah sendiri.

pictures : kirikananstudio
makeup : bymyzura

p/s : harap dapatlah menjawab beberapa persoalan :)

Wednesday, November 5, 2014

MY CONVOCATION DAY


Assalammualaikum

sebab sekarang musin kovo kan.penuh news feed aku dengan gambar konvo.lepas ni gambar kahwin pulak.lepas tu gambar dengan anak pulak.lepas tu..tup2 gambar anak pulak kahwin.hehe.sekejap je hidup ni ye kan..

disebabkan aku konvo sesi petang.makanya agak terkejar-kejar jugaklah.bangun pagi nak kena kejar masa pergi photoshoot studio,lepas tu ambil tempat giliran lagi.lepas tu sesi peminat bagi aku bunga lagi.LOLZ..masa dengan family.bergambar2 lagi.senang cerita, kalau korang kata konvo tu adalah masa nak reunion dengan kawan2,jawapannya memang tidak.sebab masa hari konvokesyen ni lah masa kita nak bersama dengan keluarga meraikan hari kejayaan korang.jangan sampai tinggal mak ayah sebab sibuk nak jumpa kawan2 korang.kesian tau,mak ayah datang jauh.lagi lah bersesak, letihnya..lagi2 kalau mak ayah dah berumur.so,lepas ambil scroll terus datang peluk mak abah.ok??

makanya,disebabkan kasih sayang kena bahagi sama rata,aku luangkan masa bergambar puas2 dulu dengan kawan2 sehari sebelum hari konvokesyen.pre convocation day..gitu~

gambar yang ada dalam simpanan aku adalah gambar2 dari photographer.memang tidak ada gambar dengan parents sebab kamera lain dan aku hanya simpan untuk tatapan aku sahaja.sebab aksi bila bergambar dengan mak abah ni tidak sesuai untuk tontonan umum.manja lebih.hahah.!

macam aku bagitau tadi,pentingnya gambar dengan kawan2 untuk konvo ni sebelum nanti post gambar kahwin2 dan anak pula..kenangan tau.:)


2 orang pasangan yang agak gila2.


gambar ni mengingatkan aku saat hari nak pergi interview masuk MIAT, tengku putri (yang sedang siapkan aku) yang tolong jadi pembantu peribadi,termasuklah dengan mengemaskan cara berpakaian aku..dan bila konvo jugak dia yang tolong siapkan..auuuuwww.so much memories.!.i love you putri,walaupun dekat MIAT dah tak sama course dan jarang jumpa,tapi kalau jumpa mesti rasa macam cinta pandang pertama.:))


ambil mood permulaan nak start bergambar.masih cover2 ikut perintah photographer.





dah mula letih..bermula lah aksi gambar gaya sesuka hati



konon-konon nak ambil gambar style konvo masa tadika.lolz






mari..aku ajarkan kamu tentang cinta.maksayakatadahgradbolehkahwin.kekekeke

last sekali


sebelum masuk dewan konvo with my classmates.


terima kasih kepada semua yang hadir dan bagi bunga.:))).bunga masihku simpan walaupun sudah sebulan lebih.

kisahku..kisah hari konvo kamu?