awak clik..saya sayang..:))

Monday, October 27, 2014

Pray


My dearest future husband,

My expectations are not of a princess. I do not need all the riches of the world. All I ask is that you are rich with knowledge. Please do not feel threatened by labels and certificates. They mean so much less than the knowledge of Islam I pray you possess. I pray that you’ll be my other half who will help me answer our children’s’ questions when I have no idea what to say. I pray you be there to finish my sentences and teach me where I am lacking, for I know I am.
I do not expect you to be as beautiful as Prophet Yusuf (‘Aalayhi Salam), I will be grateful enough you becoming the light of my eyes. If we were meant for each other, if I am the lucky girl Allah created for you, then Im sure Allah will bring our hearts together and make us fall in love when we finally meet. How can I expect someone handsome and good looking, when I am but an awkward and clumsy girl.
A Muslimah’s letter written for her future husband, her future partner and the future father to her children. Even though I have yet to meet him, I pray that you are always in the best of health, under Allah’s protection and barakah, no matter where you are.Although there is no way to determine how and where we will meet, my prayers are always with you, so that one day we will find each other under the best of circumstances.
♥♥♥





bapaku pulang dari kota,bawaku berjalan2 naik basikal~

p/s : my sister told me "you are too beautiful to become a monster.:P.".yeahh. i'm looking good with a smile.:)

Sunday, October 26, 2014

yang dikejar tak dapat,yang dikendong keciciran

Assalammualaikum.!

sedar tak sedar,dah hampir 2 bulan aku dalam alam pekerjaan.esok kerja??OMG..!
kenapa isnin nak ke jumaat punyalah lama,tapi weekend tu sekejap je hoi..

kisahnya masa bulan pertama aku berkerja,aku masih lagi dengan 'kejutan budaya'.sebabnya aku rasa apa yang aku jumpa,lecturer aku tak ajar pun masa dalam kelas.tu la,dasar pemalas,semua nak kena suap.dah kerja kena suap sendiri lah.!muntah pun takdak orang nak tolong lapkan uittt.makanya aku rasa bulan pertama kerja adalah seperti mendapat azab kerana termasuk ke salah planet.planet apakah.kenapa orang2 nya begini.kenapa begitu dan begini.aku konfius.mula mencari peluang pekerjaan di company lain.lepas tu kena brainwash dengan bos aku secara berhikmah.pandai bos aku pujuk aku kan.berjaya juga masuk ke bulan kedua.kekekeke

 secara jujurnya,memanglah aku minat kerjaya aku tapi aku tak suka environment kerja aku.sob.sob.sob..bertahanlah kiah.kalau dah takdirnya begitu.mesti korang tertanya2,kenapa aku tak suka environment tempat kerja aku kan.kan.kan..itu lain entry lah.:P

TAPI,kesan dari itu.aku telah mengalami kemurungan serta stress yang menyebabkan berat badan turun,hilang selera makan,ternak jerawat tinggal nak jual balik je jerawat aku kalau laku nak jual lah..kemudian ditambah pula dengan masalah peribadi.mula2 aku tak pasti kenapa dengupan jantung aku jadi laju.dan aku mulai sakit dada.sebab dah tak tahan,aku pun pergilah klinik untuk buat pemeriksaan.hampir 3 jam aku menunggu di klinik kerajaan..tiba-tiba datang seorang pakcik menegur aku.dalam hati aku "pakcik ni lah tengok2 aku dari jauh tadi,lepas tu tersenyum2 kat aku"

"dik..muka adik ni macam isteri pakcik lah"kata pakcik tersebut.
arghhh..sudah.kalau kata macam muka anak dia takpe jugak.ni nak kata aku tua ke apa????..
lepas tu pakcik tu pun sambung berborak..
"pakcik ni datang nak bawak anak pakcik ni sakit kaki terjatuh tadi,mak dia ni muka macam kamu,ada keturunan mamak ke?hidung mancung..manis2.."
ehh.takdelah pakcik.saya jawa dan bugis.dalam hati aku lagi berkata "ada plak mamak mata sepet2..agak2 ler"..
pakcik tu sambung lagi "OHHH..pakcik umur dah 58.isteri pakcik yang mcm muka kamu tu bini nombor 2..ni anak pakcik yang ke-4,umur 8 tahun..pakcik dan bercerai dengan isteri pertama,beza dengan bini no-2 nak dekat 20 tahun..tapi pakcik dan bercerai dengan isteri pertama sebab pakcik kantoi dengan orang kampung masa mengurat bini no-2 dulu.anak pakcik yang sulung hingga no 3 dengan isteri pertama semua dah grad.dah kerja..yang ni no 3,kalau campur dengan isteri pertama dulu..pakcik kerja dekat telekom. ada bla..bla..bla...blallalalalalala"

sebenarnya kalau nak bercerita apa pakcik tu cerita kat aku pasal dia,lebih kurang nak sejam lah.dia ingat aku datang klinik tu sebab nak pergi mandi swimming pool agaknya.yang aku tak faham,apa motif dia cerita tentang kehidupan dan family dia..serta harta2 dia..adakah dia cuba melamar aku untuk jadikan bini yang ketiga???sebabnya sekarang bini no 2 dah mula nak minta cerai.
Astaghfirullah..pakcik.umur dah 58 tu,aku rasa dah cukup matang untuk ada hala tuju.

58 hoiii..bukan 28.dah patut jaga cucu bukan anak kecik.

sekarang ni.bini pertama dah diceraikan.bini kedua pula minta cerai selepas ada 2 anak.

apakah?

p/s : mungkin ada pengajaran yang kita boleh ambil dari kisah pakcik ni.fikir2 kan

Thursday, October 23, 2014

REVIEW : SKINFOOD RICE MASK WASH OFF

Assalammualaikum and hello everyone.!!.:)

Sebenarnya aku ni pencinta produk2 kecantikan.boleh dikatakan setiap produk kecantikan yang berjaya menambat hati aku, aku akan beli.beli set besar terus,lepas tu guna macam trial je..agak2 seminggu dua tak best,aku simpan ataupun buang.sungguh membazir!.cepat terpengaruh.tukar sana sini.setianya tidak pernah.nasib baik kalau bercinta setia.:P.ehh

Makanya,aku terfikir dari membuat pembaziran ada baiknya kalau aku buat kerja kebajikan iaitu share review pada orang ramai melalui blog aku.dalam kepala ni,kalau boleh,setiap produk aku beli,aku nak buat review,cuma rajin tak rajin je.tapi yang pelik,setiap kali datang rajin,bukan pasal review,banyak tentang bab feeling2 je..hehee.jadi,aku berjanji dekat diri sendiri,jom cuba update blog sekali seminggu tentang produk2 yang aku pernah cuba.:).korang setuju tak??

So,berdasarkan tajuk entri hari ini,aku akan review SKINFOOD RICE MASK WASH dari jenama produk muka Korea.teruja tak korang kalau tengok kulit muka pelakon korea.aku kalau tengok movie korea,sebab nak tengok kulit pelakon je,dan makeup yang sangat natural.!.bedah loikeee.5 bintang.!.aku memang tak pernah tengok cerita korea sampai habis.sebab cerita banyak bab2 ni memang aku confirm tidur dan bosan.

al kisahnya aku terbeli produk ni sebab aku tengok muka kawan kerja aku ni cantik dan glowing sangat2 dan dia tak pakai makeup okeyh.aku tanya lah,dia guna apa dan jawapannya product from Korea.tapi disebabkan produk tu cuma hanya stock di Korea,makanya aku sedikit kecewa sebab tak mampu nak beli dekat Malaysia,dia orang kaya,setiap 2 bulan travel Korea,menangis aku dengar.^^

lepas tu, aku terfikir produk korea apa yang ada dekat malaysia ni,sebab korea ni suka guna produk berasaskan organik.google dan google,aku terbaca review tentang skinfood rice mask wash ni bagus untuk lembutkan kulit,bagi licin dan bantu hilangkan blackhead.bila sebut bab licin tu,aku terus membayangkan kulit muka aku umpama Song Ji Hyo.hahahahaharemm..

Kasi chance sikit aku berangan,asyik stress je pasal kerja.uhu.Banyak review tentang rice mask wash off ni dan black sugar.tapi,disebabkan kulit aku jenis sensitif,rice mask wash ni lebih sesuai sebab lebih mild and soft.ada butiran halus.macam 2 in 1 lah..skrub kemudian biarkan dan bilas.



Taraaaaa..bekas yang comel umpama nak makan ice cream vanilla..aku view website skinfood ni dan idea tentang produk ni adalah makanan.nama pun organik kan.setiap produk skinfood ni berasaskan makanan.koran boleh view website theskinfood   
aku suka packaging yang simple dan comel macam ni.            


even lepas kau buka penutup akan ada lagi 1 lapisan macam ni yang tertulis "skinfood since 1957"



ni pula cara-cara guna mask ni

lepas kau cuci muka, biarkan bagi kering kemudian ambil rice mask ni sapu dekat kulit muka dan urut perlahan.jangan tonyoh kuat2 or tekan kuat2..kulit muka ni sensitif tau.urut selama 10-15 minit,kemudian biarkan dalam 5 minit dan bilas.

hasilnya,kulit jadi lembut,bersih,licin dan glowing.aku dah guna 3 kali dan memang ada perbezaan dari hari pertama aku guna.terutama di bahagian hidung,rasa kasar2 sebab whitehead dan blackhead,bila sentuh rasa licin je.cuma masalah bila blackhead dekat bahagian lapisan dalam kulit,mungkin mengambil masa sedikit nak bagi hilang.bagi aku,untuk memiliki kulit yang bersih dan sempurna bak kulit bayi memang tidak mungkin,terutama bila hormon kau bertukar2.baru nak hilang parut,naik jerawat lain.dah kerja kau kena beli ubat jerawat,ubat parut..ahhhh.pokai aku macam ni.!.
takpe.usaha tangga kejayaan.chaiyok!!!..heeee.*tayang gigi sambil kembangkan hidung*


ni lah teksturnya..macam cream yang kemudian ada butiran halus2.tak rasa kasar pun dekat kulit


1st time guna aku tak berapa suka sebab bila cream,kulit rasa macam berminyak.aku suka kulit matte..tak suka glowing macam mak datin tu..nak macam anak dara datin..:P.
TAPI..lepas masuk kali ke-2 dan ke-3..aku dah rasa perubahan kulit,nak sapu bb cream dan bedak pun senang.

Kesimpulannya,aku akan habiskan guna dan tengok apa hasilnya untuk jangka masa lagi lama.
kalau elok,aku akan discontinue peeling gel dari korea yang agak pricey tu.produk apakah???tunggu entri2 di kemudian hari k.^^..sebab peeling gel tu dah nak habis ceritanya,tu yang nak cari sesuatu yang berkesan dan lebih murah.

P/S : sorryyy gambar agak gelap dibawah sinaran lampu tidurku.tak sabar nak update katanya.


SKINFOOD RICE MASK WASH OFF

HARGA : RM44
LOAKASI : DISEMUA SKINFOOD STORE SELURUH MALAYSIA
TEKSTUR : CREAMY DAN BUTIRAN HALUS
RATING : 4.5/5

RECOMMENDED

next entry 


korang pilih nak yang mana?



Sunday, October 19, 2014

REVIEW : SERI CANTIK COLLAGEN


Salam..

lama rasanya x buat review produk kecantikan kan.cewahh.so harini nak perkenalkan 1 produk baru iaitu seri cantik collagen yang tengah meletup2 famous sekarang.asalnya dapat tahu produk seri cantik collagen ni dari salah seorang kawan aku yang menjual produk ni.katanya bakal pengantin kalau nak berseri boleh cuba produk ni.:P

Hasil dari seri cantik collagen ni :
1.mencerahkan kulit
2.menganjalkan kulit
3.mengatasi masalah kedutan
4.mengecilkan pori2, masalah jerawat dan jeragat
5. kuatkan rambut rapuh, kuku dan bantu untuk langsingkan badan
6.membuang toksin
7.hilangkan bau miss V
8.stabilkan kitaran haid
9.bantu tambah tenaga..sangat sesuai siapa yang cepat rasa letih.isteri bekerja,surirumah mahupun student bz kelas dan aktiviti seharian.
10.menegangkan payudara dan punggung
11. mencantikkan dan menaikkan seri dalaman & luaran

so, harini kita test market nak menjual pulak.siapa berminat boleh whatsap aku

0167736732 (WHATSAP)
0136418611 (MESEJ)
apricotpie91@gmail.com (EMEL)

kesemua order akan direply mengikut keadaan masa yang sesuai.tapi,jangan risau..cepat atau lambat pasti akan reply dalam masa 24 jam.:))

Harga seri cantik collagen ni 

RM159 SEMENANJUNG
RM169 SABAH & SARAWAK

Korang boleh cuci mata tengok testimoni gambar di bawah



ready untuk postage !!


"tak pakai bedak dan krim pun nampak macam pakai"..teruja kan bila kita takpayah bersusah payah lagi nak cover muka mekap tebal2..jaust naked and bare face.dengan pengambilan seri cantik collagen ni,korang tak perlu risau lagi dengan masalah kulit kusam. memang sangat berbaloi dan recommended.




apa tunggu lagi?jom order.cara paling mudah dan jimat dengan whatsap sahaja.:))


lihat.testimoni dari pengguna.kalau bagi testimoni sendiri.mesti yang 'good2' je aku bagi kan.haha..test bagi orang lain jugak pun menjadi.alhamdulillah..perubahan bukan setakat bahagian muka je..tapi keseluruhan badan.anjal sana sini..hehe








Tuesday, September 23, 2014

persepsi

minggu depan hampir genap sebulan aku bekerja.fresh graduate dan alam pekerjaan? BLURrrr

aku tidak pasti sama ada alam pekerjaan memang begitu ataupun memang persekitaran dan budaya tempat kerja aku yang begitu.

perbualan antara lelaki dan kawannya di tempat kerja

A : aku nak berhenti kerja. nak tukar kerja
B : ko gile?ko baru kerja.bukan senang zaman sekarang nak dapat kerja.lagi2 di company besar mcm ni.gaji besar..untuk starting n fresh grad,kalau kau berhenti.nanti kau menyesal.
A : sometimes,money is not the satisfaction.aku rindu saat berjemaah subuh dekat surau.masa aku banyak terluang untuk kerja
B : .............

umur 23 bukanlah tahap umur yang sudah stabil dari segala aspek.tapi bila aku "buka mata" ke dunia luar.ada yang umur aku sudah menjadi jutawan,ada yang masih terkapai2 mencari laluan hidup,ada yang masih dengan khayalan permainan dunia,masih leka..dan aku?

laluan hidup aku mungkin sama pada umumnya..kalau dilihat secara kasar
lepas habis spm,ambil asasi,lepas asasi sambung degree,lepas degree, kerja kemudian kahwin?
memang begitulah recycle kehidupan..lepas kahwin?ada ank..lepas tu tua.lepas tu meninggal.lepas tu?

setiap orang ada cita-cita.apa yang mereka nak jadi bila di alam pekerjaan.soalan yang selalu diajukan oleh lecturer.."tell me about your target in industry".to be professional,yes it is.dah dieorang mengajar subjek aviation.mestilah soalan relate dengan industri.tapi hakikatnya..tidak ramai cikgu yang mengajar,apa yang kau harus jadi dalam kehidupan.

aku bangga bila lecturer aku adalah bekas assistant general manager dalam salah sebuah syarikat penerbangan,dengan title sebagai seorang isteri dan ibu kepada 3 orang anak..aku terfikir.macam mana dia mengatur kehidupan sehariaanya.mungkin anak2 dan suami memahami kerjaya dia.tapi mungkin juga dia akan ketinggalan moment sebagai seoarang ibu dan isteri kerana tuntutan kerja.senang kata,aku bangga melihat wanita yang bekerjaya tapi pada yang sama ada family.

kau pernah dengar orang cakap "dia memang seorang bos yang berdedikasi dan bagus,tapi bos yang baik di office, belum tentu cemerlang untuk familynya"..ya..aku tahu,kau mesti cakap "apsal kau nak fkir negatif"..

sebenarnya aku ada impian.insyaAllah kalau diberi rezeki ada anak2.aku prefer untuk besarkan anak-anak aku sendiri.kalau bole aku taknak hantar ke nursery.aku boleh pantau mereka buat kerja sekolah..ya..naluri keibuan sangat.but bukanlah typical housewife yang korang fikirkan.very low standard.
kalau orang tanya,housewife je??what?ada degree jadi surirumah je?kalau i bosan boleh mati kot..u berhenti sebab suami suruh?oh no..i xsuka jd hamba laki..suami..u bljar bgus2..kje bgus2..brhnti dduk rumah?nanti u tak setaraf dngan wanita2 kt office laki u okeyh..dieorg terdedah dgn isu semasa..pndai bawa.wanita elegan..nanti suami u tersangkut dengan dieorang..u tak takut ke?-ni bukan ayat dari imaginasi aku,tapi inilah realiti yang dikatakan oleh rakan office aku.

dan bila suami kau kena kerja oversea.kau nak kena ikut.bermakna,kau memang kena berhenti kerja.kau pergi oversea.mereka hidup berpuak2..kena ikut usrah bagai.omg..what all these?what a life..-aku terkesima dengan jawapannya.

kalau orang tanya kenapa nak jadi surirumah?u muda lagi lah.ye.23 tahun.insyaAllah tahun depan bakal berkahwin.bakal bergelar isteri.bukanlah kata baru masuk kerja dah merungut.but i'm asking myself.keluar pagi balik petang.stress dekat tempat kerja lagi.balik kau nak mengadap anak2..suami lagi.yang mana tanggujawab lebih utama untuk family.ya..kita bole bekerjasama.memang tidak menjadi masalah.tapi THE SATISFACTION..kalau suami aku kata,boleh ambil pembantu rumah.aku taknak masakan dimasak oleh pembantu rumah..yang basuh baju n jga minum pakai family kau,pembantu rumah.
aku nak jadi contoh pada anak2 aku..homeschooling mereka.aku ada masa untuk bawa mereka pergi usrah sama2..aktiviti yang mana mereka membesar depan mata aku.dengan buka bisnes sendiri.cara aku..culture aku.masa aku sendiri tetapkan.plus bole bawa anak kau kat tempat kerja.seronok tak?lolzz.buat something yang bila u bangun pagi..kau happy nak buat.kau tentukan apa kau nak.bukan kena dapat approval bos.bila kau fail.kau blame dri sendiri.cakap tak guna.kemudian balik rumah, kau sedih sebab masalah dekat office.lepas tu..kau takda mood nak main dengan anak2 kau.

TAPI

semua itu masih dalam perancangan.aku masih ada ragu-ragu.aku fikir.ada ke perempuan berfikiran macam aku ye?yela..orang kata bukan senang nak senang.

ada?

korang ada pendapat sendiri?

tinggalkan komen plis..:)







Monday, June 16, 2014

cerita kawen-kawen je

bismillah

saat ini.waktu aku menaip,jam sudah hampir 12.10 malam.selesai berwudhuk sebelum tidur,aku gagahkan diri untuk share sesuatu di sini.yang aku fikir, ini hanyalah pandangan aku sebagai seorang 'budak perempuan' yang berumur 23 tahun,masih belajar tentang kehidupan.
 sudah hampir genap 7 bulan bergelar tunangan orang..dan masih lagi menghitung bulan dan hari untuk menjadi seorang isteri..
bila jumpa dengan kenalan,soalan paling biasa "nabilah bila lagi?"..aku hanya tersenyum dan menjawab "insyaAllah"..bila ditanya siapa nama tunang,boleh tengok gambar.aku hanya jawab "nanti kenduri jemputlah datang,siapa yg jadi pengantin laki masa tu,maka dialah suami beta"..gitu..jawapan nak tuan puteri sangat.

aku jarang bercerita topik peribadi.walaupun dengan family..sehinggalah bila aku buat keputusan untuk memilih bakal suami.suatu perkara yang aku sendiri tidak jangka,tidak pernah terfikir,tidak pernah impikan.tidak pernah peduli pun.bertunang awal dan berkahwin pada usia bawah 25 tahun,bagi aku tersangat muda.dan itu tak pernah masuk dalam list aku selagi tidak punyai kerjaya yang kukuh.I got so many things to settle before get 30...dan sayangnya perkahwinan tak masuk pun dalam list.entah.mungkin kerana aku takde yang berkenan di hati,takde bf..makanya kenapa nak letak target untuk sesuatu yang kita tak pasti.kau nak berangan kahwin umur 24,pakai baju warna pink blink2 manik satu badan..tapi..siapa pengantin lelaki oiiii???..so,can't imagine la these kind of things nak masuk dalam list tapi kau tak tahu siapa,di mana,bila tarikhnya. 
di saat kawan2 seusia aku ada yang sudah sibuk bercerita tentang impian perkahwinan,tema apa,hantran apa..aku hanya mampu mendengar tanpa menghayati seluruh jiwa dan raga..yela.cerita di hujung2 usia menjadi final year student kan.selain topik kerjaya,topik kahwin la.remaja2 kan sangat suka cerita kawen2 ni.dia ingat macam main mak2,masak guna pasir agaknya.indah sangat.
sampaikan kadang2 aku terfikir..apa yang orang duk renjis2 basahkan baju pengantin tu..merepek2 je adat ni.nampak tak tahap kebosanan aku tentang cerita fairy tale kahwin2 ni..mcm princess sangat.

berbalik pada topik kahwin ni la kan...sampai satu saat,aku macam terkesan sedikit dengan hasil pembacaan aku.*apsal ayat aku mcm falsafah sangat ni*..dalam masa aku tak kisah tentang topik kahwin2 ni..aku jadi terfikir.aku suka baca buku tentang psikologi,sains dan islam..bila sentuh bab pemikiran lelaki dan perempuan..kaitan kenapa islam suruh itu dan ini..kenapa jadi hukum begitu..aku mula berfikir hikmah perkahwinan ni.ya...sekarang kita sudah masuk topik sedikit dewasa.bukan "budak perempuan" sangat..maka,sila baca dengan penuh kedewasaan,kematangan dan rasionalnya.

kau tahu apa yang aku pernah tanya kat mak aku?

aku : "mama,do u think that i am ready to be a wife?"
mama : "everybody will go through this stage,sama ada cepat atau lambat..tugas ibubapa tu termasuklah sehingga mengahwinkan anaknya"
aku : "but i don't think that i am ready..nak patuh mak abah sendiri pun kadang2 tak terlayan..macam mana nak hormat seorang suami..saya taknak tanggung dosa banyak2"..

ya..semua orang akan fikir perkahwinan tu yang indah2..menghalalkan yang haram..cium pipi dapat pahala..buat itu ini dapat pahala.tapi bila dosanya??taknak kira pula?

aku dikenalkan dengan tunang oleh ahli keluarga sendiri.tiada istilah bercinta.bila dia datang dan mahu berkawan untuk mengenali..dengan selamba ayat 'pedas' aku jawab "saya tak layan orang yg datang suka2 nak buang masa"..well,before dia sendiri yang berani nak perkenalkan diri,abang aku sendiri yg dah kenalkan siapa dia ni.i did my istikhrah before he came and if he is,let all the plans become smooth as u request ya Allah..aku tak pernah doa nak suami kerja apa,nama siapa,gaji berapa,siapa orangnya..no.i never mention secara detail..sejauh itu.cumanya,bila ia baik untuk agamaku,masa depanku..permudahkan.selebihnya..ALLAH MAHA MENGETAHUI..dari mulanya perkahwinan yang tak masuk dalam list target,tetibe terselit..terbuka pintu hati untuk terima after mak abah restu.Allah maha besar kan.:')
well,wallahulam..cerita hari esok itu masih jauh..dan kita takkan tahu apa yang akan jadi.mudahan siapa tunangku ini..dialah suamiku di dunia dan akhirat.hanya satu.Ameen..

pada bulan pertama.kedua..aku mungkin masih dibayangi dengan indahnya alam perkahwinan.aku fikir tunang dan akad..selesai sudah tugas sebagai manusia.tapi as i'm growing up..kita kena belajar persiapkan diri..dan satu persatu yang aku jumpa..dan akhirnya buatkan aku terfikir.."mama..am i ready to be a wife??"..aku mulai konfius.


Marriage in Islam.

An advice to all, easy to say and read but hard to do and live with.


May Allah make it easy for us all. Amin



bagi aku,setiap 'kebahagiaan' itu perlu disusuli dengan tanggungjawab.dan perkahwinan is A BIG STEP to do..orang kata,cuba fikir yang positf2..aku ni banyak sangat fikirnya.tapi,bila aku baca kisah perkahwinan,aku pilih yang perkahwinannya hingga hujung usia...bukan yang baru setahun jagung kahwin dah menjaja cerita satu dunia bahagia rumah tangga.aku baca kisah2 rumah tangga para nabi..kisah2 agama sebagai tauladan.dan apa yang aku dapat, kisah alam rumah tangga bukanlah seperti fairy tale..
dan aku fikir..mulai muhasabah diri sendri,adakah aku bersedia untuk semua itu?

"perkahwinan adalah salah satu sumber mudah dapat pahala"...mula2 aku fikir,oh...betullah tu,kongsi minum dpt pahala,tidur sama dapat pahala,gosokkan bju dpt pahala..tapi,kita ni manusia..bila termarah dan beremosi,adakah itu jadi dosa??aku jadi konfius..mula fikir,dari sibuk mengejarkan pahala,nanti dosa pun dapat..baik takyah kahwin la..sekurang2nya banyak lagi pahala boleh buat.
i repeat..perkahwinan adalah A BIG STEP..ni kira kita cakap tentang namanya perempuan lah ya..
bila selesai akad..hanya DENGAN AKAD sahaja,maka bermulalah 'taat' kau pada seorang lelaki yang bernama suami..seorang lelaki yang entah dari mana,bukan darah daging..bukan yang belikan kau susu masa kecik2..bagi makan minum kau sampai besar..tetibe,datang meminang..nikah dan kau kena patuhi dia.kau nampak tak 'kuasa' akad tu.magic macam dalam cerita maleficent..eh.sorry.terlalut pulak.:P.
aku faham,fitrahnya seorang perempuan ni..bila sayang,dia akan semulajadi buat semuanya.maka,tak kisahlah kena gosok baju,kena masak,kena kemas rumah, kena itu dan ini..sebab dah sayang.jadi,bukan masalah kalau korang kahwin sebab dah ada sayang.tapi,bagi aku..sayang saja tidak cukup dan menjamin kebahagian rumah tangga.
tidak puas..aku mencari lagi..kenapa dan kenapa..kalau dibolehkan bercerai kerana tidak sanggup bermadu,kenapa perlu bersusah payah mahu makan hati..kenapa bertahan dengan ujian jika pilihannya boleh dipilih.kenapa...kenapa perlu bersusah payah sangat untuk perkahwinan.sampaikan ada yang bertahan dan sabar yang sangat sabar.



ya...kuncinya adalah 'sabar'...sabar itu sebahagian dari iman.benar.itu yang aku dapat.berbalik dengan ayat tadi 'perkahwinan adalah salah satu sumber mudah dapat pahala'...kalau dilihat dari sudut patuh kepada manusia,maka kita akan jadi lemah..kita akan marah dan dendam..kahwin dan patuh kerana dia suami.maka akan dibuat apa sahaja kerana namanya seorang suami.tapi bila diuji..hilang semua rasa hormat,tiada lagi kebahagian..maka,tiada lagi pahala..yang hanya adalah dosa.tak gitu??
betullah..bilamana islam kata,setiap pelakuan dimulakan dengan NIAT..berkahwinlah kerana ALLAH.maka.disitulah sumber pahala yang sangat banyak..
contohnya...sebab masih hangat bercinta..masih sayang,maka tak kisah buat semuanya..hati bahagia,pahala pun dapat.tapi bila marah..hilang hormat..di mana pahalanya??SABAR..sebab ALLAH tahu perkahwinan itu bukan mudah...banyak ujiannya.maka ganjarannya besar..pahalanya besar.sebab banyak ujian dalam rumah tnga..Allah bagi banyak pahalanya.jika tidak mampu raih pahala dari bahagia..raihlah pahala dengan sabar..bukan kerana dia suami.tapi kerana ALLAH kata sabar..besar pahala orang bersabar.jika sudah hilang rasa hormat..tapi buatlah kerana amanah dan tanggungjawab..kerana ALLAH kata sabar.
maka,dari hasil perkahwinan..terdidiknya hati.hati yang mana adanya ALLAH sentiasa.cukuplah ALLAH bagiku.seseorang pernah cakap kat aku,"dalam perkahwinan..lebih banyak ujian dari yang indah..hasil ujian itulah yang menjadikan kita hamba lebih baik..hamba yg terdidik hatinya..sikap sabarnya..sikap tolak ansur..sikap saling memahami..sikap memaafkan..dan banyak lagi.taatnya kamu kerana hamba ALLAH..bukan hamba seorang suami."



aku tiada pengalaman berkahwin.apa yang aku share hanyalah apa yang aku rasa dan fikir.dari pengalaman orang sekeliling yang kadang kala buat aku terfikir,untuk apa lagi menjadi seorang isteri kalau sudah tiada rasa hormat..dan aku mungkin sudah dapat jawapannya...kerana sabar.
ya..untuk kamu kaum hawa yang sudah bergelar isteri dan ibu..aku ucapkan tahniah kerana sehingga hari ini masih bersabar untuk gelaran itu.

aku menulis bukan sebab pengalaman tapi peringatan untuk diri sendri.andai suatu hari nanti diri aku lupa..mudahan ini akan menjadi peringatan.
makanya,kalau ditanya apa itu perkahwinan..bagi aku,bukan setakat "untunglah kau...dapat dia cantik,baik n etc".."bertuahnya dapat dia..hensem..beragama..solatnya jaga"..nope..ia bukanlah tentang untung dan bertuahnyaaa.ia lebih dari itu.letaklah harapan..bahawa kita semua akan bahagia akhirnya.dengan siapa dan di mana,bila..ALLAH tentukan.dan bila bercakap tentang isu perbandingan..bekas kekasih lebih baik dari pasangan..jangan jadikan itu satu 'alat' mudahnya syaitan menghancurkan kebahagian..semua orang baik sehinggalah kita terlihat aibnya..mungkin kita nampak bekas kekasih lebih baik kerana Allah masih menutup aibnya..semoga kalau kita pernah dilukai..pernah ditinggalkan..ALLAH akan pulihkan hati kita.

p/s : saya ada impian sendiri untuk majlis perkahwinan..tapi nampaknya.mungkin tidak seperti apa yang saya impikan.ikut hati,kenapa perlu teruskan kalau belum mampu..tapi,muhasabah.pujuk hati
.Allah beri ujian supaya saya didik hati,jangan membazir..moga kalau bukan rezeki impian mjlis perkwinan..Allah ganti dengan rezeki yang lebih baik.AMEEN..mungkin rezeki di alam rumah tnga kelak..suami yang baik..ank2 yang sihat dan bijak.:)

btw ,i got something to share..selalunya bila jumpa perkataan english..mesti terms2 aviation,management or conversation..so,di samping tambah ilmu dari storiesofthesahabah tentang cerita para sahabat or berkaitan agama..boleh tambah ilmu terms agama dalam english.:)

Sunday, April 20, 2014

Hati


*pic taken at bagan lalang,sepang*

"if Allah doesn't change your situation, He wants to change your heart"

Quotes ni buat aku terfikir,berfikir dan TERSENTAP

aku doa..aku minta..

aku keliru...apa yang Allah beri

tuhan..kau mahu ubah hati aku???maksud Kau,hati aku yang kotor ni??

jijik rasa..banyak dosa

Malu nak meminta...taubat sikit.dosa banyak.mahu dan mahu??

JIJIK