awak clik..saya sayang..:))

Wednesday, July 29, 2015

STRETCH MARK

Salam :)

Alhamdulillah,harini genap 28weeks kandungan. Rasa bersyukur sebab Allah masih pinjamkan nikmat untuk rasa baby gerak dan dah pandai bagi respond sekarang.Pantang kena usik..eheh.Mudahan dipermudahkan semuanya.

Cerita tentang pengalaman mengandung ni..lain orang lain pengalaman.Tak semua orang akan rasai perkara yang sama ketika mengadung. Ada yang alah teruk.ada yang selamat je makan tak ke sudah dari awal preggy sampai bersalin. ada yang maintain cantik je..ada yang comot bukan main.Macam2 lah senang kata..nampak macam tak best,tapi hakikatnya,ada rasa yang sangat subjektif.aku rasa,yang bakal dan dah jadi mak2 je akan rasa benda ni..segala rintangan dan sakit sanggup ku lalui demi nyawa dalam kandungan.tuan punya badan dah lalui dari 1st trimster,2nd trimster and Alhamdulillah harini masuk 3rd trmister..tinggal lagi beberapa bulan je sebelum due.

Disebakan takde pengalaman mengandung sebelum ni,maka macam biasalah,nasib aku ni jenis rajin membaca dan tahap curios tu sangat tinggi nak tahu macam2. Kalau pergi check up tu,jenuh nurse nak jawab soalan aku kenapa itu ini takboleh..kenapa jadi macam tu n etc. Tapi itu yang sepatutnya,sebab yang kita baca dekat blog ni kekadang acah2 mak enon je..viral lebih..tapi takde fakta yang sohih pun.ehe. 

So,aku pasti dalam banyak2 perkara yang bakal mak or mak2 dah lalui, mesti nak taknak,kecantikan diri pun kena jaga kan. Maksud aku untuk kecantikan ni bila kita ambil berat dan jaga apa yang Allah bagi pada asal kejadiannya.Tapi kalau memang dah takdir jadi kekal, tak boleh nak buat apalah. Contohnya, ambil supplement sebagai makanan sihat tambahan untuk kita bersyukur and jaga tubuh badan dengan apa yang diamanahkan. Bila bab mengandung ni, perut dah mula membesar,secara tak langsung, kulit jadi lebih tegang,maka mula lah cenderung untuk jadi kering,gatal dan akhirnya terhasil stretch mark ni.
.
Nak cerita pengalaman aku masa pergi korea,official honeymoon la kononnya.hehe.(nanti next update aku cerita part korea k)..aku ni jenis kulit nipis dan preggy ni kulit jadi kering sangat.masa pergi korea,1st time aku tengok kulit aku jadi putih2 mengelupas dan gatal.Nak kata musim winter..dah nak masuk summer.tapi still aku rasa sejuk.huuu..Balik malaysia tu,nak nangis tengok perut dah start ada stretch mark tapi belum tahap tebal dan teruk. 

Sebelum ni aku macam rilex buat tak tahu sebab perut belum besar lagi.masa tu baru 4 bulan dan macam orang buncit sikit je..jadi aku tak expect akan jadi stretch mark tu. Jadi,aku pun macam sekadar pergi google losyen apa yang selamat untuk sapu dekat perut..dan tawakal je la kalau tak hilang.

Masuk guardian je, aku terus nampak brand palmer's cocoa butter yang memang khas untuk stretch mark. Yang bestnya,dia keluarkan yang jenis spray,so senang keje aku,just spray dan sapu.tekstur yang nipis buatkan ianya cepat meresap dlm kulit.*baca nada ala2 model iklan kat tv k*


ni la rupa spray palmer's cocoa butter tu.Alhamdulillah,resultnya positif.sebab bila aku sapu,dalam seminggu lebih macam tu,hilang dah kesan stretch mark tu..sekarang ni aku masih continue guna je hari2.pagi sebelum pergi kerja dan malam sebelum tidur. Sebab aku takut bila jadi kering lagi dan extra hasil yang aku nampak, parut operation aku dah makin pudar. Dulu aku pernah operate appendix.That was 10 years ago beb and bayangkan dah 10 tahun pun parut tu masih kekal macam  baru lagi.now parut operate aku dah makin nipis and rata. :).aku bagi tips,sebabkan aku ni memang dari awal preggy dah cakap sorang2 dengan baby walaupun baru 2 bulan terlalu awal nak dengar,tapi sebab dah terbiasa,jadi sampai sekarang,setiap kali aku usap perut sambil sapu cocoa butter ni,aku borak dengan baby.macam spent time masa gituu..jadi,dia mulalah bagi respond tendang2 dan gerak bila aku usap2 perut.eheh.

Tambahan lagi,

yang ni skrub yang aku guna dan nak masuk 2 botol buat DIY je.safe ingredients dan bagi benefit untuk kulit kering,bagi moist.kebaikan skrub ni untuk stretch mark juga.yang ni aku guna dulu untuk kaki,sebab aku ni dulu orang sukan.jadi bila stop sukan,mulalah ada kesannya.


korang boleh cuba ni..kopi + garam halus + olive oil = skrub

tapi sebab skrub ni leceh kerana setiap kali mandi,aku kena cuci balik toilet,kalau tak,memang macam warung kopi la toilet jadinya, jadi aku tak guna hari2.mungkin boleh guna 2x seminggu or 1x seminggu. 



Kesimpulannya, korang boleh cuba 2 cara di atas. skrub kopi tu sebagai tambahan je.Kalau nak lagi bersih bagi buang daki badan semua,aku lebih suka gunakan lulur :).

Selamat mencuba !

Wednesday, May 20, 2015

Kisah ujian kehamilan


Assalammualaikum

Lama juga tak update blog ni. Rindu nak menaip :) . Korang semua apa khabar?

Alhamdulillah, hampir 5 bulan mendirikan rumah tangga. Seronok ada teman hidup ni.Lagi bertambah seronok sebab aku Allah beri rezeki pregnant awal.macam tak percaya diri ni mengandung dan ada nyawa dalam perut aku sendiri. 

Kandungan dah cecah genap 18 minggu hari ini. 4 bulan, 2 minggu. Setiap minggu mengira hari untuk genap seminggu dan sampailah nak ke-20 minggu sebab nak pergi scan jantina :)

Pengalaman pertama kali tahu diri ni mengandung sebenarnya instinct suami sendiri. Disebabkan kiteorg ni hubungan jarak jauh buat sementara waktu,makanya bila jumpa weekend je. Al-kisahnya pada hari sabtu kiteorang keluar pegi jejalan,sampai dekat guardian, dia tanya, "Sayang, jom beli pregnancy test"..aku ni tersipu-sipu malu sambil dalam hati terfikir kenapalah laki aku ni. Kalau dengan dia pun aku malu,dengan jurujual guardian tu lagi aku maluuuuu...aku pun jawablah "takyah la beli dulu.belum lagi ni.kalau lewat nanti,kita check la..lagipun mahal"..maka si dia yang excited entah kenapa pergi tanya jurujual guardian tu dan tiba-tiba panggil aku, "sayang, mari sini..akak ni nak explain cara guna"...aku yang berlari konon-konon pergi tengok skincare dan tersipu-sipu malu depan akak tu.bila die explain pun aku rasa macam masuk telinga kanan,keluar telinga kiri sebab xboleh nak fokus. Tetibe aku tu cakap "awak 1st time ye..patutlah malu-malu..good luck test"...hhahaha..

Balik rumah tu,tak sempat aku nak mandi lagi semua,suami dah suruh check..aku cakap,macam susah je nak guna alat ni. Tak reti. Suami suruh tengok instruction. Dia cakap kalau tersalah takpe lah..cuba suka-suka je..tak faham betul dengan dia ni. Pregnancy test clear blue ni dah la mahal. 1 kotak hampir RM40 tau..

Kalau korang tak pernah tau dan blur 1st time jugak macam aku,boleh tengok contoh ni


sumber dari Google.


Aku beli yang digital punya sebab lebih tepat dan boleh tahu dah berapa week. 

Untuk pengetahuan korang. Ada 2 cara untuk lakukan pregnancy test menggunakan clear blue digital ni. Aku cerita berdasarkan pengalaman aku yang tersilap cara penggunaan dan hasilnya error.Bukan sekali tapi 3 KALI.!!!.membazir amalan syaitonnnnn sangat. Aku cuba dan cuba tapi masih error.Cuba dengan kaedah yang sama. Lepas give up tu..aku dah malas nak test.Tapi disebabkan aku datang bulan lewat 4 hari,jadi aku pejam mata keluarkan duit untuk beli kali ke-4. Kali ke-4 tu aku tengok dekat you tube terus senang,xyah baca dekat instruction yang aku tak faham.Alhamdulillah. sujud syukur sangat. Orang paling hepi mestilah suami.

Nasihat aku,sebelum guna sila tengok cara pengambilan dekat u tube. Alat ni boleh sekali guna je.If korang salah test dan error.terus ke tong sampah la nasibnya ya.


Ini gambar masa baru tahu. Terlalu kecik sangat sebab baru 1-2 minggu.Sekarang dah 18 minggu. Cepatnya masa berlalu. Lepas ni dah masuk 20,30 minggu..ehhhh. tup2 dah jadi ummi.

Walaupun macam2 kisah sepanjang kehamilan ni,tapi rasa seronok sangat sebab ada teman dalam perut. Terasa sangat nilai keibuan tu dalam diri.

Bila tengah mengandung ni,rasa Kuasa dan ciptaan Allah tu sangat hebat dan sangat dekat dengan diri aku. Diberikan amanah untuk jaga ciptaanNya dalam rahim ni. Subhanallah. :')

Next entry nanti aku cerita tentang kisah morning sickness dan supplement untuk ibu mengandung pulak k. Bnayak sangat benda nak share. Tapi masa je susah. See u !

XOXO

Monday, January 26, 2015

Cara atasi rambut gugur


Assalammualaikum.

Hari ni aku nak share tips untuk menyelesaikan masalah rambut.

If korang ada masalah rambut seperti :

1.rambut gugur
2.rambut kering dan bercabang
3.kulit kepala gatal
4.kelemumur

korang boleh cuba seaweed scalp clinic hair mask ni. Made in korea ok.!.tak perlu nak pergi korea jauh2 nak buat treament rambut ala2 artis korea.di malaysia pun boleh.gituuuu..^^



al-kisahnya, kisah aku sendiri yang bertudung.korang yang pakai tudung mesti ada masalah rambut punya.paling tidak,kulit kepala gatal.aku faham,bila pakai tudung,rambut tertutup,berpeluh dengan cuaca malaysia yang panas lembap,memang kalau boleh 1 hari tu 2x nak cuci rambut.tapi kekerapan mencuci rambut guna syampu mesti akan buat rambut kering.bila dah rosah,tak cukup nutrient,gugur.Lainlah kalau korang banyak duit,setiap minggu pergi treatment dekat salon.sekali pergi beratus habis.

terus terang aku sendiri kerap tukar syampu sebab masalah rambut yang tidak seimbang.sekejap kering,sekejap gugur,lepas tu kulit kepala gatal sudah semestinya.kalau lepas syampu tu,memang akan rasa fresh dan hilang sekejap,tapi bila seharian  dekat office atau keluar,mesti rasa tak selesa balik.ini aku cerita pengalaman aku sendiri.sebab dah give up dan risau rambut gugur je.aku pun cerita problem ni dekat office mate aku perempuan.uollll,stewardess mesti lah tahu bab2 kecantikan ni kan.so,dia suggest 1 produk salon ni from korea.asalanya die fly ke sana.so dia try and it works.!.aku fikir,harga salon mestilah mahal.mesti beratus.bila aku google,ada yang jual sampai RM120 sebotol.
tapi bila fikirkan kelainan pada produk hair mask ni,sebab ianya berasaskan algae(organik),so aku pun yakinkan diri nak cuba.2 bulan aku amek masa nak fikir.rasa membazir ke x nak cuba.sebab dah bosan nak guna produk2 rambut dekat kedai biasa jual.sob..sob..sob..kalau kumpul duit tu boleh iphone6 sebijik.!.*ok melampau sangat cite*.

Finallly,aku berjaya juga kumpul duit dan pejam mata mencuba seaweed scalp clinic hair mask ni.1st time sampai,laaaaaa...besar rupanya botol seaweed scalp ni.dalam gambar nampak kecil.makanya memang tidak berbaloi kalau nak beli kan.


feeling2 syiokkkkk menggunakan seaweed scalp clinic hair mask.!.ambil gambar dengan seaweed scalp ni masa dah sebulan lebih menggunakan.tengok tu,masih berbaki banyak lagi.hair mask ni cuma guna 2,3x seminggu sahaja.sebab tu jimat.tahan 2-3 bulan.kita beli,kita guna,barang baik baru kita share pada orang lain.:)


Ni gambar testimoni orang lain.jangan risau,yang bertudung,walaupun ada kesannya,tak boleh nak update ambil gambar,sebab aurat.thank you pada yang share.:)

sebab produk ni macam tak ramai orang tahu,aku pun share testimoni sendiri pada kenalan rapat dan kawan2 dekat instagram.memang ternyata,dieorang pun dapat kesan yang sama.Alhamdulillah.syukur.:).dapat tolong orang dan bantu masalah rambut.terutama perempuan.rambut tu mahkota kan.cewaahh.rambut cantik,tersimpan rapi walaupun bertudung.:)


Ni,aku nak share feedback deorang lepas guna seaweed scalp clinic hair mask.Bismillah.




haaa.masih tak percaya?boleh google review seaweed scalp hair mask ni.biasanya produk ni ada dekat salon.tapi kali ni,tak perlu pergi salon.!.korang boleh dapatkan dekat on9.beli bayar transfer on9,barang sampai depan rumah.!.i guna poslaju uolsss.

berapa harga saya jual??

HARGA : RM75 (250ml) SAHAJA
PENGGUNAAN : 2-3 BULAN

macam mana nak order?

whatsap kita laju-laju 0136418611

tanya apa sahaja korang nak tanya yang berkaitan seaweed scalp clinic hair mask.

cara penggunaan kita guide dekat whatsap.

if nak tengok testimoni,biasanya saya update di 

instagram : n.nabilahrashid
facebook : nabilah rashid



Tuesday, January 20, 2015

MY LOVE STORY

Assalammualaikum :)

Alhamdulillah,genap 3 minggu aku bergelar seorang isteri. Perkahwinan ni boleh dikatakan rahsia jugaklah sampailah di hari pernikahan baru dihebohkan. Yang dikatakan rahsia tu bila kawan2 tanya "eh nabilah dah kahwin,tiba2 je.bukan dia single ke", "eh,dah kahwin,tak jemput pun."..maka ramai jugaklah yang sentap menyentap dengan aku dek kerana tidak dijemput,tiba2 keluar gambar dah nikah.:P.

Pertama kalinya,majlis nikah hanya dihadiri oleh ahli keluarga pengantin,kenalan rapat dan dekat seperti jiran tetangga. Majlis resepsi akan diadakan pada 21 Februari 2015 ni. Semoga dipermudahkan segala urusan.Ameen.

Bila ada yang bertanya,kenapa tiba-tiba je kahwin.Soalan ni bukan orang luar je tanya,even kenalan rapat pun terkejut bila aku tiba2 tunang dan terus tetapkan tarikh pernikahan. Family adalah orang paling surprise bila aku bersetuju akhirnya untuk bertunang dengan suami. Nabilah adalah seorang yang degil,garang dan emo. Sampaikan ada kawan cakap dengan aku "oh,finally u met a guy yang boleh buka pintu hati u"..

Yes,I love to see marriage and wedding. But never dare to dream this is my journey. Sebab rasa tak layak. Aku pernah dikecewakan dan ada jugak aku terpaksa mengecewakan..but for me,life must move on. Jalan jodoh kita berbeza.Kau mungkin jumpa dengan 1001 orang yang salah,tapi cinta kau kau hanya dengan yang satu hingga hujung nyawa.kau mungkin jumpa dengan yang paling kau sayang,tapi harus berkongsi kasih atau kau jumpa dengan orang paling kau sayang tapi tidak mampu untuk bersama. 

Sesuatu yang aku belajar apabila dikecewakan adalah menerima takdir dengan hati terbuka dan berfikir bahawa itulah jalan jodoh kita.Kita belajar dan didik hati jangan berdendam.Hasilnya kita dapat ketenangan. Ianya pedih dan sakit.Tapi sakit yang bawa aku dekat dengan Allah.Takdir yang menemukan aku dengan usrah dan ilmu agama. Indah kasih sayang dan cinta Allah.If you guys ask me what I feel bila dikecewakan, I feel EMPTY. Yes I tanya diri balik "Ya tuhan,aku nak kahwin dengan siapa"..bila teringat balik rasa macam bodohnya tanya soalan gitu.LOLZ. For 3 years memang aku nekad jauhkanlah diri ini dengan dunia couple,jatuh hati or apa sahaja berkenaan dengan cinta. Aku doa "Ya Allah,bukalah pintu hatiku pada orang yang kau redha jadi suamiku". So,it's a sign yang aku minta pada tuhan agar jalan jodoh tu terus ke pernikahan,bukan untuk suka2 lagi. Bila final year study,normal bila orang tanya lepas ni kerja mana,kahwin..paling tak tahan bila berbincang tentang tema kahwin la,dress impian dan bla..bla..blaa..aku jadi blur setiap kali orang tanya impian sendiri.haha. Fokus dan target masa tu,habiskan belajar dan kerjaya. Tak terfikir pun diri sendiri akan dapat kahwin pada usia agak muda.^^.Baca kisah orang kahwin muda ni macam seronok la.Tapi seronok yang tengok orang bahagia.:)

Tahun 2014 merupakah tahun paling cemerlang mengikut sejarah umur aku. Tahun 2014 adalah tahun aku grad,konvo,dapat kerja dan penutupnya,aku kahwin. Allah,terlalu banyak rezeki yang kau berikan pada hambaMu ini.:').Kadang-kala takut untuk rasa bahagia.Takut lalai dan takut kecewa dengan ujianNya.Cukuplah minta hati yang tenang dan sentiasa syukur.

Alhamdulillah.Aku dinikahkan dengan seorang lelaki yang bernama Muhammad Syafiq . Tak pernah aku terfikir dapat bernikah dengan this kind of guy yang langsung takde dalam senarai 'my taste',kemudian nikah pada tarikh hari lahir aku, 26/12/2014, hari jumaat dan dinikahkan oleh abah aku sendiri. It's so touched.:').Lepas ni boleh claim 2 hadiah.1 hadiah birthday,1 lagi anniversary.hehe.Allah perancanganMu cukup hebat..kau ambil dan kau gantikan dengan sesuatu yang cukup aku tidak sangka. 

Memang aku bertunang secara tiba2 dan senyap2. Hanya kenalan terdekat je yang tahu.Itupun dah cukup buat dieorang macam tertanya2.why..why..why.mesti macam fikir,what so special about this guy yang bole buka pintu hati aku untuk terima kan. Semua orang ada keistimewaanya dan aku boleh katakan mungkin dialah jodohnya. Jodoh yang Allah beri,yang boleh ngam dengan kita,boleh masuk denga kita,boleh terima kekurangan kita..yang mungkin ujian buat kita dan sebagainya. Aku selalu fikir,tiada 1 pun perkara yang Allah izinkan melainkan ujian buat kita di dunia. Suami adalah pinjaman dunia.Dia bukanlah malaikat yang tiada dosa, sehebat rasul. Dia cuma manusia biasa. Sesuatu yang kau kena sentiasa berpesan dengan diri sendiri, bahawa jalan jodoh setiap orang berbeza. Ada yang mungkin sudah kenal 10 tahun,ada yang baru jumpa seminggu,ada yang tak pernah jumpa,tiba2 jumpa masa hari pernikahan dan sebagainya. Cuma kita berhak pilih,pilihlah cara yang elok,yang islam tetapkan sebagai panduan.:).

Macam mana kami kenal?kami tak kenal.cuma kami tahu dari kenalan rapat sendiri,iaitu ahli keluarga. Dia adalah kawan abang aku. For sure,orang paling aku boleh percaya. At first,bila abang aku sendiri yang approach dan tanya aku if aku masih available untuk dia kenalkan dengan kawan dia.Tapi,dia tanya mak aku..sebab aku ni jenis emo sikit nak cakap pasal hal lelaki or kahwin2.haha.maksudnya tak berminatlah senang cite.Setelah beberapa kali,finally abang aku give up dan bagi mak aku yang tanya.Aku pun masih buat tak tahu,buat bodo je.Setiap kali dieorang buat2 cerita,seek for attention,aku mesti tanya balik,kawan dia yang mana ni.dah kata tak berminat.memanglah aku tak amek kisah kan.uhu.
tapi dalam diam, I do my istikharah.even before terjadinya dan wujudnya kisah ni pun,aku memang dah selalu amalkan istikharah untuk apa2 tujuan pun. I just let Allah handle my heart.bukannya aku yang membuta terus reject orang. First yang aku tanya tentang dia pada abang aku,macam mana solatnya dan karakter dia. Alhamdulillah jawapannya.Aku bukanlah orang alim atau perfect.Langsung aku tak harapkan jodoh aku itu ini.Cuma aku pegang pringsip,if dia seorang yang jaga solatnya,insyaAllah lain kekurangan boleh diperbaiki. Aku taknak tahu rupa dia macam mana,berapa gaji dia,apa pangkat dan harta dia.aku cuma nak tahu 2 perkara tu je.Solat dan karakternya. Memang masa tu diri nekad untuk yakin dengan Allah.So after 2 weeks, he came and text my parents yang dia nak datang merisik dan meminang aku. Dia text sebab masa tu dia takde dekat malaysia. So as he promise, once he back to Malaysia,dia bawak jumpa parents. Itulah kali pertama aku jumpa dia. So,we ikat pertunangan for a year and now alhamdulillah nikah. Takde bercinta atau couple. Untuk pengetahuan,aku cuma jumpa dia masa hari dia datang merisik je.hari pertunangan dia takde pun.So kalau ada gambar hari pertunangan,jangan tanya aku mana tunang ko wei.haha.
Makanya,tiada apa yang perlu dihebahkan.Dah confirm nikah,majlis resepsi saya jemput ye kawan2.gituuu...

Ada lagi a few stories yang abang aku cerita dan buat aku tersentuh. He knows someone yang dia dah tunggu for 4 years and at the end that girl pilih orang lain. Tapi dia langsung tak marah, sedih ya.tapi tidak membenci dan tidak pernah keluar 1 perkara pun memburukkan that girl. Never. Aku kagum dengan sikap dia yang suka bersangka baik dan positif. Instead abang aku pernah nampak dia nangis doa lepas solat malam.bukan senang nak cari kekuatan balik minta pada Allah kan.
I met a lot of guys yang bila kecewa,mesti akan burukkan orang yang dia tak dapat tu. I just don't get it. It reflect yourself bila orang yang pernah kau suka dan sayang,lepas tu kau kutuk dan buruk2 kan dia.It shows yang korang ni looser sebenarnya.bhahahaha.ok.kidding.I mean.enough dan move on. Don't ever tell people and kutuk2. kau marah macam mana pun.kau cakap direct je dengan orang yang kau marah tu.tapi jangan burukkan dia pada orang lain.

So,yeah I just discover a few interesting parts of him after nikah.Dia ni seorang yang suka melawak dan kaki menyakat. I feel glad to have him sebab aku ni jenis serius orangnya.Bila aku gelabah,dia lah yang paling cool dan tenang. Seronok bercinta lepas nikah ni rupanya.lagi best bila lepas solat berjemaah kemudian baca quran sama2.:).

To my hubby, thank you for everything.For making efforts for all these. I start to fallin love with you.:'). 





gambar paling cantik dan sweet kot.yang lain semua hancur.kekok macam haprak.!.haha. No fancy nikah dress.sebab baju lelaki dan perempuan beli dah siap dekat jalan tar je.ehe.(pada yang bertanya).cuma veil dan shawl je jahit sendiri.beading dan manik tambah sendiri.

pictures : kirikananstudio
makeup : bymyzura

p/s : harap dapatlah menjawab beberapa persoalan :)

Wednesday, November 5, 2014

MY CONVOCATION DAY


Assalammualaikum

sebab sekarang musin kovo kan.penuh news feed aku dengan gambar konvo.lepas ni gambar kahwin pulak.lepas tu gambar dengan anak pulak.lepas tu..tup2 gambar anak pulak kahwin.hehe.sekejap je hidup ni ye kan..

disebabkan aku konvo sesi petang.makanya agak terkejar-kejar jugaklah.bangun pagi nak kena kejar masa pergi photoshoot studio,lepas tu ambil tempat giliran lagi.lepas tu sesi peminat bagi aku bunga lagi.LOLZ..masa dengan family.bergambar2 lagi.senang cerita, kalau korang kata konvo tu adalah masa nak reunion dengan kawan2,jawapannya memang tidak.sebab masa hari konvokesyen ni lah masa kita nak bersama dengan keluarga meraikan hari kejayaan korang.jangan sampai tinggal mak ayah sebab sibuk nak jumpa kawan2 korang.kesian tau,mak ayah datang jauh.lagi lah bersesak, letihnya..lagi2 kalau mak ayah dah berumur.so,lepas ambil scroll terus datang peluk mak abah.ok??

makanya,disebabkan kasih sayang kena bahagi sama rata,aku luangkan masa bergambar puas2 dulu dengan kawan2 sehari sebelum hari konvokesyen.pre convocation day..gitu~

gambar yang ada dalam simpanan aku adalah gambar2 dari photographer.memang tidak ada gambar dengan parents sebab kamera lain dan aku hanya simpan untuk tatapan aku sahaja.sebab aksi bila bergambar dengan mak abah ni tidak sesuai untuk tontonan umum.manja lebih.hahah.!

macam aku bagitau tadi,pentingnya gambar dengan kawan2 untuk konvo ni sebelum nanti post gambar kahwin2 dan anak pula..kenangan tau.:)


2 orang pasangan yang agak gila2.


gambar ni mengingatkan aku saat hari nak pergi interview masuk MIAT, tengku putri (yang sedang siapkan aku) yang tolong jadi pembantu peribadi,termasuklah dengan mengemaskan cara berpakaian aku..dan bila konvo jugak dia yang tolong siapkan..auuuuwww.so much memories.!.i love you putri,walaupun dekat MIAT dah tak sama course dan jarang jumpa,tapi kalau jumpa mesti rasa macam cinta pandang pertama.:))


ambil mood permulaan nak start bergambar.masih cover2 ikut perintah photographer.





dah mula letih..bermula lah aksi gambar gaya sesuka hati



konon-konon nak ambil gambar style konvo masa tadika.lolz






mari..aku ajarkan kamu tentang cinta.maksayakatadahgradbolehkahwin.kekekeke

last sekali


sebelum masuk dewan konvo with my classmates.


terima kasih kepada semua yang hadir dan bagi bunga.:))).bunga masihku simpan walaupun sudah sebulan lebih.

kisahku..kisah hari konvo kamu?








Monday, October 27, 2014

Pray


My dearest future husband,

My expectations are not of a princess. I do not need all the riches of the world. All I ask is that you are rich with knowledge. Please do not feel threatened by labels and certificates. They mean so much less than the knowledge of Islam I pray you possess. I pray that you’ll be my other half who will help me answer our children’s’ questions when I have no idea what to say. I pray you be there to finish my sentences and teach me where I am lacking, for I know I am.
I do not expect you to be as beautiful as Prophet Yusuf (‘Aalayhi Salam), I will be grateful enough you becoming the light of my eyes. If we were meant for each other, if I am the lucky girl Allah created for you, then Im sure Allah will bring our hearts together and make us fall in love when we finally meet. How can I expect someone handsome and good looking, when I am but an awkward and clumsy girl.
A Muslimah’s letter written for her future husband, her future partner and the future father to her children. Even though I have yet to meet him, I pray that you are always in the best of health, under Allah’s protection and barakah, no matter where you are.Although there is no way to determine how and where we will meet, my prayers are always with you, so that one day we will find each other under the best of circumstances.
♥♥♥





bapaku pulang dari kota,bawaku berjalan2 naik basikal~

p/s : my sister told me "you are too beautiful to become a monster.:P.".yeahh. i'm looking good with a smile.:)

Sunday, October 26, 2014

yang dikejar tak dapat,yang dikendong keciciran

Assalammualaikum.!

sedar tak sedar,dah hampir 2 bulan aku dalam alam pekerjaan.esok kerja??OMG..!
kenapa isnin nak ke jumaat punyalah lama,tapi weekend tu sekejap je hoi..

kisahnya masa bulan pertama aku berkerja,aku masih lagi dengan 'kejutan budaya'.sebabnya aku rasa apa yang aku jumpa,lecturer aku tak ajar pun masa dalam kelas.tu la,dasar pemalas,semua nak kena suap.dah kerja kena suap sendiri lah.!muntah pun takdak orang nak tolong lapkan uittt.makanya aku rasa bulan pertama kerja adalah seperti mendapat azab kerana termasuk ke salah planet.planet apakah.kenapa orang2 nya begini.kenapa begitu dan begini.aku konfius.mula mencari peluang pekerjaan di company lain.lepas tu kena brainwash dengan bos aku secara berhikmah.pandai bos aku pujuk aku kan.berjaya juga masuk ke bulan kedua.kekekeke

 secara jujurnya,memanglah aku minat kerjaya aku tapi aku tak suka environment kerja aku.sob.sob.sob..bertahanlah kiah.kalau dah takdirnya begitu.mesti korang tertanya2,kenapa aku tak suka environment tempat kerja aku kan.kan.kan..itu lain entry lah.:P

TAPI,kesan dari itu.aku telah mengalami kemurungan serta stress yang menyebabkan berat badan turun,hilang selera makan,ternak jerawat tinggal nak jual balik je jerawat aku kalau laku nak jual lah..kemudian ditambah pula dengan masalah peribadi.mula2 aku tak pasti kenapa dengupan jantung aku jadi laju.dan aku mulai sakit dada.sebab dah tak tahan,aku pun pergilah klinik untuk buat pemeriksaan.hampir 3 jam aku menunggu di klinik kerajaan..tiba-tiba datang seorang pakcik menegur aku.dalam hati aku "pakcik ni lah tengok2 aku dari jauh tadi,lepas tu tersenyum2 kat aku"

"dik..muka adik ni macam isteri pakcik lah"kata pakcik tersebut.
arghhh..sudah.kalau kata macam muka anak dia takpe jugak.ni nak kata aku tua ke apa????..
lepas tu pakcik tu pun sambung berborak..
"pakcik ni datang nak bawak anak pakcik ni sakit kaki terjatuh tadi,mak dia ni muka macam kamu,ada keturunan mamak ke?hidung mancung..manis2.."
ehh.takdelah pakcik.saya jawa dan bugis.dalam hati aku lagi berkata "ada plak mamak mata sepet2..agak2 ler"..
pakcik tu sambung lagi "OHHH..pakcik umur dah 58.isteri pakcik yang mcm muka kamu tu bini nombor 2..ni anak pakcik yang ke-4,umur 8 tahun..pakcik dan bercerai dengan isteri pertama,beza dengan bini no-2 nak dekat 20 tahun..tapi pakcik dan bercerai dengan isteri pertama sebab pakcik kantoi dengan orang kampung masa mengurat bini no-2 dulu.anak pakcik yang sulung hingga no 3 dengan isteri pertama semua dah grad.dah kerja..yang ni no 3,kalau campur dengan isteri pertama dulu..pakcik kerja dekat telekom. ada bla..bla..bla...blallalalalalala"

sebenarnya kalau nak bercerita apa pakcik tu cerita kat aku pasal dia,lebih kurang nak sejam lah.dia ingat aku datang klinik tu sebab nak pergi mandi swimming pool agaknya.yang aku tak faham,apa motif dia cerita tentang kehidupan dan family dia..serta harta2 dia..adakah dia cuba melamar aku untuk jadikan bini yang ketiga???sebabnya sekarang bini no 2 dah mula nak minta cerai.
Astaghfirullah..pakcik.umur dah 58 tu,aku rasa dah cukup matang untuk ada hala tuju.

58 hoiii..bukan 28.dah patut jaga cucu bukan anak kecik.

sekarang ni.bini pertama dah diceraikan.bini kedua pula minta cerai selepas ada 2 anak.

apakah?

p/s : mungkin ada pengajaran yang kita boleh ambil dari kisah pakcik ni.fikir2 kan