awak clik..saya sayang..:))

Saturday, March 1, 2014

Jodoh tu macam mana sebenarnya



      biasanya aku kalau nak menulis sesuatu sebab nak menjawab persoalan orang.kiranya ni jawapan dri apa yg aku terfikir untuk jawab.

"jodohlah tu"
"nak buat macam mana,belum jodoh"
"xde jodoh"


jodoh tu macam mana sebenarnya?

pernah tak jumpa orang cakap,bila couple lama..org ckap 'jodoh panjang'..bila bertunang dgn orang lain, 'jodoh singkat je'..bila kahwin dgn orang lain 'nak buat mcm mana,jodoh dgn org lain'..

pernah tak jumpa orang couple dgn orang lain,tunang dgn org lain,kahwin dgn org lain.scarry dengarnye.kalau aku ditempat orang mcm tu..cukuplah sekadar ikatan tunang, if tak menjadi aku takut nak meneruskan ikatan perkahwinan..mungkin hilang kepercayaan.

TAPI

jodoh ni siapa yang atur sebenarnya?kau boleh dengan bangga cakap.
'alhamdulillah..jodoh saya dengan 1st love saya,akhirnya ke jinjang pelamin'..tapi,takde siapa tahu apa akan jadi 20 tahun lepas kau kahwin.tiba-tiba lepas 20 tahun,korang bercerai..dan kahwin semula dengan ex boyfriend korang.jodoh ke tu??

berbelit2 kan..sampai terduduk dan bertanya.
'tuhan..apa yang cuba kau tunjukkan hikmah disebalik semua ni'

KITA,orang muda sibuk bercakap soal jodoh.excited haram jadah..sampai baca buku semua soal jodoh.yg tak pernah pergi kuliah agama.tup2 tajuk jodoh terus pergi.bila soal jodoh je baru nak fikir kaitan dgn agama.padahal hal2 lain ketepikan agama.

sebenarnya kalau kau pernah rasa SAKIT GILA PUTUS CINTA dan buat hidup kau berubah lebih baik..malah ke arah positif 100%..tahniah.memang itu yang tuhan nak tunjuk.padan muka kan.dah orang kata jangan couple...nak jgk couple.

tapi kalau tak couple pun.kau TERsuka seseorang dalam diam..simpan ketat2 cinta lepas kahwin kau selama bertahun-tahun tiba2 dia jadi milik orang lain.kau frust tak??tetap frust la.lagi2 kalau si dia tu macam first org yang kau suka gilaaaa.

jadi jodoh tu macam mana sebenarnya?

dah couple bertahun pun still bukan jodoh
dah cuba simpan cinta untuk kahwin pun tetap bukan jodoh

dah tinggalkan yang x baik n pilih yang baik pun Allah x bagi jodoh.

cemburu kan kalau orang yang dapat kahwin dengan 1st love die..lepas kahwin bahagia je..dapat anak..suami isteri romantik..setia..


logiknya..ada ke cinta macam tu??

jodoh kita adalah refleksi diri kita.tahu x,aku pernah terfikir taknak kahwin selagi aku xrasa diri aku baik macam malaikat..n tak pernah buat silap.sebab aku takut jodoh aku pun macam tu.
jadi nak sempurna macam mana?

kalau kau baca buku jodoh dari penulis terkenal dunia sekalipun.dia bagi 1001 tips untuk bertemu jodoh.kalau bukan jodoh..tetap BUKAN.jadi jodoh tu macam mana sebenarnya????

aku konfius

kalau perempuan baik untuk lelaki baik dan sebaliknya.habis tu..yang baik kat dunia ni berapa ramai.macam mana jodoh tu sebenarnya?

cinta ni adalah minda dibawah paras sedar.subconcious mind...perilaku yang kau buat tanpa kau sedar.tiba2 tersuka..hati berbunga2..apa je dia bagi kau jadi suka.padahal orang sebelah tgk kau..
entah pape minah ni,baca mesej senyum sorang2

stage hidup kat dunia ni takkan pernah habis.setiap benda baru itulah permulaan..ada orang baik permulaanya..sedih pengakhirannya.

ada orang tak sempat pun jumpa jodoh.ajal dah sampai dulu.bili fikir semula.
persiapan ajal ni lagi penting.apa amalan nak bawak ni..
tapi persiapan jodoh lagi penting....sebab nk kena cinta orang ni...takut tersalah pilih katanya.jadi yang macam mana jodoh ni??

ada orang suka yg sawo matang..ada yg putih berseri..ada yg taknak bertudung..ada yg suka chubby2..ada yang nak tinggi..

orang kata kita selalu dapat apa yang kita x suka..tapi ada jgk dapat yang dia suka

jadi

jodoh tu macam mana sebenarnya???





Saturday, January 4, 2014

adha skincare : TESTIMONI..

salam.

rasanya dah lama tak share testimoni adha skincare dekat blog ni.sebab selalu post dekat instgram sendri or facebook adha skincare...dan kadang2 malas nak screen shoot dan post.baca dan senyum sendiri je.:).alhamdulillah.regular customer yang percaya dengan servis dan produk yang semamangnya original.sebab supplier saya memang orang jakarta.

apa kata kita tengok gambar dan baca testimoni customer saya sendri.


ini testimoni dari kawan sendiri.mula2 ragu2 nak mencuba..kini dah berbulan.sangat puas hati dan jadi regular customer saya sendiri.:).alhamdulillah


alhamdulillah.:)


regular customer dari sarawak.!.selama ni ber emel..tak pernah tgk muka.bila dia kata sangat puas hati,minta hantar gambar.happy for u.!.:)


ini pula founder miasweetopia..pengguna adha skincare.:)


siapa kenal leez AF??ye..die juga pengguna adha skincare.masa mula2 beli..takut na cuba,tapi risik2 tanya..akhirnya die sangat puas hati.tak sangka customer saya pun ada dari golongan artis.!.:).now die sendiri jual sebab puas hati..




alhamdulillah.ni paling latest.!.baru bukak emel..nampak tu 13 hours ago.ehehe.

bila berniaga ni,bukan sahaja dapat keuntungan,dapat kenal orang ramai..tambah kenalan.saya suka menjual dengan cara sharing...kita share.pengalaman..

korang tunggu apa lagi?jangan segan2 nak mesej or emel

phone number : 0136418611 

mesej,we chat,viber

TAPI

saya prefer emel sahaja

apricotpie91@gmail.com

siapa yang membeli dengan saya,confirm saya guide sampai anda faham dan puas hati.insyaAllah.sekiranya lambat respond mungkin saya ada hal penting atau emergency


Monday, December 9, 2013

coz my mama is everything


where and how should i start??

ok..IBU,EMAK,MAMA,MUMMY,UMMI..tak kisahlah apa pun panggilan kita untuk mak kita..yang penting.mak kita dalam dunia ni cuma SEORANG.

orang kata,perempuan ni bila time nak kahwin nanti,dia akan rasa kehilangan ibu.sebab masa tu syurga dia dah beralih arah.*sedih*..hmm..yang dahulu kau patuh,kau sanjung,kau sayang..bertahun lama kau hidup dengan seorang emak,tiba-tiba kau perlu mengutamakan yg lain.

i have a story about my lovely mum..

dia seorang yang sangat kuat dan tabah.bagi aku power la..sebab dialah doktor,dialah cikgu,dialah motivasi,dialah chef aku,dialah semuanya..SEMUA.

dari kecik hingga umur aku sekarang,aku boleh bilang pakai jari berapa kali je aku pergi klinik gigi.
gigi pertama aku sahaja yang dicabut dekat klinik gigi.selepas tu,semua gigi aku,mak aku yang cabutkan.setiap kali aku sakit gigi or gigi baru nak tumbuh,mak akan check..pasti takkan terlepas.takut or sakit..aku terpaksa pasrah.sebabnya,mak cakap 'senyum yang cantik,bersama gigi yang cantik'..aku pasti,mak sangat prihatin dengan penampilan anak-anak.

bila aku sakit,aku nak mak yang kat sebelah..aku nak mak yang suap.antara adik-beradik aku,aku seorang je yang paling banyak masuk wad.start dari kaki aku pernah patah,dduk wad,msuk toilet,ambil darah,semua aku nak mak aku kat sebelah.even mak aku nak balik rumah,tukar baju ke..siapa yg jaga aku,aku akan buat bodo je.
aku masih ingat masa sekolah rendah,aku demam panas.demam yang sampai aku tak larat nak bangun.dan adik aku lagi 2 orang pun turut demam..mak sanggup dukung bawak masuk klinik.*oh my..i start to cry now*..hmm..

bila dulu nak pergi sekolah tadika,aku taknak..sebab sejuk nak mandi.mak masakkan air panas..yelaa,masa tu rumah xde lg water heater ni.

bila rambut aku panjang or rimas..mak aku yang akan potongkan.berbakat kan?

dulu mak menjahit..mak jahitkan baju sekolah..baju raya.

orang yang pertama ajar aku potong kuku,of coz my mum.!.

bila bab memasak...dulu aku ni jenis tomboy.aku tak suka masuk dapur.memasak.mengemas.lebih suka pergi main dekat luar rumah.tapi,bila makin besar ni..resepi mak jugak yang selalu aku belajar.

bila pertama kali aku 'sakit' putus cinta.aku call mak..mak suruh balik.tidur sebelah mak.malam2 terjaga n menangis..mak aku peluk.kau tahu saat mak aku peluk dan bisik dekat telinga aku 'istighfar,mak sayang ila,,jangan macam ni,kena kuat'..saat tu aku rasa kekuatan yg datang tiba2..

perasaan pertama kali aku tengok mak nangis,masa tu sebab penat dan rumah bersepah.biasalah..budak2 mcm kteorg adik beradik.tetibe aku sebagai ank kecik ada rasa sayu..dalam hati.'kenapa mak aku menangis'..

aku masih ingat waktu kecik-kecik..mak sambung belajar,bawak kami bertiga adik beradik..n she was pregnant that time..dengan suami jauh.oh noooo..aku tak dapat bayangkan kalau aku yang macam tu.

dah besar2 ni pun..kalau balik universiti, mak mesti bekalkan makanan.takpelah..kalau kena naik bas pun.bawak je..berat macam mana pun.aku akan amek.sebab mak masak..

aku akui,kadang-kala memang ada salah faham dengan mak..berbeza pendapat.but when it comes about choices..i will ask her 1st.walau macam mana sekalipun..redha Allah,terletak pada redha ibu bapa.kalau nak cerita pengorbanan mak tu,terlalu banyak..

jadi sekarang ni...kalau orang kata.."kenapa pilihan mak?'"..."kenapa mak yang pilih?"..."kenapa pilihan mak?kan dah besar..sampai bila nak mak yang aturkan?"..aku senyum.:).

tak mengapa..berapa banyak sangatlah yang aku harus ikut pilihan mak berbanding dengan jasanya.aku rasa senang melihat mak senang hati..melihat dia senyum.i can't imagine how to handle 6 kids dgn macam2 kerenah..biarlah aku jadi yang bila maka kata 'A'..xpe la.asalkan logik,fikiran,agama kata baik,insyaAllah baik untuk aku juga.

sekolah pilihan mak,subjek pilihan mak,belajar pilihan mak,suami pilihan mak...apa yang mak redha Allah akan redha juga kan.:D..apa yang Allah redha,semoga ada bahagia di situ.ujian2 kecil tu biasalah..nama pun kehidupan.tak semestinya apa yang mak kita pilih,xde derita..xde ujian..kan Allah dah berfirman "adakah kamu dikira sudah beriman sekirang tidak diuji?"..jangan risau..kalau kita buat pilihan kerana mak,kerana redha..insyaAllah,ujian itu juga akan menjadikan kita manusia yg lebih baik..yang mana kamu mahu?ujian dibawah redha Allah atau ujian kerana Allah murka??

p/s : orang mungkin fikir "anak mak".."anak manja"..takpe.sebab aku ada mak.dia tidak pernah memaksa.cuma bila yang mana harus aku pilih,aku utamakan dia dahulu.semoga Allah redha


kenapa?


apa rasa bila kecewa?putus cinta?

jawapan yang selalu aku beri "i'm just tired'"..bila ditanya tired of what??aku sendiri akan termenung mencari jawapan.

pernah sampai tahap aku jadi tidak kisah.fokus aku adalah diri aku.aku tidak kisahkan apa yang orang fikir dan rasa.itu masalah mereka.bukan aku.aku letih..aku dah letih.

ya..jawapan yang sama.sudah 2 tahun.

ada yang menunggu..ada yang sudah move on..ada yang tercari-cari..aku tidak kisah.

dan bila tiba-tiba aku membuat keputusan..semua orang seperti tidak percaya.semua tertanya-tanya.prinsip yang mana..

pernah kau terfikir...apa yang aku doa dalam diam?apa yang aku simpan dan pendam?apa rahsia tuhan dan aku?

lihat saja dari luarannya aku seperti tidak kisah.namun jauh di sudut hati,aku terlalu kisah.

aku beralih fokus..aku tukar prinsip lama ku..aku pilih yang lain.

kenapa???

sebab aku akur dengan aturan ilahi.aku manusia.aku hamba Dia..AKU BUKAN TUHAN.

bila tuhan kata bukan..aku harus memilih yang mana tuhan beri.aku sudah berusaha..dan tuhan kata bukan..aku pilih yang tuhan kata ya..kun fayakun.

dan akhirnya

bukan aku yang pilih..tapi Allah yang pilih

Wednesday, December 4, 2013

pelamin cantik

ada sesuatu yang akan buat aku speechless..bila tengok gambar yang cantik..

aku suka something yang simple tp sweet and unik..

bila bercakap tentang impian perkahwinan.

apakah pelamin impian??ehee..^^

aku saja google..pelamin vintage style..terjumpa pulak facebook


jom cuci mata






hmmmmm

ok x??







Tuesday, December 3, 2013

PILIH




aku ada satu sifat yang tamak..aku kategorikan ini sebagai sesuatu yang hyperbola
bila aku pilih baju,aku suka untuk ada setiap warna..barangkali aku fikir,aku ni permaisuri.setiap 1 design,aku perlu ada semua warna.padahal,coraknya tetap sama..

kemudian,esok hari beli lagi yang lain..
tamak..sebab aku hanya mahu memiliki..
tapi sayang
akhirnya aku akan pilih mana yang aku selesa

dress cantik aku pilih untuk pakai skirt pasar malam dan t-shirt

boleh saja aku mahu pakai baju yang ada cutting..amoi tailor aku cakap "body cantik,boleh buat baju ada cutting la"..
jawapan yang aku pilih
aku pilih untuk selesa

mereka bilang
ramai lagi yang sesuai untuk aku..kenapa kau pilih yang bukan ramai
aku pilih
untuk selesa

aku pilih untuk selesa
rasa selesa yang Pencipta pinjamkan
sampai bila??


Thursday, November 28, 2013

rezeki yang dirahmati


IT is idiot...the "I" stand for idiot-lecturer aku cuba berjenaka

yes sir..the idea of idiot is not important but money is important..30 years working in IT department and become the CIO (chief IT officer)..duit bnyk maa-sebagai seorang student,ada yang cuba mencelah..bangga dengan pangkat lecturers kami..yang mengajar bukan calang2 orang..pangkat paling rendah pun manager.

aku duduk di hadapan sekadar mendengar,tersenyum dan berfikir.."bekas CIO,sangat humble,kelakar,pakai hp sambung biasa je"..aku suka keadaan yang begini.dalam kesempitan ekonomi zaman sekarang..hidup sebagai seorang student yang hanya bergantung pada duit elaun x sampai seribu pun sbulan..itupun suka berangan

*kalau aku kaya*..ada pangkat,duit..macam2 aku nak..nak iphone,pergi bercuti,,bla2..

tapi bila memikirkan situasi encik CIO ni..aku terfikir.if i were u..i wanna buy iphone now..hellooo.dgn life sbagai student,kau kumpul duit..ikat perut semua..semata2 nak beli hp 2k plus..membazir dan bukan kerperluan yer..

tiba-tiba lecturer aku geleng kepala dan jawab

money is not everything..if u work for money,u will never get satisfy..what makes u feel enough when u get barakah..sikit atau bnyk..yang penting dirahmati atau tidak..i've been working almost 30 years in industry, working with half of your life and time spending..if u just wake up early in the morning, go for working and just to get 20k..it won't be enough for the rest of your life..jaga niat kerana Dia..lillahi taala"

we put into this kind of situation...u get salary..n half of your salary of this month, u got to pay for ur car's maintenance..habis rm500 just for 2 tyres..but the NEW TYRES can last long for 1 years coming..u think it's not your rezeki..dapat gaji untuk bayar tayar kereta..but if u think again,with that new tyres, that's your rezeki for a year..

bekerja dalam industri selama berpuluh tahun..masa dan hidup kau untuk kerja..aku pernah terfikir untuk tidak sanggup dengan semua ini

tapi..manusia begini buatkan aku terfikir semula..mana niat??

niat yang baik juga ibadah..bukan sia-sia kan??