About

Instagram

Friday, May 6, 2016

Review : Baby food processor jenama Autumnz

Salam :)

Alhamdulillah, Anaqi sekarang dah 6 bulan 2 minggu. Dah start makan solid food. Eh,dalam blog ni Bella tak pernah cerita dan mention pasal Anaqi kan, next episod je la kita cerita. Hehe.Banyak sangat nak share dengan korang ni. Sementara idea nak menulis ni ada, Bella nak share review tentang baby food processor by Autumz ni. 

Actually, memula ingatkan mudah je nak siapkan makanan baby ni. Tapi, bila banyakkk sangat membaca jadi pening pulak. Baru tahu, tak buat persiapan awal. Sebab dulu banyak study tentang breastfeeding je. Alhamdulillah, Allah bagi rezeki susu badan untuk Anaqi sampai sekarang. Mudahan sampai 2 tahun la ye nak. Ok, berbalik tentang cerita baby food processor ni, Bella dah survey macam2 brand. Dari yang murah dan mahal cecah 1k.Huhhh..maaf nak,ummi tak mampu lagi nak beli yang sampai cecah 1k, so lepas buat survey,akhirnya Autumnz jugak jadi pilihan sesuai dengan budget dan 2 in 1(steamer & blender). Ada yang bawah RM100 tapi cuma berfungsi untuk blend je. Pada awalnya, Bella cuba blender biasa je yang buat blend masakan tu, tapi yang baru lah, bukan yang dah guna blend cili kering tu, hasilnya tak memuaskan,sebab makanan tak berapa hancur dan Bella kena steam dulu baru boleh blend, agak leceh di situ.Anaqi pulak jenis tak boleh tinggal lama2.^^. So,akhirnya carilah baby food processor ni.

FYI, Bella memang guna jenama Autumnz ni for breastfeeding tau. Pump susu, warmer, steamer dan botol susu semua complete set. 

Bella, shopping dekat Lazada je, sebab mudah pakai shopping cart,buat comparison,dapat pulak harga lagi murah berbanding harga pasaran. Untuk baby food processor, Bella beli dengan harga lebih kurang RM186 je. Murah kan? :)). I loikee.

Servis memang terbaik !.


Ummi excited !.Cara penggunaan pun mudah. 


Korang boleh tengok ni, semua jenis makanan boleh blend. Praktikal 2 in 1. Korang xyah nak masak rebus bagai tu kat kuali. Bersihkan, potong kecik-kecik, masukkan dalam bowl blender, steam lepas tu blend.!.Semua tinggal putar masa lepas tu tinggal. Boleh layan anak sementara nak tunggu steam tu. Tak perlu risau takut terlupa nak tutup api dapur ke apa. Memang value for money !.cewahh.



Dalam tu disiapkan dengan manual sekali. Kalau korang tak tahu berapa minit nak kena steam, dalam manual tu dia akan guide masa mengikut jenis makanan.


Ini gambar bahagian dalam. Manalah tahu korang nk tengok rupa blade tu kan ^^. Sebelah tu, tempat letak air untuk steam. Masukkan je air,kemudian set masa berapa lama nak steam dan boleh tinggal. Jangan lupa masukkan makanan yang nak di blend dulu k. !

So, lepas bukak plastik, Bella rasmikan dengan memasak sweet potato for Anaqi .


Tengok dari gambar pertama sebelah kiri atas. Bersihkan sweet potato, bagi buang kulit, cuci, potong kecik, masukkan dalam blend bowl, lepas tu set 30 minutes, tinggal, kemudian blend dan siap !.Nampak halus je kan sweet potato yang seketul2 tadi.Ehehe.


Kalau nak tahan lama, of coz korang kena jaga elok-elok. Boleh bukak blend bowl tu dan bersihkan sekali dengan blade tu. 

Mudah je.Lepas ni boleh campur 2 jenis makanan dalam 1 hidang, kurma campur brokoli ? Next menu.:)


See, tak sabar nak makan. Anak soleh ummi dan abi.:).

So,korang yang masih mencari baby food processor harga yang berpatutan boleh cuba brand ni. 







Tuesday, May 3, 2016

KONGSI RESEPI : POPIA INTI DAGING

Salam :)

Lama tak berkongsi resepi masakan. Nak kata pandai masak sangat tu taklah :P cuma Bella suka try and error mengikut selera sendiri, bila dah siap lepas tu jadi sedap,boleh lah kita kongsi resepi di blog ya. Semangat nak update blog sebab gambar lawa2 boleh di ambil menggunakan kamera Canon hadiah daripada suami. hehe..

Resepi yang Bella nak share ni sesuai untuk juadah minum petang. Hidangkan dengan air teh panas atau nescafe favorite husband pun sedap...Kebetulan memang dapat stock daging cincang fresh, so Bella campurkan apa yang je dalam peti sejuk. Orang kata resepi 'campak-campak'.:)

Jom kita lihat resepi bahan-bahan dan cara penyediaan. 

BAHAN-BAHAN 

-2 SUDU KECIL SERBUK KARI AYAM/DAGING

-1  SUDU KECIL GARAM HALUS

-1 SUDU KECIL GULA

- 4 SUDU TEPUNG JAGUNG / TEPUNG GORENG KFC (tiada dalam gambar,terlupa :P)

-2 SUDU KECIL SERBUK LADA HITAM 

- 1 BIJI BAWANG HOLLAND (cincang halus)

- 3 BATANG DAUN BAWANG (potong halus)

- 3 TANGKAI DAUN KARI

-1 BIJI TELUR

-1 SUDU PLANTA

-1/2 KG DAGING CINCANG

-KULIT POPIA









CARA PENYEDIAAN 





Campurkan kesemua bahan-bahan di atas KECUALI telur.

KEMUDIAN masak daging dengan menggunakan kuali dan api sederhana. Bila daging dah mula masak, boleh angkat dan toskan minyak. Jangan sampai garing. Cukup daging separuh masak, kemudian baru gaulkan dengan telur. Seperti gambar di bawah.


Gaulkan rata dan siap untuk dijadikan inti dalam popia. 


Gulung popia kemudian goreng dengan minyak yang panas. Sentiasa terbalikkan popia supaya kulit popia masak rata cantik. (betul ke ayat ni ^^). 

TIPS 

Gunakan sedikit tepung yang dibancuh air untuk lekatkan gulungan kulit popia supaya minyak masak tidak berbuih2 dan gunakan tisu lembap untuk elakkan kulit popia pecah2/ terkoyak semasa menggulung. 

Selesai menggulung, boleh la goreng dan hidangkan bersama sambal kicap (sebab saya orang joho ^^) dan air .



SELAMAT MENCUBA :)









Monday, April 18, 2016

Simplysiti – Buah Tangan Dato’ Siti


Assalammualaikum :)
Lama tak jengah blog.Berhabuk keyboard. Husband belikan laptop baru pun jarang online ^^. Sebab anak tidur awal malam ni, perut pun kenyang makan nasi sampai 2x tambah, so aku nak update something special malam ni.heheh.Siapa peminat Dato’Siti Nurhaliza??*angkat2 kening sikit*..Hari2 stalk instagram Dato’CT ni sebab nak tahu perkembangan.eheh.Penyanyi kesayangan ramai ni. Bukan di Malaysia je,sampai ke negara jiran. Sebenarnya sedar tak sedar dah nak 2 dekat Dato’ CT dalam bidang seni. Dah 20 tahun dalam industri seni tanah air. Bukan je sebagai penyanyi,tapi juga sebagai usahawan.
Kalau korang masih ingat lagi masa memula SimplySiti ni baru dikeluarkan, fuhhhh boleh tahan sambutan jualan di Malaysia dan di luar negara. Aku masih ingat lagi produk pertama yang aku beli masa tu bb cream SimplySiti yang warna putih tiubnya,memang best.Full coverage tapi ringan. Tektur tak melekit dan tak berminyak. Apa taknya, produk SimplySiti ni menggunakan teknologi yang berkualiti tinggi dari Korea tau. Setiap apa yang dihasilkan daripada Dato’Siti ni mesti sesuatu yang terbaik yang dianggap sebagai buat hati katanya.


HAAAA.nak cantik macam Dato’Siti tak? Haha.Kalau korang nak tahu, produk SimplySiti ni menggunakan bahan-bahan semulajadi yang kaya dengan khasiat asli turun-temurun dan kombinasi teknologi yang canggih. Jadi,hasilnya mestilah standing produk-produk antarabangsa yang lain. Bagi Dato’Siti , kepuasan hati para pengguna adalah keutamaan dan sebab itu juga produk ni masih lagi di pasaran sehingga hari ini, malah makin berkembang dan banyak produk yang dihasilkan.


Kalau korang nak tahu,Simplysiti bukan hanya menawarkan rangkaia produk kosmetik, malah penggemar juga ditawarkan dengan rangkaian produk penjagaan muka anda kulit serta set wangian yang cukup mempesona. Don’t worry k, sebab produk-produk SimplySiti ni harga sangat berpatutan dan kualiti serta hasil memant tiptop.!.So,kalau korang nak mencuba,korang boleh survey dan dapatkan di cawangan-cawangan yang berhampiran. Paling mudah di Watson atau kalau nak lagi senang,tak payah keluar rumah,jimat minyak,jimat tenaga,jimat masa,beli online je. Sekarang ni semua di hujung jari tau.heheh. Kat mana nak beli online? Korang bole click link kat bawah ni.



Tuesday, February 9, 2016

Kenapa Vitamin C Shaklee Pilihan Saya?

Salam :)

Alhamdulillah. Ini post pertama saya selepas bersalin. Berpantang pun dah habis and my baby pun dah nak masuk 2 bulan next week. 

Nak cerita kisah saya dan vitamin c jenama shaklee ni. Sebenarnya sedar tak sedar dah 4 tahun setia dengan supplement shaklee. Walaupun saya ahli shaklee, saya sendiri pernah cuba brand lain, sebab saya ni jenis cepat bosan dan tak konsisten :P. Bukan apa, 'kaki online' macam saya ni jenis mudah terpengaruh.hehe.Tapi bila makin bijak dewasa ni,dah makin pandai buat pilihan.cewahhh.

Walaupun pernah 'curang' dengan shaklee, percayalah, lepas sebulan,saya mesti kembali semula dengan brand shaklee. Sekarang ni berlambak orang jual produk vitamin c dekat pasaran. Dengan menggunakan title 'vitamin c' je perkara yang terlintas di fikiran selalu tentang pemutihan,kulit glowing,kulit cantik dan etc. Maka berlambak juga peniaga yang mudah buat duit dengan vitamin ni. 

Banyak pilihan vitamin c di pasaran. Tapi kenapa saya masih setia bersama shaklee?

SEBAB

-International produk yang dah lama 'bertapak' dan stabil
-HALAL dan SELAMAT
- Harga berpatutan dan mampu milik
-Jangka masa panjang

4 sebab-sebab ni yang buat saya berpatah balik kepada shaklee.

Pernah saya cuba produk jenama A, harga cuma RM30, kesan mantoppp, bertahan selama sebulan. RM30 nampak murah berbanding vitamin shaklee yang sekali beli je harga  RM98. TAPI......shaklee vitamin c tahan untuk 6 bulan. ya.!!! 6 bulan.

kalau RM30 X 6 BULAN =RM180

SHAKLEE RM98 untuk 6 bulan. Setiap bulan, kita cuma spent RM 16.33 sen sahaja !.MURAH

mana nak dapat vitamin yang RM16.33 sen je sebulan, berkualiti tinggi, selamat dan berkesan untuk jangka masa panjang.

Bila kita makan supplement, ia bukan untuk kecantikan sementara. Tapi yang penting sihat. Bila badan sihat, barulah cantik. Definisi cantik tu bila kita sihat. Soal kesihatan ni sesuatu yang long term. So, fikir jauhhh, mana ada produk yang makan sebulan , terus berubah cantik kekal. Sedangkan apa kita makan semua 'keluar' balik.hehe.

So, bila nak maintain sihat dan cantik, perlu juga maintain makan..

Monday, September 7, 2015

SUPLEMEN SAYA SEMASA HAMIL

Salam

Seperti yang aku janjikan untuk cerita mengenai suplemen semasa hamil, baru harini ada masa untuk buat entri penuh dan sengaja aku biarkan sehingga kandungan masuk fasa 3rd trimister. 

Alhamdulillah.dah 34 minggu usia kandungan. Sekarang ni hanya mengira minggu sebelum tarikh due. Semasa awal kehamilan, banyak juga petua yang aku dapat melalui kenalan dan juga pembacaan di internet. Tapi, bukan semua aku buat dan ikut sebab kekangan masa jadual pemakanan dan aku lebih pilih untuk buat yang mana wajib dahulu dan bederhana je. 

Perkara pertama yang aku sering dengar berkenaan bekalan nutrisi untuk si ibu dan anak. Pemakanan adalah sesuatu yang amat dititik berat selain amalan2 agama seperti solat, berdoa dan mengaji. Apabila dah ada benda bernyawa dalam rahim kita, terasa tanggungjawab yang amat besar untuk beri sepenuh perhatian kepada pembesaran dan kesihatannya. Aku tidaklah terlalu cerewet tentang pemakanan untuk diri sendiri,tapi bila berkenaan dengan nyawa2 yang aku sayang, memang aku akui, banyak itu ini yang tak boleh ^^. Berbalik dengan soal pemakanan dan bekalan nutrisi untuk si ibu dan anak,aku pilih suplemen tambahan jenama SHAKLEE. 

Aku kenal suplemen shaklee ni sudah agak lama,sejak zaman belajar lagi. Bermula mencari suplemen di sebabkan masalah kulit berjerawat dan berparut, kemudian masalah gastrik dan pencernaan, kemudian maintain untuk kulit dan kesihatan dalaman, dan sehinggalah kahwin, kemudian disahkan mengandung. Memang setia dengan suplemen jenama shaklee sudah 4 tahun. Semasa zaman student, disebabkan budget tidak banyak, jadi aku bermula dengan set percubaan untuk sebulan. Lepas tu, bila merasai perbezaanya, aku sendiri kumpul duit untuk beli botol yang besar. Kawan aku pernah nasihatkan aku, makan suplemen ni kena bersabar,sebab ianya bukan ubat, hasilnya bukan esok lusa tapi bila kita sudah makin berumur, lagi awal pengambilan lagi bagus kesannya sementara sistem badan masih elok berfungsi. Walaupun awal pengambilan aku hanya niatkan untuk menyelesaikan masalah kulit, tapi apabila semakin banyak pembacaan, mind set berubah untuk jadikan hidup lebih seimbang dan sihat bukan hanya pada kecantikan. Apa yang sihat itu yang cantik. Niatkan dalam hati untuk menjaga kesihatan. Bila badan sihat,apa yang terhasil insyaAllah cantik. 

Untuk entri kali ni khas mengenai suplemen tambahan semasa hamil, aku mula bertukar dengan set kehamilan sejak kandungan mencecah 2 bulan. Sebab masa awal perkahwinan,aku stop pengambilan suplemen bagi ruang untuk merancang, sebab sebelum ni aku ambil set yang ada vitamin alfalfa. Walaupun ianya vitamin, tapi bukan semua vitamin diperlukan untuk wanita hamil ya. Kerana fungsi vitamin berbeza. Contohnya seperti vitamin yang mengadungi iron tidak boleh di ambil dengan makanan tenusu, bagi mengelakkan ganguan penyerapan nutrisi. Perlu dijarakkan.Begitu juga jika hamil,ada sesetengah vitamin yang perlu diberhentikan seketika sehingga selepas bersalin. Apabila disahkan mengandung,aku mula bertukar kepada set hamil. Apa yang menarik tentang brand shaklee ni,aku sudah buat survey,harganya lebih murah dan tahan lama berbanding produk di pasaran. 

Vitamin apa yang terdapat dalam set hamil shaklee ?



Pada awal pengambilan, aku cuma ambil set basic hamil iaitu :

1.Energy Soy Protein (favorite sejak zaman belajar !)
2.Vitalea (iron)
3.Bcomplex
4.Vitamin C
5.Ostrematix

If korang pergi ke klinik kesihatan, vitamin untuk ibu hamil yang wajib diberi adalah Iron, B complex (asid folik) dan Vitamin C. 

Selepas kandungan masuk fasa 2nd trimister :

Tambakan dengan vitamin omega guard untuk perkembangan otak bayi  (dalam penggunaan semasa hamil ianya bagus kerana kandungan Omega yang tinggi)

Fasa 3rd trimister :

Apabila kandungan cecah 8 bulan, aku berhenti ambil omega dan gantikan dengan minyak kelapa dara dan pati buah dilema (tiada dalam gambar)

Nampak banyak dan agak leceh. Tapi cara pengambilan bukanlah sekaligus. Contohnya, selepas solat subuh,aku amalkan pengambilan ESP shaklee dibancuh dengan susu. Sejam selepas sarapan, aku ambil vitamin b complex, kemudian selepas lunch, jarakkan sejam sebelum mengambil vitamin c, vitalea, kemudian omega/minyak kelapa dara. Malam sebelum tidur, aku ambil ostrematrix.

Paling penting sekali jangan lupa pengambilan air putih yang cukup, ia bukan sahaja membantu penyerapan vitamin2 yang kita makan,malah ketika hamil , pengambilan air yang cukup juga bantu bagi mengelakkan kekeringan. (ini yang doktor selalu pesan, kalau awak malas minum air,kesian dekat baby )

Pernah masa masuk fasa 2nd trimister, aku kurangkan minum air putih kerana kerap ke tandas untuk buang air,office pula sejuk...makanya jadi batuk dan selsema. Bila jumpa doktor, mulalah doktor sound macam ni "tak kesian kat baby ke?dia kering kat dalam tu"...sejak dari itu,aku disiplinkan diri bawa botol air besar 2 liter ke office..berkorban dan gagahkan diri untuk ke toilet setiap 10 minit ^^...

Baiklah,untuk entri kali ni,aku cerita secara ringkas tentang set hamil shaklee. Untuk entri seterusnya,aku akan cerita khasiat setiap vitamin untuk ibu hamil ya :).Oh ye, jangan lupa follow instagram aku bellahaul . Dalam instagram ni juga banyak 'instant' produk review tentang shaklee.

p/s : Buat entri panjang2,nanti orang bosan nak baca :P. 


Wednesday, September 2, 2015

TEKNOLOGI

Dunia zaman sekarang ni semua bergantung pada teknologi. Sebab teknologi juga boleh jadi gaduh,boleh menghubungkan. Aku tak pasti kalau penulisan aku kali ni,boleh jadi sumber karangan kepada adik2 di sekolah. Tentang kebaikan dan keburukan teknologi.

Tajuk tentang teknologi ni,karangan SPM pun keluar. Semua orang boleh fikir baik dan buruknya. Kalau diberi masa 2 jam untuk menulis karangan,nak tak nak memang kau kena perah otak untuk keluarkan isi bagi memantapka karangan. Setuju? Tapi tak ramai yang boleh jadikan contoh untuk diri sendiri.Semua hanya di atas kertas sahaja.

Aku akui,dulu aku memang macam kena kejutan budaya bila masuk universiti, semua tentang teknologi. Masa tu juga facebook baru lagi. Friendster and Myspace pun masih ada.Kemudian ada twitter and sekarang ni macam2 lagi. Penting untuk tahu kewujudan teknologi ni supaya kita tak ketinggalan. Contoh macam masa aku belajar, technology and aviation memang berkait rapat. Orang beli tiket guna hujung jari,kau masih kayuh basikal nak cari kaunter beli flight ticket.

Kalau semua apps kau nak upload dekat handphone, setahun pakai handphone dah boleh jadi 'lembap'. Kebergantungan hidup kita dengan teknologi ni sampaikan bila hilang atau kena hack, boleh jadi gila. Apa taknya,semua benda kau nak simpan and upload. Konon view untuk "only me" je,kemudian esok lusa kena hack habis semua rahsia bukan lagi rahsia. Nak jadi famous di social media, keyboard warrior..semua di hujung jari. Kau upload la sikit muka gambar gyiyomi, mekap comel2, ambil tudung and snap muka. Memanglah comel,hakikatnya kau cuma bersinglet dan seluar pendek saja.hahahaha. Aku cerita ni sebab pernah ternampak gambar orang post selfie reality vs reality. Post "good morning world !" konon kau jenis morning person,padahal lepas post kau sambung tidur sampai matahari naik, bangun lambat terus nak dhuha dan mengharap rezeki jatuh dari langit macam tu je..

Hidup kita dibayangi dengan apa yang kita nak upload. Semua akan jadi perhatian and nak yang "good-good" je. Aku pernah tengok post tentang 'click dengan bijak'..bagi aku,sebab zaman sekarang teknologi dan aplikasi memang tak dapat dipisahkan. Jadi, kau kena train dan disiplinkan diri kau supaya setiap kali nak post sesuatu tu mesti fikir dahulu baik buruknya. 

Tapi bila umur meningkat dewasa ni,kadang2 aku letak handphone kat mana pun aku tak amek kisah. Aku tak peduli orang nak beli tab ke, GoPro bagai ke..kalau ada,boleh guna,kalau takde,tak kisah. Tapi,untuk pengetahuan, mestilah kena amek tahu apa kegunaan teknologi sekarang supaya bila kau borak dengan orang atau terdengar sesuatu maklumat tu,kau tahu kewujudannya. Aku masa memula dengar perkataan GoPro tu aku rasa macam perkataan jawa je dengarnya.LOL. lebih kurang macam perkataan jawa "ngobrol"= bicara..gituu..maaf ler,saya anak jawa :P.

Disebabkan dulu hanya24 jam dengan handphone. Aku rasa,aku kehilangan hobi aku iaitu membaca buku. Dulu aku ratu nilam dekat sekolah. Karangan terbaik. Bila dah mula main whatsap dan sms ni,mula lah shortform dan bahasa rojak. Tapi shortform aku masih boleh difahami lah. Bukan macam sesetengah orang sampai merubah ejaan. Sori jadi cowi, kita jadi itew, suka jadi cuke..Aku menyampah nak baca mesej macam tu.

Maka untuk disiplinkan balik diri, salah satu cara yang aku buat adalah stop guna internet di handphone. Aku berhenti langgan internet. Apa yang aku buat bila menunggu, apps yang boleh buka cuma lah al-quran aplikasi. Kemudian,aku bawa apa2 sahaja artikel dan simpan dalam beg. Biasanya baru lepas bagi salam je, mesej2 selalu menggangu, Reply mesej dulu dari baca doa. Jadi, dengan ketiadaan internet ni, lepas solat terus buka quran apps. Sementara nak menunggu check up boleh baca quran. Lagi satu, bila keluar dengan kawan2 atau suami, aku lebih suka ajak borak dan tinggalkan handphone dalam beg. I always say to my husband "please no gadget" unless message penting yang memang kau kena tengok sebab bos tunggu update, orang nak call untuk emergency. 
Dulu aku bangun2 tidur tengok handphone dulu. Notification dari peminat2 di fb,twitter dan mcm2 lagi lah..*perasan sangat*..but now,before off bed aku off internet, at least tidur aku tak tergangu dengan bunyi message group atau notification. Aku cuba elakkan dari silent phone untuk panggilan emergency. Lagipun bila bunyi jam loceng kat handphone nak kejut subuh,taklah kau ternampak notification dulu. Membuatkan kau rasa nak reply comment dulu dari pergi solat. 

Sebagai penutup, kurangkan penggunaan internet dan hidup kau akan lebih bahagia. Pergi explore dunia luar. Pergi hiking dari pagi2 lagi dah ngadap game. Do something yang boleh connect people in reality life dan buat hobi baru...kenal orang reality kehidupan dari sibuk baca gosip beautifulnara.kbye..^^


Thursday, August 27, 2015

KISAH MAJLIS PERKAHWINANKU

Salam.

Aku ni sebenarnya tak tahu nak mula macam mana cerita ni. Tapi point utama nak cerita adalah berkenaan hal urusan perkahwinan aku.

Untuk pengetahuan korang,aku kenal suami aku ni dari abang aku sendiri. Mak aku memang berkenan dan selalu jugak nak update pasal dia kat aku.Tapi macam biasalah, masa tu aku tak berminat langsung.Mak aku cakap banyak kali nama dia Syafiq pun,lepas tu aku tanya balik "Syafiq mana ni mak..xkenal"..Masa tu suami aku ni masih bekerja di saudi,kebetulan 1 bilik dengan abang aku.jadi dia tidur terbongkang ke..bangun subuh ke x,memang aku tahu dari abang aku. Nak jadikan cerita pendek, memang dah jodoh agaknya, tetiba aku rasa lembut hati pulak nak terima. Mungkin hasil solat istikharah yang sebelum aku kenal lagi dia. Memang saja buat,sebab niat dalam hati,in case la ada orang tetibe nak meminang (aku memang suka budget hot ^^), terus terima. Mind set aku buang masa nak bercinta2 ni..so,dari kenal lama2 tapi tak tahu tujuan,baik pada awalnya lagi kenal dengan niat nak kahwin. Ikut hati aku, tunang je la sekejap kemudian terus nikah.Ini bukan cerita gelojoh nak kahwin,cuma aku xsuka buang masa. Aku bukan jenis nak melayan2 lebih kalau tiada ikatan sah. Nanti karang kau rasa mcm mesej dengan dinding pulak. Tapi disebabkan suami aku ni susah cuti dan cuma dapat cuti setahun sekali je balik malaysia, maka nikah dilakukan pada tahun hadapan.

Dalam masa setahun tu, senang cite tak sempat pun nak konon2 kenal hati budi. Aku busy dengan final year project dan dia pula dengan perbezaan masa 5 jam saudi-malaysia. Time aku nk tidur,die baru balik kerja. So, disebabkan itu juga banyak persiapan perkahwinan aku yang uruskan. Tak tahu nak cerita berapa percent. Tapi, kalau fikir balik mengamuk tak mengamuk tu ada jugak lah..i memang emo sket uollss..hahaha. Aku ni konon2 je macam nak plan itu ini untuk majlis perkahwinan, ingat pro sangat mcm perancang majlis. Kawan aku kata,aku ni jenis cepat stress sebab aku buat kerja based on plan,takde plan masakkkk aku gelabah..well,nak minta tolong family pun,seriously ini adalah majlis pertama dalam family.Deorang pun sebenarnya takde pengalaman.Apa aku buat semua based on Google.Masalah google ni,dia akan bagi ko rambang mata kekonon nak buat majlis makan roti kosong celup teh je tapi jadi kambing golek 100 ekor plak. Tapi angan2 je la..akhirnya semua yang aku buat ikut budget. Aku dah cuba untuk buat yang paling simple,tapi kun fayakun,tuhan yang tentukan semuanya.

1. KISAH BAJU RESEPSI TAK JADI

Untuk majlis,aku handle baju,mekap,photographer, pelamin dan hiasan. Bab makan dan tetamu semua family yang uruskan. Cerita bab baju, aku cuba elakkan untuk ambil baju sewa sebab kebanyakkannya tak berkenan disebabkan cutting badan. Maka aku pilih untuk ambil tailor. Tailor aku ni punyalah jauh dekat kuantan, pahang bak hanggg..asalnya aku amek dia sebab murah. Harga baju dia custom made sama macam harga kau sewa baju. Dalam RM350-400 termasuk kain,design,beading dan upah jahit. Customer dia ramai dekat kl,so weekend dia akan datang kl untuk amek ukuran face to face dengan customer. Memang review aku tengok semua ok.Meyakinkan,jadi aku pun tempah la..Dia turun putrajaya weekend tu dan amek ukuran badan aku semua. Bila baju dah siap, dia akan pos sahaja. Bila baju sampai, memang elok sebab dia buat on time. Cuma kena alter sikit bahagian bahu macam terbesar and nampak 'jatuh'. Aku pulangkan suruh dia alter, kemudian aku tambah lagi sehelai untuk resepi belah lelaki. Nak jadikan cerita,lagi sebulan nak majlis tu,baju aku tak siap2 lagi.Puas aku call n mesej semua. Dia acuh tak acuh je balas. Katanya sakit,lepas tu bila tanya lagi,katanya dah pos tapi tak sampai2.Akhirnya, selepas puas aku dengan suami push2 deorang,baju sampai juga.TAPI alangkah aku rasa macam nak tembak2 tailor ni sebab 2-2 baju aku dia salah buat. Baju pertama untuk majlis resepsi perempuan besar, dan resepsi lelaki kecik..kecik yang memang bukan size aku,kemudian lengan singkat.Kalau tengok pada design memang dah cun sangat,tapi aku tak tahu size mana dia buat and tak logik boleh pulak 2-2 baju tu berbeza size,padahal orang yang sama buat order. Dia cakap dah alter,tapi sebenarnya sama je size yang salah. Masa tu aku rasa menyesal sangat dengan duit dah habis bayar.Bila aku mesej sepatah tak reply, bila aku tengok dekat fb dia,ramai lagi rupanya yang mengalami nasib yang sama. Suami cakap, redha je la dan kita cari je baju sewa. Pada awalnya dulu xnk amek baju sewa sebab susah nak cari yang loose dan suami plak jauh kat saudi masa tu,memang takde masa nak pergi fitting semua. Kiteorang plan semua based on whatsap and email je. Korang bayangkan, 2 hari sebelum majlis baru kiteorang pergi cari baju sewa dan alhamdulillah,jumpa juga yang berkenan walaupun semua dah jadi lari tema.



kalau tengok pun dah boleh agak terlalu ketat untuk aku.Tapi seriously kain best,beading cantik,warna cantik,cuma salah cutting dan majlis lagi 2 minggu nak alter mana kak oiii.Bahagian tengok dalam gambar pun dah nampak pendek.

2.KISAH BAJU NIKAH TAK SAMA WARNA

Yang ni pula kisahnya agak geram-lucu. Macam aku cakap,aku tak suka kalau orang tak ikut planning. Sehari sebelum nikah,banyak kali aku pesan dekat bakal suamiku,'awak,jangan salah bawa baju'..TAPI,bila di hari pernikahan,yes.!.kata2 ku bukan bebelan tapi dah jadi doa,memang dia tersalah bawa baju dan pakai baju warna lain. Sebab tersalah tu, dia konfius warna baju nikah dan resepsi. Memang untuk majlis nikah dan resepsi,dia plan nak pakai baju melayu je. Jadi, dia beli 3 helai baju melayu. Warna baju melayu untuk nikah hampir sama dengan warna resepsi. Cream peach-nikah dan cream yellow-resepi..Sekali imbas memang tak perasan,tapi hakikatnya memang nampak perbezaan warna cuma tak ketara. Start hari nikah lagi dah masalah planning aku ni. Haihh ~



tang tara muka bahagia hatiku geram je.dah sah jadi suami kan?meh I nak cubit2 u sampai lebam. Biasaaaaa dia pakai baju salah warna. ! *gaya mak marah anak*

3.KISAH ALBUM KAHWIN YANG LAMBAT SIAP DAN SALAH BUAT

Dah lepas kisah baju,aku ingatkan macam,"takpelah biarlah benda nak jadi,kalau jadi kenangan pun,cuma memori,tak boleh nak simpan"..TAPI..amek kauuu,,album kahwin aku pulak photographer salah buat. Ingatkan bila ada gambar,inilah yang akan jadi kenangan manis. Sentimental value. Bab baju tu aku boleh pejam mata sebab majlis dah selesai.Tapi bab gambar yang forever ever ni,nak buat tatapan anak cucu cicit,jadi salah. Memang aku hangin sangat. Tapi macam biasalah,suami aku yang cool,aku yang hot. Tapi,keputusan aku bagi suami yang buat,sebab kalau aku yang start cakap and deal dengan ptohographer ni,memang lahhh kau jah.!.Hello,dia profesional photographer yang sangat dikenali,dia bagi harga pakej,sesen pun kiteorang tak minta kurang,bayar je la if itu harga servis,tapi boleh pula dia buat macam tu.Lepas ni photographer jgn nak up status "bayar nak murah,servis nak 5 bintang"..hakikatnya, kteorang bayar ikut pakej yang diberi. Kenapa tak tulis je harga pakej termasuk kesalah taip nama. kan senang. Bukan album je salah,tapi kualiti gambar pun kurang menarik. Kau dah tahu suami aku suka main pejam2 mata,bagi tahulah suruh ready,ni mata terpejam pun kau print. Tapi bila ambil gambar orang2 famous bukan main lagi hasil kaklong bagi 5 bintang.!.


ini cover album bahagian depan. Nama dah betul, tapi tarikh 3.1.2014..patutnya 3.1.2015..sejak bila pula anniversary aku dah setahun. January  2014 tu,kenal laki aku pun belum kiah oiii..


ini cover album bahagian belakang. Entah MUAZ & SHAHIRAH mana..tarikh pun salah bulan november 2014. Sumpah lawak semua ni.Kot ye pun nak salah,biarlah depan belakang bagi sekata. Ni nama pengantin mana,tarikh pun aku tak nikah lagi. Nampak sangat careless yang tak boleh nak dimaafkan.grrrrrr.Buat kerja sambil masak nasi goreng GST ke ??

Album siap lambat,salah tulis nama (nama orang lain), salah tarikh *hakak rasa nak payung2 kan kau ni*

4. KISAH JURUMEKAP LAMBAT DATANG

Yang ni terjadi time nikah, majlis hari jumaat,confirm semua nak cepat. Pagi tu dah berdebar,tunggu jurumekap tak sampai2..aku rilex lagi.Dah jam 7, orang semua dah kehulu hilir nak bersiap,akak aku pun dah mula mekap (aku nikah tarikh yang sama dengan akk aku,tu pasal ada 2 pengantin). Aku call dan jurumekap terlajak tidur. Sejam lagi sebelum majlis baru dia sampai dan nasiblah dia boleh mekap dan siapkan aku dalam masa sejam. Tapi hasilnya memang tergopoh dan tak rilex...dah la semalamnya aku tidur lewat,jam 3 pagi. Jammmm..

Dalam 4 kisah ni,aku boleh cakap hiasan dan pelamin je yang aku puas hati.Bukan pelamin nak bersanding renjis2,tapi untuk bergambar.

Aku banyak luah rasa tak puas hati dekat suami. Tapi macam biasalah, lelaki ni malas nak amek pusing,bagi deorang kalau dah jadi,macam tu la..nak patah balik masa pun tak boleh. Tapi aku keep blaming itu ini tak betul. Sampaikan kalau aku fikir balik setiap perkara yang jadi merepek2 untuk majlis,aku dah macam 'lantak kau la labuu'..janji aku dah nikah,dan dah nak jadi mak pun. Cuma apa yang aku belajar dari kesilapan ni,macam mana bagus planning kau,cuba untuk duduk bersama dengan family dan bincang. Nanti parents nak majlis pink,baju kau nak biru,makcik nak goodies warna kuning..jadilah tema pelangi of the year.

Kos perkahwinan aku simple je pada asalanya tapi at last semua jadi over budget sebab kesilapan2 manusia. Baju nikah aku beli baju kurung biasa je dekat jalan tar,baju melayu lelaki beli dekat jakel. Hantaran pun buatlah simple janji kat dulang ada lah sikit2 bunga,bagi tak kosong. Aku rasa kalau takde kesilapan,mungkin majlis ni jadi simple and lovely gittuuu..

ok la..cerita aku ni korang jadikanlah pengajaran ya. Kadang-kadang Allah mungkin tak bagi perkahwinan yang kau impikan sebab Allah nak bagi mahligai perkahwinan yang indah..positif sungguh kan aku. 

Tapi kalau mood aku x baik,nanti aku ungkit la balik kisah 1-4 tu semula. Perempuan wei perempuannn..^^ Nasib dah kahwin.baru tahu laki ku ni suami yang baik. Apa?setakat baju kahwin tak siap,tak kisahlah janji suami I boleh belanja baju baru setiap bulan.bhahahahha.love u husband.x0x0