About

Instagram

Thursday, January 27, 2011

AVIATION MANAGEMENT..best ke???



AVIATION MANAGEMENT
apakah yang anda mahu tahu??
aviation management..atau dalam bahasa kebanggsaan ialah pengurusan penerbangan..
korang tahu tak..kos ini masih baru di MIAT..baru ada batch yang ke-5..aku adalah batch yang ke-4..baru lagi kan..:)..senior kiteorang pun belum pergi on job training lagi..so,tak boleh la nak share2 pengalaman ngan kiteorang ni..kalau kat miat ni,waktu nak pergi kelas..orang boleh beza mana satu kos aviation management,avionic n mekanikal..mereka kata.."alaaa..yang pakai cantik2 mcm nak pergi fesyen show tu..budak management r tu.."..."yang asyik pergi library buat meeting group tu..budak management r tu"...aisshh..begitu la ye..pulak tu..ada lagi statement2 yang sangat kejam..aku pun malas nak taip kat sini..sebab nanti mood aku berubah jadi seperti serigala yang dah x makan 3 hari..;p..jahat oww statement dieorg..
korang kena paham..nama pun.."PENGURUSAN"..bakal mengurus kan,so..normal la kalau kami kena pakai kemas2 kan..nak mengurus orang lain..tapi,diri sendiri x terurus..pakai smart..because we will deal with people..customer..macam2 jenis orang..
arghhhh..tak kisah la anda semua doktor ke..peguam..engineer..tukang jahit..semua sama saja..!.manusia..makan nasi gak..so..xyah la nak beza2234567x....
so...banyak perkara yang aku nak bebel..bebel345x...ni..aku tak tahu la bagi korang ianya simple..tapi apa yang aku nak beritahu awal2 ni..aku menulis berdasarkan perbandingan kos avionic,mekanikal dan pengurusan di unikl MIAT..u korang aku tak ambil tahu..terima kasih..:)

perkara-perkara itu adalah..:

1.pensyarah kami semua hebat2 belaka...*pensyarah korang pun hebat gak~*..lecterer kami mostly dari industri..dari MAS..they are already retired then make a contract to teach us..pengalaman jangan cakap la kan..ada yang pernah jadi airport manager kat 5 buah negara..ex vice president..ex general manager..manager..n macam2 lagi r..aku tak pernah terbayang orang2 macam ni yang akan ajar aku...otak aku yang baru setahun jagung nak tumbuh,kena ajar dengan pemikiran orang2 macam tu..yang..woww.!!..terdiam n berangan merenung masa depan yang depan lagi..pengalaman aku 1st day kelas account n finance..lctrer tu ex vice president..die masuk2 je..terus mengajar..HARI PERTAMA..ye..aku dah r xde basic langsung tentang account..die boleh mengajar pumpang pumping pamping.dengan terms2 yang aku xpaham..dan slank lagi yangg kurang nak paham...tup3x...."ok..we're already finished 4 chapters for today"...within 2 hours only..!!..EMPAT CHAPTERS...korang rasa2..aku faham tak??..jangan nak kata tanya soalan..nak cakap apa yang aku tak faham pun aku xfaham apa yang aku tak faham..faham????..
semalam kelas die cancel..ada hal agaknya..so..dapatlah assignment free..thx sir..!..eh3x..tapi,aku tak fahamr..die x suka orang panggil die sir..pngil mr.ramzi je.."..hmmm..merendah diri..
walau apapun..aku memang tabik r orang2 macam ni..korang bayangkan r..dieorang gaji besar2,nak ke setakat mengajar kiteorang yang nothing ni.aku pikir2,gaji dah besar2..xyah la nak mengajar kiteorang ni kan..tapi..mungkin mereka bersungguh2..so..aku pun kena r bersungguh kan..but..BUT..i am stress now..macam mana nak start..UHUHU..xde istilah slow2..kalau dah 4 chapters dalam masa 2 jam..

2.assigmentssss kami tersangat best...1st week lagi dah dpt assgnemnt..student kos lain rileks2 lagi..siap cakap"eh..baru 1st week..dah present??"..haa macm tu la ye..setiap minggu ada presentation..yang aku rasa lecehnya..kadang2 tajuk tu simple..sangat simple..nak present dah la amek masa..pastu..wajib tanya soalan..kadang2 bila tajuk tu tersangat simple,wajib tanya soalan juga...jadilah soalan yang merapu2..kan dah amek masa lagi...benda simple jadi complicated...

3.namun,kadang2 ianya menarik gak...walaupun ada title "management"..xsama macam kos business yang biasa ada kat universiti lain..sebab ianya lebih specific dalam bidang aviation..so,kalau apa2 assignment..kiteorang kena kaitkan dengan aviation...case study and everything...must relate to the aviation field..bagi aku yang xde background family dari bidang aviation ni..agak pening sikit la nak faham keadaan tu..abang aku kos aircraft maintenance..tpi,die jarang gila cita tentang kapal terbang..kadang2 cita macam nak bajet je semua benda die tahu kan...

4.nak ambil kos ini...anda perlu menjadi "ULAT BUKU"..makanya,siapa rajin membaca,dia akan tahu..siapa x baca,xkan tahu..ni bukan macam kos mekanikal..nak tahu cara2 pasang skru,baca buku je dah tahu macam mana,..kena ada hands on..tapi..kos kiteorg tidak begitu..anda perlu penuhkan ilmu didada...dengan membaca segalanya...senang kata..anda kena.."TAHU SEMUA BENDA"...so,nak tahu kenalah membaca kan..hipotesis yang lagi tepat.."semakin banyak membaca,semakin banyak yang kita akan tahu"..memang kena banyak membaca la senang kata,kalau tidak..bila lecterer bercerita,korang akan jadi blur2 dan tak dapat nak bayangkan..pastu,mula r kat xfahm,lctrer ajar merapu n bla2x...~

5.time management..itu sudah semestinya..aku rasa,tak kisah la korang amek kos apapun..u mana2 pun...pengurusan masa tu sangat penting kan..senang kata,bukan student je.pekerja pun sama..oleh kerana,nama pun penerbangan kan..so,masa itu sangat penting..bukan masa itu emas..tapi..masa itu DUIT..$$$$..so far yang aku tahu,lecterer kt miat memang sangat mementingkan masa...tengok je macam main2,tapi bila bab MASA memang ok r..pastu,kan aku kata assingement banyak kan..semua kena hantar mengikut date yang ditetapkan,so aku pun secara tak langsung terdidik untuk punctual..setakat ni,aku rasa kalau berjanji dengan orang..pukul 3,pukul 3 la aku dah ada..kadang2 lebih awal..sebab aku tak nak tergesa2..melainkan aku memang betul2 ada hal,barulah aku terlewat..itupun,aku akan inform kat orang tu..untuk pengetahuan korang..aku tak suka menunggu dan ditunggu tanpa sebab yang munasabah..orang tunggu aku,aku tak suka..aku tunggu orang pun aku tak suka..bukan nak kata aku tak sabar,tapi kita berjanji kan..faham2 lah..kalau tak boleh nak datang tepat pada masa,beritahu..xsuka nak guna istilah.."janji melayu"..:)..

6.kena belajar dan bersedia untuk alert dengan berita2 terkini dan politik..argghh..aku dah  la tidak gemar politik..pastu korang kena alert tentang teknologi terkini..kan aku dah habaq,korang kena jadi seperti.."owwhhh dunia..aku lah manusia yang tahu segalanya"..HAAAH..!..yela,nak deal bukan dengan orang malaysia je.airlines company bukan dekat malaysia je..dari serata dunia..mereka lagi canggih bab2 IT ni..haa..jangan jadi manager yang kena tipu sudah..

7.Berdasarkan pengalaman aku,kos aviation management ni macam bachelor of talking..yehh,korang memang kena bercakap..speak out...tapi,aku tak lah banyak cakap sangat tentang kos2 ni..sebab ilmu belum penuh didada kan..;p...tapi apa yang aku perasan,sekarang dah tak segan sangat nak present..malu2 arnab kan..ahahah..belajar untuk bercakap agar orang faham bukan cakap piang piung payung...satu benda pun orang tak faham..kita kena tahu apa yangg kita cakap..bukan main cakap jee..:)

8.belajar untuk buat simple notes...short notes..short form..semua itu penting..sebab,buku yag tebal2 tu takkan korang nak hafal kan...belajar buat nota ringkas..lepas tu,3 jam lcterer bercakap kat depan tanpa henti..ada pulak masa die nak ulang2 cakap kan..so.,korang kena cepat tangkap dan tulis laju..guna short form..simbol supaya tidak ketinggalan..

sekian sudah info serba ringkas tentang kehidupan sebagai student aviation management.
dalam hidup ini,tidak semuanya serba sempurna..tidak semuanya indah..kadang kala kita perlu korbankan perkara yang kita sayang untuk berjaya..kita tak boleh nak dapatkan 2 benda dalam satu masa..life is about choices..when we find inspiration,we need to take action for ourselves.Even if it means making a hard choice,or cutting out something and leaving it in your past..be miserable or motivate myself.whatever has to be done,it's always my choice.ini pilihan yang aku dah buat.suka atau tidak,aku kena tempuhi..best or tak..kena juga habiskan..kalau kita tak dapat apa yang kita mahu..cintai apa yang kita ada..sebab yang ada pun belum tentu kekal..insyaAllah kalau ini takdirnya aku disini..aku sentiasa berdoa agak hikmah disebaliknya adalah sesuatu yang bermakna buatku suatu hari nanti..AMin..~..:)..

SALAM


14 comments:

  1. cyg, akak dh tuka URL: http://diarynadrah.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. omg ! best nye dengar.. jeles sebab nape dulu taknak pilih course ni

    ReplyDelete
  3. kalau ambil jursan ni boleh kerja apa?

    ReplyDelete
  4. sy bakal ambik pengurusan ni bulan 9...presentation skill wajib ad ea?

    ReplyDelete
  5. wahhh... mcm belajaq kt form6 dlu jee, semua benda kt dunia ni kne taw..huhh!!! saya pown bakal student this course, intake 1sept.. jmpa sana ye awk :)

    ReplyDelete
  6. apakah nisbah pelajar lelaki dgn perempuan dlm avionic manegement.....

    ReplyDelete
  7. brapakah nisbah pelajar lelaki berbanding pelajar perempuan dlm avionic management

    ReplyDelete
  8. How can i get your email? Ive got something to ask about this

    ReplyDelete
  9. Miat ada 3 degree kan? Apa perbezaan ketiga2 degree tu? Tq

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum... sy bercadang utk sambung kos ni utk degree tahun 2016 nanti... sy lepasan stpm dan memerlukan bantuan senior drpd kos pengurusan penerbangan unikl miat ni.. tolong whtsapp sy boleh ? 0136941745..

    ReplyDelete