About

Instagram

Friday, April 29, 2011

kerana emosi

salam..:)

baru pulang dari bilik lecturer..
buat apa??
tanya diri sendiri..jarang gileee pergi bilik lecturer..
huuu..
saya perlu jujur..bahawa..saya masih tidak boleh menerima sistem universiti..
i don't know why.!!!

teringat kisah zaman sekolah..
saya selalu berangan untuk kembali zaman itu..
zaman kegemilangan??
yeahh..mungkin..
segala kekuatan saya hancur..
dimana sikap optimis saya??
dimana sikap rajin saya??
dimana sikap tidak putus asa saya??
YANG DAHULU
*wlupun selalu nangis dlm bilik sorg2*
put the blame on me..!..
kenapa susah sangat nak berkomunikasi dengan lecturer???
sedangkan zaman sekolah..
hmm..cikgu yang tak mengajar saya pun..saya boleh duduk bersembang macam kawan

look at myself..
sometimes i feel..i am nabilah with two personalities 
u know why??
sometimes i cry..sometimes i angry..sometimes bad mood
satu kelemahan saya
mudah simpati pada orang..
selalu sangat fikir perasaan orang sehiggakan kadang kala saya buat keputusan yang salah
who made the wrong decision???
fate or human??
terfikir sejenak..adakah itu keputusan yang salah..takdir..mahupun ujian hidup

i should wake up..
at the age of 20..i should be serious for everything..
take it seriously but enjoy it..
not making it like a game and enjoy for nothing

saya tahu kadang kala kehidupan begini bukan kita yang minta..
ada yang kita minta..jadinya lain..
bukan kehendak kita...
optimislah dengan pemberian dan takdirNya....
mencari peluang dalam setiap kesusahan..
bukannya mencari alasan untuk melarikan diri...
anggaplah ini tanggungjawab sendiri...

perlu sedar sendiri..
saya perlu berdikari mencari motivasi sendiri..
kembalikan semangat yang hilang...
dah degree ni..takkan masih nak berangan macam alam sekolah..

owhh..
inilah kerana emosi...
emosi suka...emosi sedih..emosi ketika sakit...emosi marah..emosi geram..
hapuskan emosi itu..
berfikirlah secara rasional...lebih matang...
ye..saya tahu..perlu istiqamah dalam perubahan ini..

tangisan dalam senyuman..
kemarahan dalam tangisan...
ketabahan itu kekuatan hidup..

sentiasalah tabah..hadapinya dengan senyuman..
*tidak kisahlah jika engkau kta ia "fake smile"..sekurang-kurangnya..ia adalah ikhlas kerana mahu senyum..bukan kerana senyuman itu..dan ianya adalah pemberian..*



wasalam.~


Tuesday, April 26, 2011

it's not about the money

We need to take it back in time, 
When music made us all unite 
And it wasn't low blows and video hoes, 
Am I the only one getting tired 
Why is everybody so obsessed 

Money can't buy us happiness 
Can we all slow down and enjoy right now 
Guarantee we'll be feeling Alright. 

ini lirik lagu price tag...
saya sudah jatuh cinta dengan lagu ini..
jarang nak dengar lagu english...kadang2 sebab lirik yang merepek2 dan rentak yang kuat..
ouwhh..bukan dengan jiwa saya
tapi..lirik lagu price tag..ni ada makna..

see..money can't buy us happiness..

korang pernah dengar tak.."money is not everyhting..but everything needs money"..
betul jugak kan...dunia zaman sekarang...semua perlu duit...
nak masuk toilet pun kena bayar..mana ada free..
berpada-pada lah..kaya sangat susah..miskin sangat pun susah..
tapi..satu je r..kalau orang kata semua perlukan duit..
kebahagiaan tidak boleh dibeli dengan wang ringgit..
nak tahu kenapa??

pengalaman saya interview seorang ceo syarikat..ok..tidak boleh dinyatakan lebih detail..
dia memang seorang yang hebat..*saya sekadar berokongsi pengalaman..ambil yang baik..buruk dijadikan iktibar*..
memang otak bisnes...bagi saya...kalau semua orang melayu macam dia..pemikiran dan sikap macam dia..mungkin melayu tidak mundur..namun..sayangnyaaaaa...
.
.
.
.
mula-mula bercerita..saya masih kagum dengan kejayaannya..tapi..setelah..mula mentafisir pemikirannya..untuk perbualan yang dah hampir berjam-jam..saya mulai ragu dengannya..
mengapa???
sebab...duit "menggelapkan hati" anda..
sanggup buat apa sahaja demi duit..
hmm....bagaimana ye mahu ditapis2..senang kata..ketepikan agama sebab bisnes..
"orang melayu mundur sebab percaya sangat cakap ustaz..itu tak boleh..ini tak boleh"..
ouwhh..itu saya tak boleh terima..nabi dulu berjaya dalam bisnes..baik je..
bukan sebab ustaz..tapi sebab dunia zaman sekarang tak percaya cakap ustaz lah..jadi begitu..
rasuah..makan duit haram..sanggup minum arak demi bisnes..
bisnes yang berjaya ke begitu???
apa kau fikir duit kau berjuta2 tu boleh beli syurga??
kalau setakat kasino anda nak beli...tak tahulah nak cakap apa ye..

tahu tak..saya pernah buat eksperimen kat diri sendiri..
macam mana lah orang yang selalu fikir duit..duit..duit..
yeaahh..tak tenang hidup oww..
hati ni asyik fikir duit2...kalau xde duit macam mana..kena cari duit...

ok..maksud saya..mencari duit,rezeki..tidak salah tapi biarlah jangan sampai ketepikan agama..
tidak salah menjadi kaya raya..
janji tidak mengetepikan agama..:)..
kemiskinan itu ujian..kekayaan pun ujian..

pemikiran yang sempit...kerana datangnya dari hati yang "kosong"..
fikir dengan buat itu ini saja boleh jadi kaya...
biarlah ianya usaha dan rezeki yang diberkati..rezeki Allah itu ada dimana-mana sahaja..

wasalam..:)

Friday, April 22, 2011

hari terakhir sesi semester 2

salam..:)
sudah lama tidak mengupdate entri baru...
seperti membawa diri sebentar...ada yang rasa nak menulis..meluahkan..tapi..maklum lah..nanti ada yang terasa..
so..xperlu tulis kat sini lah..lupa plak..kadang2..blog ni public..semua manusia boleh baca kan..

what's in my blog??
nothing..just the old story...the sad story..
sebab apa..sebab..kalau saya hepi and excited sangat..nanti merapu2 saya tulis..
so..better jangan menulis..

semester 2 ini sangat penat..
macam-macam yang terjadi...bukan penat dengan subjek2 baru dan banyak..credit hour kteorang pun banyakk..
tapi..penat dengan karenah2 manusia lagi..haishh..xtahu la..memang macam ni kowt kehidupan..
owh ye..btw..lupa nak pesan..sebelum baca lagi jauh2..kalau dengar blog apricot pie je..dan anda rasa tak suka..janganlah baca ye..sebab xde paksaan pun..dalam kehidupan kan kita kena buat pilihan..;p

2 minggu terakhir amat meletihkan..sehinggakan..
saya rasa seperti tiada masa untuk berfikir tentang
"itu".....
dah hujung2 ni lah...banyak betul kelas ganti...ok..*ini bukan merungut,tapi imbas kembali*..ehhee
selalunya..kelas sampai rabu..makanya..khamis dan jumaat dah ada masa siapkan group assignment..
yang saya tak faham..mengapalah..dah hujung2 baru lecturer nak bagi assignment yang markahnya...30/40%...
haiyooo...orang kata..bersusah2 dahulu..bersenang2 kemudian..ni..bersenang2 dlu..bersusah2 kemudian..*pening2 nak bca bca ayt*...
2 minggu lepas x ingat sangat kejadian2 nya...
minggu ini???wahhh...

pagi,petang.malam..
saya tak pernah merasai buat kerja sehingga tidak tidur langsung...!..
yes..i did it...assignment ekonomi..ok..ada salah sendiri sebab gatai nak jalan2 hari sabtu..pergi zoo negara..
sebab apa??sebab itu jemputan dari my sister..kalau tak pergi,nanti hati die besar.!!..besar sampai meletop.kan parah..ahahah..
so..hari ahad tu..start buat assignment..dari malam sampaiiiiii esok paginya..nak hantar pagi2..kelas pukul 8.30 kan...
so..apa yang terjadi??semua mata kuyu pergi kelas..ingatkan saya sorang xtidur buat kerja..yela..orang lain kan lagi hebat..mesti mereka sudah siap lagi awal dari saya...letih sangat hari isnin tu..sampaikan tidur 5minit pun rasa macam 1 jam..haishh..

habis cerita hari isnin..selasa..presentation law of contract..30%....ok..perhatian..ini smua individu punya kerja..so..
faham2 lah ye..
habis buat ekonomi terus sambung buat slide law...
hari rabu..siapakan slide untuk statistik...fine..ini memang kerja dari awal bulan..tapi,masuk dalam kos aviation management..anda akan rasa seperti cepatnya masa berlalu..kerja demi kerja..tidur demi tidur..masalah demi masalah..maka..tup2..dah hujung sem..dah kena hantar a big assignment..yang ni leceh sket..sebab kena hantar..draft report..full report..slide..present..edar form..and.!!..belajar guna spss..hahh..power kan kami..pergi kelas miss sehari je..dah terus."pandai" guna software ni....habis dscussion pkul 2 pagi ok..tu pun..slide x siap lagi malam tu..pukul 8 pagi dah kena ada kat confrence room 2...ye.!..sudah pasti ramai yang mengeluh..berbicara..dan macam2 lagi..tapi..nak buat macam mana kan..dah tanggungjawab...xle nak lari la...
sehinggalah cerita untuk hari khamis..kemudian

hari jumaat..ada midterm mandarin..ingatkan senanglah sangat kan..tup2..
haiyooo..susahhhh..haa..gelabah bukak kamus..tu pun..macam jeling2 orang sebelah..ahaha..

jeng..jeng..maka tamatlah hari terakhir sesi pembelajaran semester 2..
22 april 2011..

hari isnin dan rabu kena hantar learning log dan full report statistik plak...
sedar tak sedar..saya dah hampir tamat semester 2...
kemudian sem 3,4,5,6,7,8..ok..jauh lagi perjalanan..dekat masa berlalu..3 tahun lagi..
harap2..tiada subjek yang fail untuk semester ni..takuttt sangat..semua subjek xde basic..account..law..macam2 lahh..huhu..
to all my classmates..wish u all da best.!!..*bajet macam mereka bca pulak kan.;p*..

saya masih belajar nak mencintai bidang ini.!!!.MASIH.belum berani untuk jatuh cinta..terlalu banyak dugaan dan cabaran..bagi mereka yang minat..dan hebat..bolehlah dengan berlagak kata.."senang je aviation mngment ni"..saya hampir2 putus asa tau....tapi,setiap kali nak putus asa..mesti ada "suara hati" berbisik..."terussskan.."..makanya..saya yakin..yakin...semua ini pasti ada hikmah..setiap kepayahan dan kesusahan..pasti ada didikan..didikan Allah itu datang secara tersirat...semua orang mahukan kejayaan...cuma..jalannya pasti berbeza..liku2 kehidupan..kalau anda bertuah..pasti mudah perjalananya..jika tidak..Allah menguji..bukan mendera...

p/s:..panjang celotehhh..sudah magrib..selamat menunaikan solat maghrib.:)

wasalam~

Thursday, April 21, 2011

Gugusan hari-hari
Indah bersamamu
Kamelia...

Bangkitkan kembali
Rinduku mengajakmu
Ke sana

Inginku berlari
Mengejar seribu bayangmu
Kamelia...

Tak peduli kan ku terjang
Biar pun harus kutembus
Padang HILANG


Tiba-tiba langkahku terhenti
Sejuta wajah telah menahanku
Inginku mati mereka berkata
Tak perlu kau berlalri
Mengejar impian tak pasti
Hari ini juga mimpi
Maka biarkan ia datang
Di hatimu..