About

Instagram

Friday, September 23, 2011

have fun...sweet moments...and exciting activities..!

salam..:)

hye pembaca sekalian..korang sihat?
mood aku kurang ceria semalam...tapi..biarlah..dah cerita semalam..hari ini..
aku nak happy kembali...!..hehe..

ok..terus kepada tajuk hari ini...
aku xtau nak letak tajuk apa..men bantai je..orang kata..apa yang terlintas di hati..itu yang seikhlasnya..;p..
*apa kena mengena tajuk dengan ikhlas???.@*^(&(*.ahah..merapu mcm ikan kerapu...

sebenarnya..aku nak cerita tentang aktiviti yang aku gemar lakukan...
mencuri perhatian aku...menyambat rasa cintaku..*ewahh..dah mula dah ayat puisi aku*..
aku ni..macam wanita lain juga..perempuan mana yang tak sukakan kecantikan...kan..
nak bergaya...nak make up comot2..conteng muka macam badut kan...
haaa..meh sini.joyah nak habaq....semua tu adalah lumrah wanita biasa....normal...
tapi..aku bukan jenis yang 24 jam nak melaram...sekali sekala..suka gak nak rasa "sejuk matahari"..berpeluh2...
macam ni la...
AKU JATUH CINTA DENGAN WANITA YANG SERBA BOLEH..
gitu...
jatuh cinta terus..xde nak kenal2..tanya nama..terus jatuh cinta bro....
kenapa aku cakap macam ni???
sebab....
aku suka yang macam tu...orang kata.natural beauty...xyah nak make up sgt time nak pergi joging..
nak panjat gunung pakai lipstick merah pakngah   makngah....

ini dipanggil..beauty with the brain..
korang boleh bincang topik kecantikan dengan mereka...topik kerjaya..pengetahuan umum..dah boleh juga ajak dieorang buat aktiviti lasak.!..dan tahu memasak,mengemas..kerja2 perempuan...
independent..

aku nak jadi yang seperti itu...:)..
bercakap tentang aktiviti lasak...

seperti.:
-flying fox
-rock climbing
-night walk
-climbing wall
-abseiling
-jungle trekking

dan macam2 lagi...

antara yang aku senaraikan tu...rock climbing je aku tak pernah try....
korang ada cadangan tempat mana yang best??bayaran murah....
area sepang..or putrajaya


dapat buat yang indoor pun best..


bungee jumping..
yang ini aku rasa paling best.!!!...feel the rain on your skin..cyehh..mahal la nak buat benda ni..
setakat ni kat malaysia yang aku tau cuma kat sunway lagoon je..
kalau dapat buat kat new zealand..best ni.!..

banyak lagi aktiviti yang menarik...
korang minat??ada yang dah pernah buat semua ni..
meh la share pengalaman dengan aku....

banyak2 aktiviti ni..aku lebih suka yang melibatkan sorang..
macam bungee jumping..flying fox..rock climbing...
bukan xnak campur dengan orang..tapi ini yang dikatakan kepuasan sendiri...
aku pernah btau kat kawan tentang aktiviti macam ni..tapi dia tak setuju..
lebih sedih bila dia kata aktiviti macam ni buang masa...dan membahayakan...

secara jujur..itu aku akui..memang bahaya..tapi..buang masa??
SALAH..
korang bukan buat aktiviti ni setiap hari...entah..susah nak cerita..tapi..kalau bagi yang berminat..
korang pasti kata tidak buang masa...
it's all about satisfaction...

aku selalu membayangkan..sepanjang minggu dah letih dengan assignment..study..melayan perangai manusia lagi..
so..hujung minggu kalau dapat buat benda ni semua..pasti rehatkan minda.!..
aku nak tunjuk aksi aku buat flying fox..tapi..hilang pulak gambar..uhu..
masa tu..korang boleh jerit puas2....berapa banyak masalah korang..jerit lah.!!..dengan melihat keindahan ciptaan tuhan..alam...langit yang luas terbentang..

jangan kata aktiviti lasak buang masa..kerana:
-ia membuatkan kita merasai kepuasan sendiri...mencabar diri..atasi ketakutan..
-buatkan kita jadi positif...bangkitkan keyakinan diri...
-sentiasa melatih untuk diri kita bersedia
-dapat rehatkan minda...alami keseronokan..

paling penting...
aktiviti ni TAK AJAK BUANG MASA..SEPERTI GOSIP..MELEPAK..heii..

ok..cukup di sini..

p/s:..kalau ada cerita or tempat2 best nak buat aktiviti mcm ni..tinggalkan link..nanti aku tgk..

bye..
salam sayang..:)


Thursday, September 22, 2011

lara hati

salam..

pertama kali..aku minta maaf jika entri ini agak beremosi...
aku harap ianya serba sedikit dapat kita renungkan bersama dan berkongsi...

aku sudah letih mahu mendengar kata-kata manusia..
mendengar..kemudian menyampaikan..kemudian menyebarkan...
entah benar..atau tidak..atau mungkin sekadar tokok tambah penyedap cerita...

mengapa perlu untuk berjumpa dengan "orang yang salah"...
mengapa terlalu mudah untuk percaya...
mengapa
kerana aku masih hormat akan mereka...
aku tahu manusia itu berbeza.....
tapi..jangan kerana engkau..mereka terluka..mereka bersedih....
mereka juga adalah aku...

aku cuba untuk bangun dari kesedihan ini....
tanpa perlukan seseorang...
aku benar-benar mahu "bangun kembali"...
sungguh....

manusia..engkau tidak memahami...
engkau sekadar melihat..tanpa memerhati..
engkau sekadar mendengar..tanpa memahami..

engkau fikir aku bahagia dengan cara begini??
aku sekadar mahukan kebahagiaan...
aku sudah cukup terluka....

perasaan berbagi..mahu percaya atau tidak..
jangan begitu manusia....
jika aku harus puaskan hati semua orang...terlalu menjaga..
aku takut..hati aku juga terluka..bukan untuk pentingkan diri sendiri..
tapi..

cubalah untuk berada di tempat aku...sejenak


Thursday, September 15, 2011

birthday classmate..alamanda..dan final destination 5..

salam..:)

hye korang.!..rindu banget nak menulis..merapu2 ni..
ehe..bukan apa..kalau aku jawab exam..xboleh nak merapu2..ayat skema je..dengan menggunakan istilah2 yang bijaksana..;p..sekali-sekala..kena "gila-gila" sikit..baru sempoi kan..
kang aku jadi serius jerkkk.susah pulak..

kadang2 aku terfikir..dan sentiasa berfikir..mencari ilham..apa yang aku nak menulis untuk kebaikan ye..
hmm..takut tersalah tulis..tapi,insyaALLAH..aku suka sangat nak share benda baik..
mungkin akan datang..ada la benda yang aku nak share dengan korang..moga2 dapat manfaat sesama kita..:D..
korang pun kalau ada tips2 yang berguna..or apa2 saja fakta..dan segala tentang kebaikan..share2 link ngn aku ye..heiii

korang tau tak..2 minggu ni..aku asyik makan free dan sedap jerkk..betapa nikmatnya makan ni..
sangatlah bersyukurrr...:)..minggu lepas puasa enam..berderet2 open house..adalah dalam 100 buah rumah..*ok ini benar2 tipu belaka*..;p..tapi..sepanjang aku puasa tu..berbuka memang ditaja la..minggu ni pulak..pun sama..

kisah hari ini..

birthday siti liyana binti abu noor yang ke-20..:)
a.k.a
dayana sandora..*pergi cepat add facebook*..ahaha

ish3x..kadang2 best jugak birthday awal2..dapat sambut dengan kawan2...
macam aku..birthday hujung2..xde orang nak ingat...
xde la kawan2 nak nyanyi dalam kelas"happy birtday to you nabilah"..*over mintak simpati.!..;p..*

TAPI..
kebaikannya..TAKDE ORANG NAK BALING TEPUNG..TELUR..AIR BUSUK..
ahahahah
bagus2...

so...hari ini,aku tidak dibernarkan puasa..sebab nak buat makan2 ni..
of course it's free bro.!..yehee..
pizza hut...semalam makan domino's pizza buat pertama kalinya..memang sedap laaa..
aku rasa..domino's pizza lagi sedap..tapi..takpe..rezeki hari ini..layannzz~


cuba teka..manakah apricot pie si mata spet dan kecik???..;p..
dari kiri:..anya(si comel)..liyana(birthday girl)..APRICOT PIE(bajet sungguh nak besar2 nama..)..aaha..dan last sekali..fatin..(dengan gaya terpaksa ambil gambar)..
yang tengah berdiri tu..meru.kekasih gelap aku..*nak kena pelangkung ngn gf dia..;p*..oupss.sorry..meru tu classmate aku...tiba2 termasuk pulakkk


ni..mesti muka2 yang korang tak pernah tengok lagi kan..
kiri:keqqa..yaser..peylang..azizah..
dieorang ni semua lucu...


ni maqram n firdaus...yang buat muka tu maqram..geram aku..nah.! amek gambar main2 lagi..buat muka..ha..!..nah..sila korang tengok...ahahhaha.dah la makan duduk depan dia..tersedak2 aku..asyik ketawa jerk..buat lawak selamba dia tu..


gambar kelas...maybe lepas ni..bila masing2 dah hbis belajr..akan rindu waktu2 begini..:)..;)..


lepas makan2..pergi tengok wayang..cerita final destination 5..3D..fuhuu...
SAYA TAK SUKA CERITA BUNUH2 KEJAM 
sangat tak menarik untuk ditonton..
tapi..pengajaran cerita ni...
ajal tak kira masa..tempat dan waktu..kesimpulannya..sentiasa ingat mati..:)

nite people..
~


Thursday, September 8, 2011

birtday and dinner..:)

salam..:)

dimulakan dengan bismillah..:)..:)...
barulah perkara baik jadi berkat..*baca blog aku perkara baik ke???*..ahahah..
okay2..mood aku rajin sangat sampaikan seminggu banyak jugak yang aku update...
tu la.keje jalan2..makan2..hobi baru kan...aku rasa seronok..hepi..*padahal pujuk hati sedih*..;p..

bila aku bukak facebook...semua update gambar raya..
al maklumlah..fb aku ni 90% are girlsssss...so..macam2 la gayanya...
buka blog pun..semua citer pasal raya..bila agaknya aku nak update pasal raya aku kali ni ye??
aku dah plan..insyaAllah..hari esok..aku update tentang raya tahun ni...
bukan apa..raya tahun ni kurang meriah sikit..xdpt jumpa cousin2...
cuti pun seminggu..so..xrasa sangat raya..baju raya baru pun xde..
bersederhana orang kata..*aku rasa poyo lah guna ayt ni..!..;p*..

ehhhhhhhhh
raya dah..sekarang start puasa enam pula..korang bila nak start??
rezeki aku minggu ni...puasa..pergi open house....makan free..
fully sponsored..:)..alhamdulillah..jimat..
wahh..pahala juga bagi orang yg sediakan makanan untuk orang berbuka kan..:)


atikah n me..


semalam birthday emak kepada kawan sekelas aku....
atikah...
dah lama rasanya tak menyambut birthday orang....
pergi makan dekat city park oriental restaurant,seremban.
sedap dan berbaloi..servis pun bagus..:)


yehee..ni kek yang dah dipotong..1st time makan kek baskin robbins..
tersangatlahhhhhhhh..manis...ye..coklat pulak tu..
tapi..serius sedappp.bakal je r aku dah kenyang sangat masa tu

MENU :



CHICKEN DRY CHILLI



BUTTER PRAWN



SIAKAP 3 RASA



MIX VEGETABLES


baby kailan with oyster sause..

haaa.amacam??terliur tak??
ehehe


sudah lewat malam ni..
aku nak tidur..
esok ada kelas pagi..
goodnite readerssss..*bajet banyak tul follower..;p*...



p/s..:..segala kekurangan aku..harap dimaafkan..andai terlepas cakap ke..ter over..ter excited..segala..terrrr...minta maaf ye..:)..

nite~

Saturday, September 3, 2011

kupinang kau dengan bismillah

salam..:)

lately ni..aku suka sangat dengan lagu kupinang kau dengan bismillah..
ok la..jujur..aku tak "sekuat" mana lagi...
aku cuba bahagiakan diri sendiri...dulu kalau sedih2..mesti aku duduk je kat bilik...
lepas tu..tidur...lepas tu terjaga malam..aku nangis sorang2..*nasib baik roomate dh tidur*..tp kalau sokset..sokset hidung aku..pastu tersumbat...arghhh...terus tak boleh tidur..esok kat kelas mengantok..pastu muka tak cukup tidur..mata bengkak2...lepas tu mula la nak jalan sana sini...habiskan duit..belanja diri sendiri...lepas tu..lepas tu..TAK KEMANA PUN.!..

cuba teka..sinopsis kat atas untuk filem apa?
A.aku kecewa
B.aku jatuh cinta
C.aku makan belacan..

p/s:sape yg jawab betul..aku bagi sampul duit raya tajaan cimb bank..;p

haa..teka la..yg mana satu..hmm..aku penat la hidangkan kat diri sendiri..ayat sedih2...puisi2 sedih...cerita2 sedih...
aku tahu..ada orang yg tak senang hati dengan apa yang aku buat..sebab aku dah taknak cerita masa lalu..masalah..masalah...kalau aku cerita..23.657% je yg korang faham..selebihnya korang akan bagi ayat cilok dari buku2 motivasi..or dari kem2 motivasi kat sekolah yg korang masih ingat..

yee..sape2 yang kenal aku..dan baca blog ni..aku harap..korang jangan salah sangka..
tolong jadi manusia yang jangan terlalu bercerita tentang keburukan orang lain....
kan mulia bila korang cerita tentang kebaikan orang tu...kalau korang rasa benda tu negatif..simpan2 la dulu..kaji dulu..atau lebih senang jangan ambil tahu langsung...
why??because curiosity kills you.!..

bila kita belajar dari kesilapan..kita akan jadi lebih cerewet..
bila dah jadi macam tu..taknak macam tu..nak yg macam.ni..macam ni jugak..tak kire..haaa..kan dah degil tu namanya..korang perasan tak..sebenarnya kesilapan tu supaya kita lebih berhati2...bukannya taknak terus..macam nak mengelak dari takdir ALLAH..
aku tahu..aku sedar..tak elok kalau terlalu memilih..nanti apa yang ditakdirkan..ita jadi tak redha..lepas tu buat acuh tak acuh..aku dulu macam tu..sebab aku kalau nak sesuatu tu..aku nak jugak..aku lebih rela merana tak dapat dari aku dapat yang aku taknak...tapi..sejak umur meningkat..kubur dah kata mari...aku tak boleh ada perangai macam tu...*no wonder kalau ada orang kata aku ni rigid*..mungkin sebab aku ni nerd sgt dulu...terlalu ikut dengan peraturan sekolah..dah nama pun pengawas kan..so..kalau apa yang aku kata..it's rule..that mean..i've to follow it..jangan kata TIDAK....

kesimpulannya..aku perlu jadi flexible..

pesanan penaja:..aku dalam proses nak mengubah untuk sesuatu yang lebih baik..rutin harian aku juga akan sedikit berubah...mungkin dari segi jadual tidur..tak busy pun buat2 busy...paling pantang sekarang adalah handphone..aku berada dalam keadaan sedih+fobia nak on simcard..kemudian..aku sekarang ada habit silent handphone*elakkan dari alert sangat dengan panggilan dan mesej*..aku suka jalan2 cari makan...paling penting..intimkan lagi hubungan dengan Allah..hmmm..

nah..lagu kegemaran masa kini..


aku nak bagi tips..tapi..bukan tips la..cuma..ini yang sedang aku lakukan..
bila berada dalam situasi macam ni..

1.dengar lagu2 yang korang rasa bahagia..*kupercaya akan adanya cinta yg sebenar*..konon2 la..pujuk hati..korang kena paksa tau..

2.berdoa..solat..baca quran...*bagi otak korang fikir akhirat sikit.lupakan dunia kejap*..

3.buat hobi baru...menjahit..memasak..aktiviti lasak..korek hidung tengah tidur(supaya hdung tak tersumbat;p..lol).*lebih kurang untuk busy kan diri*..

4.ini paling penting..jangan sesekali cuba nak cari pengganti..!..aku tak suka alasan.."saya nak cari pengganti"..bagi aku..setiap kenangan dan memori bersama..adalah sesuatu yg cukup sensitif..cukup tersirat..dan sangat special..tak kiralah walau sakit mcm mana pun sagat kecewa..don't ever try to replace..

5.hargai diri korang...cintai diri sendiri sebelum mencintai orang lain..takyah nak touching sgt la tengok orang lain dapat bunga..dapat cincin..dpat itu ini..korang buat sesuatu yang korang nak..bila dapt..korang hadiakan la diri dengan apa yg korang nak..usaha korang sendiri...mcm aku,jelesnya org lain ada cincin couple..ok fina..xpe..belum cincin kawen kan..;p..so..aku dapat buat assgnment sebelum jalan2..aku beli la cincin untuk pakai diri sndiri..silver jela..emas tak mampu..;p

6.jaga diri..jadi seorang yang bijak..bijak...bertindah jangan terlalu ikut nafsu..ku tahu kaum hawa ada 9 nafsu..tapi jangan ikutkan sangat...ingat ye..BIJAK..*cuba cakap banyak2 kali*..korang akan rasa sesuatu yg positif...

p/s:..maaf kalau ada ayat2 yang menyinggung perasaan kalian..or terlawak lebih..ayat saya mungkin nampak mcm selamba..xde ayat sedih..tapi..tuhan lebih tahu..:)...nak sambung buat puisi kat diari..;p.

wasalam..nite.!