About

Instagram

Saturday, September 3, 2011

kupinang kau dengan bismillah

salam..:)

lately ni..aku suka sangat dengan lagu kupinang kau dengan bismillah..
ok la..jujur..aku tak "sekuat" mana lagi...
aku cuba bahagiakan diri sendiri...dulu kalau sedih2..mesti aku duduk je kat bilik...
lepas tu..tidur...lepas tu terjaga malam..aku nangis sorang2..*nasib baik roomate dh tidur*..tp kalau sokset..sokset hidung aku..pastu tersumbat...arghhh...terus tak boleh tidur..esok kat kelas mengantok..pastu muka tak cukup tidur..mata bengkak2...lepas tu mula la nak jalan sana sini...habiskan duit..belanja diri sendiri...lepas tu..lepas tu..TAK KEMANA PUN.!..

cuba teka..sinopsis kat atas untuk filem apa?
A.aku kecewa
B.aku jatuh cinta
C.aku makan belacan..

p/s:sape yg jawab betul..aku bagi sampul duit raya tajaan cimb bank..;p

haa..teka la..yg mana satu..hmm..aku penat la hidangkan kat diri sendiri..ayat sedih2...puisi2 sedih...cerita2 sedih...
aku tahu..ada orang yg tak senang hati dengan apa yang aku buat..sebab aku dah taknak cerita masa lalu..masalah..masalah...kalau aku cerita..23.657% je yg korang faham..selebihnya korang akan bagi ayat cilok dari buku2 motivasi..or dari kem2 motivasi kat sekolah yg korang masih ingat..

yee..sape2 yang kenal aku..dan baca blog ni..aku harap..korang jangan salah sangka..
tolong jadi manusia yang jangan terlalu bercerita tentang keburukan orang lain....
kan mulia bila korang cerita tentang kebaikan orang tu...kalau korang rasa benda tu negatif..simpan2 la dulu..kaji dulu..atau lebih senang jangan ambil tahu langsung...
why??because curiosity kills you.!..

bila kita belajar dari kesilapan..kita akan jadi lebih cerewet..
bila dah jadi macam tu..taknak macam tu..nak yg macam.ni..macam ni jugak..tak kire..haaa..kan dah degil tu namanya..korang perasan tak..sebenarnya kesilapan tu supaya kita lebih berhati2...bukannya taknak terus..macam nak mengelak dari takdir ALLAH..
aku tahu..aku sedar..tak elok kalau terlalu memilih..nanti apa yang ditakdirkan..ita jadi tak redha..lepas tu buat acuh tak acuh..aku dulu macam tu..sebab aku kalau nak sesuatu tu..aku nak jugak..aku lebih rela merana tak dapat dari aku dapat yang aku taknak...tapi..sejak umur meningkat..kubur dah kata mari...aku tak boleh ada perangai macam tu...*no wonder kalau ada orang kata aku ni rigid*..mungkin sebab aku ni nerd sgt dulu...terlalu ikut dengan peraturan sekolah..dah nama pun pengawas kan..so..kalau apa yang aku kata..it's rule..that mean..i've to follow it..jangan kata TIDAK....

kesimpulannya..aku perlu jadi flexible..

pesanan penaja:..aku dalam proses nak mengubah untuk sesuatu yang lebih baik..rutin harian aku juga akan sedikit berubah...mungkin dari segi jadual tidur..tak busy pun buat2 busy...paling pantang sekarang adalah handphone..aku berada dalam keadaan sedih+fobia nak on simcard..kemudian..aku sekarang ada habit silent handphone*elakkan dari alert sangat dengan panggilan dan mesej*..aku suka jalan2 cari makan...paling penting..intimkan lagi hubungan dengan Allah..hmmm..

nah..lagu kegemaran masa kini..


aku nak bagi tips..tapi..bukan tips la..cuma..ini yang sedang aku lakukan..
bila berada dalam situasi macam ni..

1.dengar lagu2 yang korang rasa bahagia..*kupercaya akan adanya cinta yg sebenar*..konon2 la..pujuk hati..korang kena paksa tau..

2.berdoa..solat..baca quran...*bagi otak korang fikir akhirat sikit.lupakan dunia kejap*..

3.buat hobi baru...menjahit..memasak..aktiviti lasak..korek hidung tengah tidur(supaya hdung tak tersumbat;p..lol).*lebih kurang untuk busy kan diri*..

4.ini paling penting..jangan sesekali cuba nak cari pengganti..!..aku tak suka alasan.."saya nak cari pengganti"..bagi aku..setiap kenangan dan memori bersama..adalah sesuatu yg cukup sensitif..cukup tersirat..dan sangat special..tak kiralah walau sakit mcm mana pun sagat kecewa..don't ever try to replace..

5.hargai diri korang...cintai diri sendiri sebelum mencintai orang lain..takyah nak touching sgt la tengok orang lain dapat bunga..dapat cincin..dpat itu ini..korang buat sesuatu yang korang nak..bila dapt..korang hadiakan la diri dengan apa yg korang nak..usaha korang sendiri...mcm aku,jelesnya org lain ada cincin couple..ok fina..xpe..belum cincin kawen kan..;p..so..aku dapat buat assgnment sebelum jalan2..aku beli la cincin untuk pakai diri sndiri..silver jela..emas tak mampu..;p

6.jaga diri..jadi seorang yang bijak..bijak...bertindah jangan terlalu ikut nafsu..ku tahu kaum hawa ada 9 nafsu..tapi jangan ikutkan sangat...ingat ye..BIJAK..*cuba cakap banyak2 kali*..korang akan rasa sesuatu yg positif...

p/s:..maaf kalau ada ayat2 yang menyinggung perasaan kalian..or terlawak lebih..ayat saya mungkin nampak mcm selamba..xde ayat sedih..tapi..tuhan lebih tahu..:)...nak sambung buat puisi kat diari..;p.

wasalam..nite.!

2 comments: