About

Instagram

Thursday, October 6, 2011

love yourself dear.!..:)

salam..:)

"cintai diri sendiri sebelum mencintai orang lain"

korang pasti dah selalu baca or dengar ayat ni kan..korang sekadar baca?or faham betul2?
dulu,bila aku baca ayat ni..aku tak pernah nak tafsir betul2....dan agak blur bila aku tertanya2 kat diri sendiri..
"kenapa nak cintakan diri dulu?"..."selama ni tak cintakan diri ke"...
manusia tanpa cinta...dapat bayangkan?

sebelum aku cerita lebih lanjut...korang faham2 lah ye..CINTA itu meluas..bergantung pada pemikiran korang..
jangan pula ada yang fikir cinta tu..mesti je lelaki dan perempuan...cinta kepada alam semesta..alam sekitar...Pencipta..:)...
tanpa cinta..tiada belas kasihan..tiada perikemanusian..

cinta itu banyak..cuma berbeza2 peringkat...takkan nak cintakan yang dicipta lebih dari Pencipta..
kisah orang yang bunuh diri kerana cinta ditolak...kerana ditinggal kekasih..langsung tak masuk akal.!..
kita kena bijak kawal diri...bila berada dalam kesedihan..semuanya negatif...apa saja yang kita fikir..salah...
di situ syaitan mula mainkan peranan..kaw300x punya..
teringat masa kecik2...bila aku sedih or menangis hingga tersedu2..mak akan suruh istighfar dan kemudian ambil wudhuk...dulu aku tak pernah terfikir,kenapa mak buat macam ni..tapi..bila dah makin matang...baru aku fikir...lepas aku istighfar n ambil wudhuk..mesti rasa lega..hilang tersedu2 dan mula berfikir...*tiba-tiba rasa nak peluk mak sekarang.!..:)..*

so my dear friends.!...what are you waiting for???
takkan nak tunggu putera raja dari kayangan belai2..manjakan diri anda..melayan semua kerenah anda...
menunggu gadis idaman menyayangi anda...menagih simpati cinta manusia???

pernah tak terfikir..selama ni..apa yang korang dah buat untuk sayang diri sendiri??

dulu aku selalu fikir.."indahnya kalau ada orang bagi bunga".."bestnya kalau ada orang bagi coklat kegemaran".."bestnya dapat itu ini"..
sayang diri kerana nafsu berbeza dengan sayang diri kerana cinta...
aku suka orang2 yang positif..kehidupan...mana ada serba sempurna..sentiasa happy...
tapi..KITA BERTANGGUNGJAWAB DENGAN DIRI SENDIRI UNTUK BUAT DIRI KITA BAHAGIA...


*that's why i love saturday..:)..*..
aku beli cupcake ni sabtu minggu lepas...sedappp..!..beri motivasi kat diri sendiri..
supaya gagah menyiapkan assignmentssss..

kadang-kala..sometimes...akan ada "anasir2 luar"..yang menggangu semangat kita..
contohnya..manusia sesama manusia..akan ada orang cakap..
"elehhh.gedik gila..takkan xmakan cupcake..xble study kowtt.."
"membazir je nak beli..baik simpan duit"

..........IGNORE or ABAIKAN ayat mereka...!...
it's about yourself...
aku ni degil jugak kadang2..orang cakap..buat xtau je...
bukan la nak kata pentingkan diri sendiri..
tapi
kerana kita cintakan diri sendiri..
yang nak menanggung rasa sakit..diri kita..sedih..diri kita..


"beri hadiah..pujian..motivasi..kata-kata semangat kat diri sendiri"

ada certain time yang kita kena layan diri sendiri...puas dan penat nak layan kerenah manusia je kan..~..


sekian~

2 comments:

  1. dgn ini ... aku mengistiharkan, besday aku yg ke 26 taun depan (kalau Allah izinkan aku idup lagi time tu la) AKU NAK PEGI BERCUTI KAT PULAU. ni self determination ni. sbb masa tu aku tgh stress dgn fyp (even skang pon dah halfway stress) and i deserve a special vacation for my special day (konon dgn harapan masa tu - nak honeymoon dgn yg halal-tp mcm lom ade). so jika anda rasa nak ikut, sile kumpul duit skang n keje part time cuti sem ni. hehehehe. skian time kasih.

    ReplyDelete
  2. haa, ini bru kne dgn tagline
    "kerna diriku, begitu berharga"

    ReplyDelete