About

Instagram

Sunday, December 25, 2011

nilai sangat ke duit 10sen bagi mereka yang "kaya"...?

salam..:)

tadi aku baca banyak artikel..dan ada beberapa artikel yang aku nak share kat sini..



Kenapa Pengasas Sendayu Tinggi Berpurdah?

Rasanya sudah ramai yang tahu tentang kesusahan lampau saya kerana banyak majalah menyiarkan cerita itu. Niat saya tiada lain, hanya mahu menjadi pencetus semangat untuk wanita di luar sana. Biar mereka tahu, sebagai manusia jangan terlalu mengharapkan orang lain untuk berjaya dalam hidup.


Saya pernah jadi penoreh getah, sambil-sambil itu melakukan bermacam-macam kerja kampung untuk menampung hidup. Malah pernah juga cuba berniaga kedai runcit, menyertai MLM dan bekerja kilang.

Apabila berjaya dengan perniagaan Sendayu Tinggi, saya mula sedar manusia perlu ada tiga sifat jika mahu berjaya. Pertama, mereka mesti mengorak langkah untuk memulakan perkara kecil dalam diri. Kemudian, jangan pernah berkata tidak sebelum mencuba kerana tiada apa yang mustahil. Ketiga, jangan suka menyalahkan orang lain.

Nilai sepuluh sen

Bila sudah berjaya mengumpul kekayaan, tiap-tiap tahun saya pergi umrah. Ada banyak peristiwa yang dialami di tanah suci namun ada satu pengalaman yang paling menarik. Ia berlaku ketika saya tidur lalu bermimpi, satu suara menyuruh saya membaca beberapa ayat daripada surah Al-Baqarah.

Sekembalinya saya ke tanah air, saya terus mencari tafsir Al- Quran. Saya mendapati antara maksud ayat yang disuruh baca itu ialah mereka yang mendapat hidayah namun jika memalingkan mukanya, mungkin tiada lagi hidayah untuknya selepas itu.

Saya memang sudah lama terdetik mahu berganjak ke alam (fasa) lain sebaik sahaja usia mencecah 40 iaitu membuat persediaan untuk mati. Saya mula melihat betapa kehidupan di dunia ini sangat singkat, indah dan perlu dinikmati. Saya sedih mengenang ramai orang yang berjaya dalam perniagaan tetapi hidup tidak bahagia.

Ketika saya mengejar dunia, hidup dirasakan huru-hara. Pernah saya beli sebuah kereta dengan harga RM1 juta. Setiap kali tiba di satu-satu tempat, saya senang melihat banyak mata memandang dan berbisik-bisik kagum. Namun lama-kelamaan saya tersedar, rasa bangga melihat kekaguman orang itu menimbulkan perasaan riak dan mahu menunjuk-nunjuk.

Jika syiling sepuluh sen terjatuh, pernah satu ketika saya tidak mahu mengutipnya semula. Waktu itu saya memikirkan kelas sebagai seorang jutawan. Tetapi hari ini, saya tidak mahu lagi bersikap begitu. Saya mahu buang rasa riak, sebab nilai duit sepuluh sen itu besar nilainya pada sesetengah orang dan tidak patut dibazirkan begitu sahaja.

Saya tidak pandai mengaji dan tidak tinggi ilmu agama. Jadi saya mengupah seorang ustazah yang tinggal bersama di rumah ini untuk mengajar serta seorang ustaz untuk berkongsi ilmu agama. Sehari setiap minggu, rumah saya dibuka untuk orang ramai menyertai majlis ilmu yang dibuat di sini.

Impian saya yang masih belum tercapai ialah membina sebuah kompleks hasil perniagaan. Di kompleks berkenaan saya mahu membangunkan aktiviti dakwah di samping memberikan kehidupan kepada fakir miskin menerusi perkongsian ideologi perniagaan.

Saya tidak mahu golongan susah yang saya bantu ini memandang saya sebagai sumber kewangan. Saya tidak memberikan mereka ‘ikan’ tetapi ‘pancing’ untuk mengubah kehidupan. Caranya saya beri mereka produk untuk dipasarkan. Saya juga mengambil kuih, kerepek dan lain-lain daripada mereka untuk dijual.
Satu lagi impian yang sedang diusahakan, saya mahu bina sebuah rumah perlindungan untuk anak yatim piatu dan mualaf. Rumah sudah ada, tenaga pengajar pun tidak ada masalah. Cuma tinggal mencari bayi dan kanak-kanak untuk dibesarkan dengan pendidikan akademik berserta ilmu agama di rumah tersebut.

Kini mula berpurdah

Purdah ini sudah lima bulan saya pakai. Bukan sebab alim, dan bukan juga sebab H1N1. Sebaliknya inilah antara cara saya menjaga hati daripada dirasuk perasaan riak. Bila mengenakan purdah, tiada orang yang mengenali saya jadi tiada lagi layanan istimewa yang biasa saya dapat.

Saya tidak malu untuk mengaku, selama ini memang saya pakai tudung tetapi hati masih kotor. Ini kerana walaupun memakai tudung saya sering kalah bila syaitan berbisik supaya bersolek setiap kali ke luar rumah sesuai status selaku pengasas produk kecantikan.

“Kau kenalah pakai baju yang menampakkan kelangsingan, barulah orang tahu produk kau bagus” – itu juga antara bisikannya yang sering menewaskan saya. Barangkali ketika itu saya antara wanita akhir zaman yang disebut dalam hadis ‘menutup aurat tetapi masih bertelanjang’ .

Sebagai majikan pula, kadangkala saya memarahi pekerja kerana mahu semuanya serba sempurna. Saya menjadi sungguh takut apabila tersedar dan berfikir bagaimana pula saya di sisi majikan paling besar iaitu Allah Taala? Dia pun berhak marahkan saya kerana sungguhpun solat, di mana zikir dan amalan sunat bagi menyempurnakan lagi amalan kepadanya?

Syukurlah, perubahan yang dibuat melimpahkan bahagia dalam hidup. Anak-anak (Nurhayati, Alif Syukri, Aiman Hazim, Nurazizah dan Nurain Sufiyah) dan suami melengkapkan lagi dunia wanita ini. Kini hari-hari saya lalui sambil meneguk kelazatan ilmu akhirat. Melayan keletah anak-anak, mengulit orkid, epal Madura, daun kesum, kedondong, kari, limau purut dan pokok herba lain; juga melayan burung, ayam, lampam, puyuh, puyu dan tilapia melengkapkan lagi kediaman bak syurga dunia yang saya gelar Sorga Ammi. 

Sesudah solat Subuh, tatkala berdiri di balkoni rumah menyaksikan kabus berlalu dibawa angin sambil merenung kalam-kalam bukit , saya semakin yakin betapa perlunya saya bersyukur menjadi hamba yang dilimpahi kasih sayangNya.

kita baca..kita fikir..kita olah..kita ubah...kita buat..

aku bukan siapa-siapa nak cerita tentang pengalaman..hidup baru setahun jagung.jauh sekali nak bagi pandangan..tapi..aku suka share sesuatu..sebab pendapat aku dan korang mungkin berbeza...tapi..aku suka memerhati..aku banyak cakap..tapi pada masa yang sama..aku suka memerhati..tapi..bukan stalker ye..

aku selalu fikir..macam mana orang berfikir..ahah..sekali baca macam lawak ayat aku..ok..serius..memang..aku selalu fikir..macam mana orang fikir..orang kaya berfikir..orang biasa2 fikir..orang alim berfikir..
aku pernah beritahu kan..aku suka psycology..adakah cara kita berfikir dipengaruh dengan pengalaman..pengaruh..dan faktor2 didikan..
kalau dari kaum sejenis..tiada masalah sangat..kadang2 kita dah boleh agak..tapi..yang berlainan jantina..tidak semestinya bagi respond yang sama..


aku bagi situasi di tempat aku kerja..aku part time kat bahagian ticketing MAS..

1.
kerja aku pada pagi aritu adalah perlu pastikan setiap passenger adalah dari kelas economy,bussiness or 1st class..supaya..mereka akan pergi kaunter check in yang betul..maka..takde lah mereka yang dari bussiness class..g check in kat economy..pastu kena beratur panjang n marah2..airport adalah tempat yang bz dan sentiasa ada orang..kita tak boleh expect nak kawal semua keadaan dengan baik..lagi2..manusia yang mcam2 jenis perangai...
so..semasa passenger beratur panjang..untuk check in..aku pun datang la kat sorang-sorang untuk tanya..mereka dari "kelas" mana..1st orang yang aku tnya..dia dari  bussiness class..so..aku pun suruh die pergi kaunter bussiness class yang siap  ada kerusi..karpet cantik...n lagi eksklusif..tak perlu beratur panjang..
TIBA-TIBA
ada pakcik belakang ni "sound" aku..dik..dunia dik..macam ni la kat dunia..yang kaya..1st class..bussiness class..yang biasa2 je economy...kat akhirat macam ni jugak kan dik..
ok..sentap..tapi..ni kerja aku..kena la faham..
btw..betul kata pakcik tu..tapi dalam situasi macam tu..jangan la buat aku serba salah...kan..



2.
kemudian..bagi mereka yang rasa diri tu "kaya"..yela..aku tau dia dari bussiness class..bayar mahal..nak kan layanan yang baik..dan mungkin memandang rendah orang yang setakat "koyak" boarding pass..
sebelum aku "koyak" boarding pass tu..aku kena check passport or ic..ada la sorang hamba Allah yang kaya ni..dari bussiness class..die taknak bagi ic or passport..

aku:..selamat pagi..encik..boleh tengok ic or passport..
dia:..takyah la..saya dari bussiness class ni..tengok je nama kat "enrich card" ni..gold..
aku:.maaf encik..ni procdure..
dia:..saya dato'..takkan layanan macam nii..

tetibe staff mas tu kata..takpe..biar je..koyak terus boarding pass tu 
aku fikir.susah sangat ke nak tunjuk ic..sedangkan dia sekadar bawak beg tepi..dan tiada beg berat2..sedangkan passenger lain yang bawak beg..anak2..boleh mencari2 ic dalam beg..dia boleh jawab macam tu...

apa pendapat kalian??


2 comments: