About

Instagram

Wednesday, December 21, 2011

perempuan dan sikap berjaga-jaga

salam..:)

dah pukul 1 pagi..aku sepatutnya tidur masa ni..esok nak bangun pukul 4.30 pagi..masuk keje pukul 6..haiyakk..tak pernah aku buat kerja part time macam ni..memang "sakit" la kalau ada suami n anak2 kat rumah..huhu..tak sanggup nak tinggalkan kamar pagi2 buta camtu..ahah..

oleh kerana idea aku mencurah2 malam ni..aku taknak tangguh..sebab..setiap pagi dalam bas..sambil dduk di tepi tingkap..melihat keindahan pagi..masa tu la..macam2 aku berfikir..huhu...nak menulis..

perempuan dan sikap berjaga-jaga



ada pro n kontra jadi perempuan ni..walau apapun...kita sebagai hambaNya takkan la nak pertikaikan kejadianNya kan...kenapa perempuan ni kena ada sikap berjaga-jaga??
banyak pantang larang...apa yang aku terfikir..terbaca..ternampak..ada beberapa perkara yang muncul dalam kotak idea aku ni..

1.menjaga bentuk badan
aku tau..perempuan mesti sangat sensitif dengan berat kan..obses sangat pun ada..sebab tu perempuan sentiasa berjaga-jaga untuk jaga berat badan...sebelum kahwin of coz la boleh maintaian..tapi..lepas kahwin pun nak kena maintain juga..untuk suami kan..walaupun ada sesetengah suami yang tak kisah..tapi..secara fitrahnya.manusia suka yang cantik2 kan..so..apa salahnya "menjaga"..dan berjaga-jaga..:p..
kalau boleh maintain sampai ank 4 orang ke..confirm..bila anta anak pergi sekolah..kawan anak akan tanya.."itu akak awak ke?"..auww..ahaha..suka tak??.suka tak??..suka kan!..ok..jom kwen muda..ahahah..gurau ye..

2.menjaga tingkah laku



perempuan..1st impression orang akan tengok luaran...kecantikan mahupun tingkah laku..tapi..definisi cantik bagi setiap manusia berbeza..so..melihat tingkah laku juga harus cantik...sentiasa berjaga-jaga dengan tingkah laku..sopan santun...jangan keluar malam sorang2..sesuka hati bergaul campur lelaki dan perempuan tanpa batasan..semua itu harus jaga..dari tingkah laku..rupa paras..maruah.."mahkota"...

3.menjaga percakapan
perempuan kena barcakap perkara yang baik2..lelaki cakap mencarut2 xpe..boleh??..ni mentaliti orang kita..persepsi...kenapa xboleh cakap kasar2??bukan2??..sebab kita orang perempuan..fine..sepatutnya..tak kira jantina perempuan ke..lelaki ke..pon..tettt ke...budi bahasa budaya kita..tapi..macam aku btau tadi..apa pun yang orang nilai adalah 1st imprssion...1st conversation lagi orang dah mulai nilai kita ni jenis macam mana..so..berjaga-jaga dengan apa yang kita cakap..:)

4.menjaga hati
perempuan ni sangat sensitif..lagi2 bila kena dengan perkara2 yang menyentuh soal hati..bagi yang terlalu sensitif..mudah sangat nak menitis air mata..tengok cerekarama pun nak nangis...ni kan lagi kejadian yang betul2 terjadi n buat kami sedih..perempuan pun mudah "tersentuh"..bagi layanan romantik sket dah mudah cair..nasihat aku..jadi wanita bijak..!..jangan jadi minda tersepit sangat dan skema tak kenal tempat sehingga tak kenal naluri kaum adam..well,berdasarkan buku psykologi yang aku pernah baca..lelaki ni jenis tak banyak cakap..so..kalau mereka dah start berbual dengan anda..ada 2 kemungkinan saja..1st:..dia memang jenis banyak cakap@peramah...2nd:..dia nak tacle anda...so,mulakan dengan beberapa soalan..untuk menguji dia..dan cara bagaimana die menegur anda..takkan la..dah belanja tiket wyg..bagi bunga..sebab nak jadi kawan kan~...bercinta kena logik ye..jangan ikut horoskop pasangan bercinta anda..ahahah.!..paling penting..kita kan ada agama..tau batasan kan..:)

5.menjaga perasaan "berjaga-jaga"
bagi aku..setiap perempuan kena ada rasa "berjaga-jga" ni...tak kiralah siapa kita...student..perkerja..isteri..anak...bagi pelajar..berjaga-jaga jangan bercinta sehingga melalaikan...isteri kena "berjaga-jaga" dengan sikap suami...sikap terlalu amek mudah dan terlalu percaya pun susah jugak...ada sikit ragu2..supaya kita kena maintain dan brusaha jadi lebih baik...

6.menjaga keewangan
ahha..so far..berapa ramai wanita yang tidak suka membeli-belah??sila nyatakan statistik mengikut kajian anda...berdasarkan buku yang aku pernah baca..tak sampai 5% pun yang tidak suka shopping..no wonder..kalau korang pergi tengok pakaian perempuan..kenapa ianya warna-warni..dan banyak corak serta fesyen yang sangat cepat berubah..sebab perempuan ni nafsu ada SEMBILAN..aku rasa bukan semua orang boleh buang sikap ni..ia sama ada menurun ATAU bertambah..;p..ianya boleh dikawal..mengikut tahap keewangan ataupun taubat nasuha..ahah..

p/s:..kepada bakal suami saya..bersediakah anda untuk mengeluarkan wang ringgit untuk isteri tercinta anda ini??..ahha..maintnce mahal tue~..skincare je dah rm200+..*kadang2 kena jadi mata duitan kejap*..;p..sudi tak??..kalau sudi..nanti dtg melamar anta cincin ye..ahhaa..

so...sampai di sini saja untuk malam ini..kalau ada pape lagi nak tambah..drop ur comment ye..:)..

nite~  

No comments:

Post a Comment