About

Instagram

Sunday, February 19, 2012

kerdilnya cinta manusia





Aku terima ketentuan ini
Engkau menghilang lenyap dari hariku
Aku menempuh liku dalam liku
Lumpuh langkah kesal rinduku

Sepi ke sepi panjang dan berbatu
Pedih hancur lena dalam mimpiku
Aku mendengar keluhan darimu
Namun kini segala berlalu

nisaa:..alya..tidak bosan ke duduk bilik seorang diri??..sedangkan teman lain pergi keluar dating bersama boyfriend.
alya:..tak mengapa la..aku sudah biasa begini..kan ada banyak movie..nanti tengok je la..
nisaa:.sampai bila?tak teringin ke nak mencari pengganti..?..lupakan kisah lama..mungkin dia bukan jodoh kau..
alya:..bukan begitu..namun..kadang2 kisah lama menjadi pengajaran..mungkin aku belum bersedia lagi..
nisaa:..kalau kita tak cuba..kita tak tahu..tak kenal maka tak cinta..
alya:..kenapa couple tu best??aku tengok ramai je yang bersedih akhirnya
nisaa:..ramai..tapi bukan semua..ada je yang bahagia..sehingga kahwin..muungkin mereka tidak bertuah..dah bukan jodoh..
alya:..aku selalu dengar couple itu haram..
nisaa..kalau begitu..jangan couple..berhubungan je..kenal2..kalau suka..meminang la..
alya:.engkau pasti sekadar berkenal-kenalan?cukup sekadar itu??jangannn..syaitan itu kreatif..tak mungkin sekadar kenal tanpa ada perasaan...
nisaa:..kenapa engkau selalu berfikiran negatif tentang ini??..
alya:.aku berfikiran positif kenapa islam kata "couple itu haram"..tahu kenapa sebab2nya.. 
nisaa:.selama 5 tahun aku couple..tak pernah pun berzina..masih tahu batas2nya..
alya:apa yang engkau faham dan tahu tentang zina..cukup sekadar melakukan hubungan seks?
nisaa:..dia tak pernah sentuh aku..dan engkau pula..tak baik nak menuduh semua orang yang couple itu tak baik..

???

pengalaman saya semasa menjadi pelajar sekolah..saya sangat anti LELAKI..
tak tahu mengapa..tapi..sangat menyampah..dan rasa lelaki itu sangat menyusahkan..mungkin pengalaman orang tersayang yang disakiti..
maka..saya tak pernah bercinta semasa sekolah..dan tak pernah jatuh cinta dengan mana-mana lelaki semasa sekolah..
orang mungkin kata..saya tak macam remaja lain..sebab saya benci lelaki..
namun..hakikatnya..semakin dewasa ini..saya mulai mencari kebenaran dalam islam..
maka..kalau orang tanya kenapa saya tak bercinta.???
jawapan saya adalah islam itu sendiri..:)


p/s: adik2 yang baru nak kenal dunia remaja.."kenal islam dulu baru kenal cinta"..
teramat sayang..mereka yang masih berpakaian baju sekolah sudah mulai berjinak2 kenal cinta...terlalu mentah untuk mengenal cinta sejati...dengan mudah hatinya disentuh..




1 comment:

  1. sy pon pernah rase mcm tu dulu.,rase x suke dgn lelaki,,-.- sakit jiwa dgn mereke

    ReplyDelete