About

Instagram

Monday, March 5, 2012

resepi : nasi planta kukus,ayam bakar bakar madu bersama sos ayam bbq

salam..:)


hari ni aku masak resepi baru..bagi pembaca blog ni yang rasa-rasa agak bosan sebab aku asyik tulis tentang jodoh la..puisi la..agama ke..sedih2..kali ni..aku bagi kelainan sikit..eheh
yela..sebelum ni,aku duduk hostel..mana ada masa nak masak2..
ni cuti pertengahan semester baru ada masa..
bagi yang rasa masak tu susah..
tak susah..ni resepi paling simple aku bagi.!!.:).

SELAMAT MENCUBA.:D






nasi planta kukus

bahan-bahan:
stok ayam
bawang putih(hiriskan)
bawang merah(hiriskan)
daun pandan
kismis
marjerin planta
rempah soto*kalau ada*
sedikit white paper*kalau ada*
pati ayam knor atau rempah sup ayam
air
beras

cara memasak:
1.panaskan kuali
2.masukkan marjerin planta
3.didihkan air
3.masukkan semua barang hirisan tadi
4.masukkan daun pandan,rempah soto,white paper,pati ayam knor(kacau rata(
5.kemudian selepas sebati rasanya,tuangkan bahan2 yang dimasak tadi ke dalam periuk beras tadi..dan masak..
6.selepas nasi masak..boleh terus kukus..

ayam bakar bbq

bahan-bahan:
(ini cara paling mudah dan tak perlu pakai banyak barang)

ayam
madu
serbuk lada
sos tiram
ajinomoto
serai

cara memasak:
1.basuh ayam sehingga bersih
2.letak madu,serbuk lada,sos tiram dan ajinomoto secukup rasa..gaulkan
3.masukkan serai yang ditumbuk separuh lumat
4.biarkan/perap selama 1 jam
5.ayam boleh dibakar atau goreng

sos ayam bbq

bahan-bahan:
serbuk lada
black paper
sos tomato
sos cili
sos tiram
gula melaka
limau nipis

cara memasak:
1.tuangkan serbuk lada,black paper,sos tomato,sos cili,sos tiram,gula melaka(yang telah hancur) ke dalam mangkuk,gaulkan sebati...
2.panaskan kuali
3.masukkan bahan-bahan yang telah digaul tadi..
4.tuangkan sedikit air..*bagi kurangkan kelikatan*..
5.perahkan limau nipis..
6.gaulkan sebati sehingga masak.

P/S:sebarang pertanyaan..boleh drop ur comment or anta emel..:).thx for reading.~

5 comments:

  1. Replies
    1. cik rara..:.amboi..ahah..cuba la awk..senang.:)..nnti bg family rasa.ehe

      Delete
  2. ermm, chef, xde sayur ek.....?sayur ape ye yg sesuai....salad??ok x?...sy besa mkn ade sayur...uhuu...=P

    ReplyDelete
  3. esok nak makan meatball kat pizza.sila teman!!! kalau tak aku tanak jadi driver ko lagi.
    -akakkauyangcun-

    ReplyDelete