About

Instagram

Saturday, April 14, 2012

tips untuk menghilangkan bosan

salam.:)

hari ini..aku nak berkongsi satu tips "pelik" yang aku buat...perkara apa yang korang rasa tak menarik minat..
tapi,korang akan buat time korang bosan..

someone pernah tanya saya,heyy..orang macam u yang serius pun tahu bosan ke??
saya menjawab kembali,sebab orang yang selalu serius la cepat bosan...
why?why??sebab..dalam kepala dia akan fikir kerja..kerja..kerja..sampai orang buat lawak pun,dia akan fikir serius..orang dah gelak 1 minit..5 minit kemudian baru tergelak..itu pun gelak tak ikhlas.."oh,dia buat lawak..ok..haha"..

aku bukanlah jenis serius sangat,cuma mungkin fikiran aku ni lebih kepada realistik..
jadi,aku susah nak faham cerita kartun,komik,anime or whateva..yang seangkatan dengannya.~..
kartun..dah kena tembak 100X pun ble hidup balik,bagi aku tak logik..huu..jadi,aku pening kalau nak proses 
untuk aku terima kenyataan itu..LOL.!.*maaf kepada peminat komik,kartun ye*..

tapi,jangan terkejut...kalau ada masanya,aku boleh layan semua benda2 ni..
apabila..aku rasa otak aku "berat" sangat..sarat dengan pelbagai masalah,kerja tapi aku taknak fikir semua tu..
makaaaaa..bermulalah situasi ini..

1.duduk dalam bilik,pakai headset...bukak lagu LAIN DARI YANG LAIN dari kegemaran anda...

CONTOH


sesekali..dengarlah lagu yang menaikkan semangat anda untuk membuat assignment tanpa merungut..ahakss..
kemudian,roomate akan masuk bilik dan pandang anda 2,3x.."ehh..kenapa ngn roomate aku ni"..anda akan menyanyi bersama..tak kisah lah walau suara tidak semerdu siti nurhaliza..lirik tunggang langgang..tempo lari..anda akan kata."it's SO COOL~"

2. tengok cerita kartun dengan 2 ekspresi muka..


kemudian apabila mulai bosan jugaaa...tiba-tiba akan ketawa..*dengan cara annoying*..
sampai kan kawan aku kata.."bella,tau r lawak,xpyah nak ketawa over sangat"..baiklah~


3. pergi depan cermin dan bercakap dengan cermin..


"i dah 8x buat proposal..asyik kena reject je"...:'(


4. TIDUR


selepas puas melakukan semua ini..anda akan bangun dan berfikir dengan relevan..

so..
what's our next plan..*eiceh,gaya tetibe jdi matang*..


itulah seharusnya...

jadi..kesimpulannya,bosan bagi saya adalah apabila kita mulai hampir putus asa dengan apa yang kita buat
apabila kita mulai tidak yakin dengan apa yang kita buat..maka,kita tidak tahu apa tujuan kita buat sesuatu
pernah tak orang cakap."eyhh..apsal u makan??".."saje~..bosan"..heh???
contoh :  i sangat rajin buat assignment,tapi bila lecturer asyik komen i punya esei, i rasa malas nak buat..
bila malas..rasa bosan..cubalah puji macam ni.."nabilah,esei awk ni dah bagus,tapi saya nak awak buat yang lagi bagus.!."..owhh.cliche~..

okbye

p/s : i dah bosan dengan anuar zain.sebab dah bertahun tunggu dia,tapi dia buat tak tahu~



5 comments:

  1. hahaha...
    x de org pun yg paksa ko tgk anime, manga semua tu..mgkn ko terus tgk anime yg berat tu psl la ko x phm..
    x pe2 x pyh menyeksa diri ko ek?
    wat je la pe yg rase nak wat ketika ko bosan.
    huhu..
    anyway, klu aku bosan2 & stress aku tdo, x pun melukis, x pun ko phm la aku wat pe kan?huhu..

    ReplyDelete
  2. alolorrr, comel je baby-baby ni semua :)

    ReplyDelete
  3. hehehe..pandai edit ngn baby2 ni...kawaii..hehe..

    entry yg menarik...mmg mudh cpt bosan jugak ni...kene update jadi lebih positif n be happy la kan2..=)...

    xdan nak add awk kat ym gi..nnti nk add gak=)..tc..have a good day tau2..=)

    ReplyDelete
  4. tunggu anuar zain watpe..cube tunggu saya..ade jugak faedahnye..ngahahaha :P

    ReplyDelete
  5. hai2..singgah kejaP...=)..slmt solat subuh japgi=)

    ReplyDelete