About

Instagram

Tuesday, May 15, 2012

"please don't judge me by my past,i don't live there anymore"


salam.:)

P/S : NOTA PAKSAAN-SILA TINGGALKAN KOMEN SEBAGAI PENDAPAT ANDA.SEBAB NAK TAHU.;P

beberapa hari yang lepas,seorang hamba Allah berkongsi  dengan saya tentang perubahan yang mahu dilakukan,tetapi tidak mendapat sokongan..macam biasa la,saya kan pendengar yang setia,tapi bab nak komen orang balik,memang itu kelemahan saya,sebab tu kalau my sister mengadu masalah,saya boleh menjadi pendengar yang setia,tapi tak boleh nak memberi maklum balas..katanya..macam cakap dengan dinding..:'(..sadis giler..tapi tak mengapa,saya bukan tak mendengar,cumanya tak tahu nak memberi respond apa..tapi otak tengah berfikir..pendapat saya,seseorang yang datang pada saya dan mengadu or berkongsi masalah..mereka pasti dalam keadaan rungsing,penat,sedih,kecewa..so,we give them "lepaskan semuanya"..jangan cepat menilai selagi dia tak habis cerita dan kita tak bertanya..mereka pastinya dalam keadaan lemah semangat,rasa tendah diri..semua yang negatif..haruslah,kalau positif,pasti tak jadi masalah namanya.so,just make them feel comfortable nak bercerita..biarlah dia nak memaki hamun ke..istigfar je dalam hati..sebab bukan semua orang percaya kat kita,so once mereka bercerita.keep it as a secret..itu adalah amanah dan kepercayaan mereka..sangat bernilai tau.!.saya pasti,lepas mereka habis bercerita..lepas tu kalau saya diam..dieorang akan cakap.."dengar tak ni..orang cakap dengan dia"..saya pun jawab.."yee..i'm listening"..walaupun ada ayat dalam hati.."eyh..kalau dia cakap,aku cakap,sape nak dengar masalah dia"..LOL..ok,gurau..

orang tengah dalam masalah,dia akan rasa diri dia betul..contoh,seseorang yang mengadu.."kita penat tau..dah buat macam tu macam ni,dia tak suka..asyik nak marah..@%*%%#"..lepas tu,cuba korang jawab.."memang patut la dia marah..sebab awak buat macam tu"..pastu dieorang akan jawab."mana ada.!kita buat macam tu macam ni"..haaa?betul tak..pernah tak ada situasi macam tu..kita cakap,mereka membangkang..so,better jadi pendengar..orang tengah marah,dia akan rasa diri dia sentiasa betul..ye kan je..nanti tak pasal2 kita dengan dia jadi gaduh..lepas dah rasa 'lega' jadi cool sikit..tarik nafas..lepas tu diam..sebab dah penat..masa dieorang diam la,kita start cakap..*apsal cara aku cerita..macam bagi step orang meluah perasaan bagaimana*..kenapa aku lambat bagi respond??..sebab NAK BAGI AYAT POWER YANG MENYENTUH PERASAAN..perghh..ayat nak good-good je..*rosak bahasa.ish*..aku suka bermain dengan psycology...manusia ni berbeza2,tak semua orang mudah nak terima teguran dengan cara kasar..so..bagi ayat yang tersirat/cara yang buat mereka berfikir..bagi mereka rasa,diri mereka yang terima..bukan kita paksa dieorang terima..

well,aku share ni sebab aku pun manusia..kalau aku buat silap,aku pun tak suka orang marah2,terus nak blame gila2,terus menilai...

kisahnya bila ada seorang hamba Allah ni..mengadu kat aku..


A:  kita nak berubah jadi lebih baik..tapi dia tak pernah nak sokong kita..macam perlekehkan kita je..yela,dia baik,kita dulu jahat..

aku sekadar mendiamkan diri,tidak tahu nak berpihak pada siapa..nak salah kan A ke??sebab pernah jadi jahat??..JAHAT???..aku manusia,selalu buat silap sedar atau tidak..tak pernah buat dosa,hapus segala dosa ke nak menilai orang macam tu?...

pendapat aku,tak patut orang tu nak menilai dia yang dulu..Alhamdulillah..aku suka melihat mereka yang mahu menjadikan diri lebih baik..tak kisah lah seteruk mana pun dia yang dulu..mesti kita akan rasa macam..eyhh..dulu dia macam tu..macam ni..DULU..siapa kita nak mengira dosa pahala orang tu..siapa kita nak menerakakan dia..wallahualam,biarkan Allah saja yang menilai..sebagai manusia,kawan,hamba Allah..kita bantulah dia..
aku pernah berbual dengan kawan aku tentang topik ni..banyak yang memberi respond..antaranya.."nak berubah,tapi orang yang baik pun macam mencaci kita..baik tak payah."..hmm..sayangkan??..kan dah pesan,apa saja perkara baik yang kita buat..niatkan kerana Allah..kita nak berubah jadi lebih baik,pedulikan manusia yang 'BERKATA-KATA'..kalau yang konon dan bajet baik pun taknak tolong,rasa diri hebat giler..ilmu agama penuh di dada..biarkan mereka..kita pergi pada mereka yang sanggup bantu kita..
jangan rasa diri bagus sangat..di saat mungkin kita lena tidur,barangkali takde dosa agaknya,dia bangun tengah malam buat solat sunat taubat..

pada pendapat aku..manusia yang dikatakan baik itu banyak kategori rupanya..wallahualam yang selebihnya..
kenapa banyak kategori??.baik pada agamanya..tapi,hubungan dengan manusia pula masalah..baik sesama manusia,tapi tak pula pada agamana..dia solat,tapi pegang2 tangan perempuan..dia tak solat,tapi baik..
PENDAPAT ANDA?

perbualan dengan 3 orang rakan

A : dia tu baik...memang lah,solat..nak kita pakai stoking..pakai tudung labuh..tapi,dia macam perlekehkan kita nak jadi lebih baik..dia kata mak ayah kita tak ajar kita agama ke..macam nak kata family kita teruk
B : yeke??kita rasa dia tu baik gile..tak sangka dia cakap macam tu kat awk..dia kan baik,patutnya dia sokong awak
C : ish..orang alim2 pun sama je perangai..tak patut nilai ornag macam tu..

macam biasa,kan aku dah kata..aku ni tak reti nak bagi respond,aku diamkan..layankan dengar dan berfikir..

PENDAPAT KORANG?

aku sekadar berkongsi..dan ini pendapat aku..hasil dari perbincangan dengan akak usrah..dia juga bersependapat dengan aku..jangan ada rasa bangga diri dengan rasa diri kita baik,orang tu buat silap sikit kita kata dia jahat..taknak kawan dengan mereka,tak setaraf..owh,so orang alim2 je ble join usrah beb,ko tak alim,tak layak..kalau kita tak kawan dengan mereka,siapa yang nak saling mengingati?..sape nak bantu mereka?..dekat diri dengan mereka,faham mereka.supaya lebih mudah nak menegur..

wallahualam~


9 comments:

  1. assalamualaikum...

    okeh adik manis...meh nak komen...since terdapat nota paksaan di atas itu...hehe...

    anyway, no one deserves to comment anything about our own life...cause they don't know our struggle...hmm, tapi pendapat ni xsemua bole terima la kan...depends, as usual, ambik y mana baik n bermanfaat je k...

    nape akk ckp camtu...?? sb we as a human, cant avoid from being judgmental...tapi, skang akk belajar satu benda...never judge...kalau rasa nk komen pun, tekan butang pause sekejap...sb kita tataw sejauh mana 'baik' kita n sejauh mana 'jahat' dia..bkn kita y mhukum sesama manusia ni, sementelah kita semua pernah buat dosa...tapi, utk orang2 y berusaha menyucikan diri, tempat dia sgt mulia disisi Tuhan...

    kita tataw, org y kita kutuk mengata, org tu solat dia lagi baek dari kita, lg khusyuk dari kita...cuma y bole kita buat..perkara terbaik, perara y wajib kita buat...doakan kebaikan dia..

    bila someone dtg kt kita gtaw nk berubah...bg support spenuhnya..even kita sdri pun still berusaha tuk berubah dari hari ke hari kan...?? tolong setakat terdaya..jgn pernah hilang support kita kt dia...

    kadang2, org y dtg kt kita gtaw nk berubah n perlu sokongan kita tu sebenarnya ujian y Allah hadirkan tuk kita...mungin Allah nak kita sendiri y belajar dari DIA...didikan Allah tu dm bentuk mcm mana kita tataw kan...

    jadi, untuk sesiapa y pernah ada, da pergi dr hidup kita ke...atau akan datang..raikanlah sebaik2 nya..hargai dia..wpun dtg dia bg luka y sgt2 kt kita...sb tu ujian utk kita...n ingatlah, nak tegur orang, tegur la dgn rasa sayang...sayang sesama Islam...jangan benci diri dia...benci perbuatan dia...tapi dia, kita kena sayang...:)

    akk tatawla berkait ke x...klau terkeluar topik maaf lah yer..ehhehe....

    ReplyDelete
  2. hmm..pnjg luahan nya.. saya nk komen leh r ye..

    pada yang taknak menyokong, cbe tya pada dia, "jika saya dah melakukan dosa awak tanggung dosa saya boleh?" "apa awak rasa bila awak tgk org Islam byk melakukan mungkar?" jika dia menjawab dgn nada marah, mknanya dia x sggup tgk org Islam berlanjutan berbuat mungkar,, jd knp kwn awak nk berubah, dia menghrdik? salah ke tndkn kwn awk yg dapat Hidayah tu?

    Sebenarnya, jgnlah kita ni manusia yg hnya hamba pada Allah swt nk menilai manusia yg sedar untuk berubah ke arah kebaikan. Sayangi sesama umat tu kan lg bgus, lgi menguatkan tiang agama.. jd xde la orang boleh tindas.

    Org yang fikir dia selalu baik dan betul dia sbnrnya, byk melakukan kesilapan sbb hanya Tuhan Yang Esa je boleh menentukan siapa umatnya yang baik. Satu pahala kan menolong org yang sudah insaf.. Mentaliti kena ubah, zaman moden x kan msih nk kuno lg kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx..tinggalkan komen dan pendapat anda.:)

      Delete
  3. "kasihanilah sesama makhluk di bumi, nescaya Allah akan mengasihimu di langit yang tinggi."

    well, to live hell or live well, we choose, right? apa yang orang cakap tu semua ujian dari Allah jugak...nak tengok kita sabar atau tak, dan nak tengok kita yakin pada DIA atau yakin pada cakap orang. kalau kita yakin pada DIA, kita mesti bersabar daripada orang :)

    live well ya! smile always. dan jangan lupa berdoa. weeeee ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kerana memberi pendapat.:)

      Delete
  4. yup..setuju dgn nabilah...

    xboleh sbnrnye nk judge org gitu an...

    kita sndiri pun belum tntu macm mana sbnrnye..

    mungkin dkt lua nampk baek.dlm tu...

    mungkin juga lua nmpk cm hampeh tpi tengok2 hari2 bc quran ke an..

    thanks share entry ni..

    muhasabah diri sndiri.=).

    p/s: sy exam 20th,22nd,24th ni..doakan erk2..miss u...muah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu nabila..:)..awk..good luck exam..all the best.!..raya balik malaysia x?

      Delete
  5. tak boleh nak puaskan hati semua orang. senang citer kita buat apa kita rasa betul..

    ReplyDelete
  6. hi nabilah!!..alhamdulillah..just finish my exam..

    alhamdulillah..

    balik2..mestila balik..hehehe..=)..

    nnti balik nak baiki laptop..hope to add u soon..insyaallah..

    take care do keep in touch!!!..=)..

    ReplyDelete