About

Instagram

Monday, June 25, 2012

removing the intruder on treating love addictions

i found this article via yasmin mogahed

do check her article since it such a lovely reminder for all of us.
what i can share here is about how to treat love addictions.love here means something that is prohibited in islam.everything we do is motivated by love,even fear and hate are born of love,so be careful what you love.do not give your heart fully to someone who didn't deserve it.love is something from our heart.remember like 

The Prophet (pbuh) said: “Fitan (trials) will be presented to hearts, as a reed mat is interwoven: stick by stick. Any heart which absorbs these trials will have a black mark put in it. However, any heart that rejects them will have a white mark put in it. The result is that hearts will be of two kinds: one white like a white stone, which will not be harmed by trials as long as the heavens and earth endure; and the other dark and rusty, like an over-turned vessel; not able to recognize the good, nor reject evil, but rather being absorbed with its desires.” [Muslim]

yes.!.prevention is better than cure.wala takrabu zina.but..human make mistakes.we cannot predict what will happen in future.we forgot what quran said..because we human ALWAYS make mistakes.if it was,and now is the time to repent and just learn from the mistake.these are some tips from the article :

Just as Allah can give life to the dead land, so too can Allah give life to the dead hearts. So if you have absorbed something of the dunya into the sponge of your heart, there is always hope.
1.One of the most common types of ‘ink’ that gets absorbed into the heart is other people. It may be a person who entered your heart, but you cannot marry. Or it may be a person you did marry, but who entered a place in the heart reserved for Allah (swt). Removing this person from the heart is a lot like treating a drug addiction.
If it’s a person you can’t be with, like a drug, you need to cut yourself off from that person completely. Cut off all communication and reminders–even if that means blocking numbers, emails, and Facebook profiles.
This is your detox.
2.Second, you need to replace that object of worship with something better. Increase in your thikr (remembrance of Allah) and get closer to Allah. If you aren’t praying your daily prayers, fix that. Pray all, and pray on time. Pray qiyam in the last third of the night (just before fajr). Make duaa (supplication), tawbah (repentance), cry, plead to Allah to cure you and heal you.
This is your treatment.
Once the treatment has taken effect, your heart will be restored, by the permission of Allah. Once the heart is restored, it can come back to balance and its’ created purpose: to know and love its’ Creator more than anything else. Such a heart will regain the ability to give again to the creation, but this time in a healthy, selfless, and less dependent way. The heart will be able to give for the sake of the One it loves most—not for the sake of the self (nafs). Once this treatment has taken effect, you will be able again to give that inner mass of complete love, devotion, and loyalty to the place it was created to live. Remember that the mass that is not given is a ticking inner bomb. But, the mass that is given to the wrong place is also a ticking inner bomb.
Give. But give rightly. Absorb. But only what rightly lives and belongs in that sacred land inside your chest. Once this balance is regained, your heart will be able to see, love, give, and take in the right way. Your heart is your true eye. Your heart is the master of the body. Its’ purpose is far too noble to go unrealized. Its’ palace is far too precious to go unguarded.
Guard it. And guard it well…because every created thing yearns to fulfill its’ purpose.



p/s : for more information and understanding you can read her fully writing by clicking to the link above

Tuesday, June 19, 2012

alhamdulillah




alhamdulillah~

p/s : when you have already prayed for something,stop doubting,God has heard you.He will answer you.Alhamdulillah.:).


cafe cinta

 


pengisian yang simple tapi bermakna..
banyak lagi part..boleh tengok di you tube.:)

Friday, June 15, 2012

khutbah terakhir rasulullah



Kutbah ini disampaikan pada 9 Zulhijah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah, Gunung Arafah.

Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kata ku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir di sini pada hari ini.
Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap muslim sebagai amanah suci.
Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.
Jangan kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.
Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu.
Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.
Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.
Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.
Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.
Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik, berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.
Wahai manusia, dengarkanlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadan!, dan tunaikan zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadat haji sekiranya kamu mampu.
Ketahuilah bahawa setiap muslim adalah saudara kepada muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorangpun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam taqwa dan beramal soleh.
Ingatlah bahawa kamu akan mengadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.
Wahai manusia, tidak akan ada lagi Nabi dan Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.
Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kata ku yang telah aku sampaikan kepada kamu.
Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al Quran dan Sunnah ku.
Hendaknya orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku.
Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah ku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hambaMU.

"entah la"

"entah la" jawapan entah itu kadang-kadang tersirat
kadang-kadang sudah penat..sesuatu yang tidak terluah 

“berdiam itu tidak bermaksud tak peduli. Siapa yang tahu di dalam diam terselip rasa. Siapa yang tahu di dalam diam tersimpan harap. Siapa yang tahu di dalam diam terpanjat sebuah doa.
Karena terkadang diam adalah satu satunya pilihan sampai semuanya terasa tepat
kerana aku sekadar manusia yang hanya mencoret rasa..terdiamnya sebuah cerita,kisah..itu hanya biar aku dan Tuhan..

jawapan “entah” itu,
kadang-kadang adalah satu escasipm.
lari dari penjelasan, dan mengelak dari penafian.tak punya kata untuk sebuah penjelasan,dan juga tak punya kekuatan untuk sebuah pembohongan.

lalu, kata “entah” menjadi pemutus kepada bermacam pertanyaan yang terkadang sebenarnya menuntut pelbagai penjelasan.
entahlah. dalam begitu banyak perkataan,tak menemui ayat yang tepat,untuk menjawab sebuah persoalan. :)

siapa yang lebih memahami kita?




Wednesday, June 13, 2012

SMILE..yes..i'm smiling



finally..i just bought it..

SMILE
because it's sunnah

:)

P/S : " apabila perubahan membawa kepada kebaikan,ketenangan menjadi teman.Dia penghapus resah dan pengukuh keyakinan

wordless : si sepet dan si bundar





Tuesday, June 12, 2012

get a healthy diet.!

i'm on diet..

so what..is it wrong?people keep on asking me..u diet??haahahahah..okeyh..tak lawak..i'm serious..serious tak lawak..

when i talk about facts..i mean it..this is a serious session.

then they will ask..u nak diet apa ni?dah cukup kurus..

okay..it's  not like you think..diet yang kurus macam orang anorexia..bulimia..too much.!.i love myself,so i won't let myself being a victim of anorexia or bulimia..it just a healthy diet..

something to share

perlu diketahui,saya agak cerewet tentang berat badan yang tidak seimbang..diulangi..TIDAK SEIMBANG..over or under weight is not in my dictionary of life..enjoy your foods..makan apa sahaja yang kita suka,tapi jangan over dan jangan kurang..bersederhana..apa yang penting.kadang2,nak habiskan nasi yang 1/4 tu pun ambil masa.*sila jangan paksa makan laju2..*.tak kisah la apa jua makanan,yang penting bersyukur.!.kalau hari ni dapat makan nasi,jangan no komen2,i diet..taknak ambil nasi,amboih..esok takde makanan baru tau kebulur..saya agak cerewet tentang berat,tapi tidak cerewet dalam pemakanan..

honestly,bukan senang nak maintain and control apa yang kita makan..harmon yang tidak seimbang kadang-kala membuatkan diri ini seperti kejap makan banyak gilerrr..kejap taknak makan..bukan saya yang minta,tapi memang begitu..dan disebabkan masalah kesihatan seperti gastrik juga,membuatkan saya kena PAKSA diri untuk makan,walaupun tidak ada selera..ada ke patut,makan nasi satu suap pun dah cukup kenyang..kalau dalam keadaan begini,saya lebih suka ratah lauk saja...mungkin karbohidrat terlalu 'berat'..dan ada satu keadaan di mana..saya akan makan sikit,kemudian buat kerja lain or berehat sekejap..dan kemudian sambung makan..sikit..sikit..sikit..TAPI KERAP..*bukan mudah untuk saya menghabiskan makanan dalam masa yang singkat*..

setakat ni,saya tak pernah mengalami berat badan yang serius..paling berat pernah capai adalah 51kg..that was the first time,the highest grade that i've achieved..when i stop being active in sports due to health problem..2 years kena rehat dari sebarang kerja berat dan lasak..
look..i never being bothered about my weight.!.it just a number..what is the main point is..either you are healthy or not...BUT..our mind setting will keep reminding you..the greatest the number,the more you eat,the less you get healthy..got it??...makan banyak,tapi bersenam malas adalah salah..i just don't understand why people ask me.."nak jogging buat apa..hang dah kurus daaa"..no..no..bukan sebab kurus,tapi sebab kesihatan.!.semasa kita muda,kita menggunakan kesihatan untuk mencari kekayaan,tapi suatu masa kita akan guna kekayaan untuk 'membeli' kesihatan..
saya selalu 'bising' bila adik saya buat air manis..manis..manis..dan terlalu manis,tawar bagi saya manis dan bagi dia manis itu tawar..so,kena lagi manisss.."kurangkan manis dalam minuman,lebihkan manis dalam senyuman"..:D

apa yang saya nak tekankan..sila jaga kesihatan sebelum sakit..ingat pesan 5 perkara??antaranya..sihat sebelum sakit?..seperti saya yang pernah ambil mudah dengan masalah hilang selera makan..acuh tak acuh..dan akhirnya kena gastrik..yaa..ini bukan tentang permainan or game makan2..ini cerita serius..

buat apa saja kerja..dan jenis senaman..tak perlu jogging..jogging adalah senaman yang kurang elok kerana memberi tekanan pada otot2 kaki..dan juga boring apabila dilakukan sorang2.*cakap kat cermin*.do enjoy with your exercise..make it fun,so you will not be stress of being pushed..buat macam terpaksa..we don't want it.!..bersenam sebab kesihatan..nak release stress..menjadi ibadah apabila niat kerana Allah..that's why saya suka sports yang berkumpulan..like futsal,netball,tennis,badminton..selain dapat kesihatan,ibadah,dapat juga mengeratkan silaturrahim dengan kawan2 dan melatih diri dalam persaingan yang sihat.!..you look so fresh,fit and healthy...



since i'm not a dietitian..tak perlu nak explain panjang lebar..tentang kalori,lemak bagai..just wanna make it simple.i'm not that kind of person yang 'terlalu berkira' tapi PERLU ambil kira..supaya tidak berlebihan tentang kandungan kalori or fat yang diambil..

1.Be mindful of how much you are eating. Do you find yourself mindlessly reaching into the candy dish at work, or dishing extra helpings of dinner onto your plate? Even healthy foods eaten in large amounts can add up calorie-wise. If this is a problem, try having healthy snacks on hand during the day to avoid binging on sweets and large portions later. Raw fruit and vegetables, low fat and fat free dairy products such as cheese and yogurt, and small portions of nuts are good choices..ada masa,bedal jugak coklat..

2.Make meals mostly fruit and vegetables with a source of lean protein. If you are trying to lose weight, limit your intake of starchy carbs and choose those that are whole grain and high fiber, such as brown rice and 100% whole wheat bread-i'm a fan of wheat bread.!..jika tidak ada selera nak makan nasi

3.Watch your weight. In particular, be aware of your body mass index (BMI)

4.Exercise is important. Not only does it help to control weight, but it can be a powerful mood booster and fun social activity

5.get regular checkups. Know what your blood pressure is and what it means

6.Stay away from processed foods and cook from scratch more often-if you are on diet..make sure AVOID fast food and snacks 

p/s : the most important thing..be yourself..we cannot pleased others..change because YOU NEED..not people desire..

wordless : remember ME?


don't praise me because i'm on deen
but
pray for me because i have faults
which you haven't seen
when you have already prayed for something,stop doubting about it.Allah has heard you and He will answer you

dear past : thank you for your lesson
dear future : i'm ready 
dear Allah : thank you for another chance

p/s : jika mereka sibuk cari cinta,biarlah kita sibuk mencari iman

Monday, June 11, 2012

family vacation : SABAH

selama 5 hari di sabah..rasanya sekejap sangat..sebab peredaran masa di sabah tidak sama seperti di semenanjung,ia lebih cepat..subuh pukul 4,30 pagi..pkul 6,30 ptg dan macam pukul 8 malam...pukul 9 malam dah macam pukul 12 tengah malam..haaa.faham tak?


perjalanan selama 2 jam 30 minit dalam flight.akhirnya sampai di kota kinabalu international airport..sewa kereta dan terus ke kundasang



dapat bilik hotel macam ni di kundasang dah kira 5 stars..alhamdulillah..perjalanan yang agak meletihkan.mengambil masa selama 5 jam..dari kota kinabalu ke kundasang..kundasang ni lebih kurang macam cameron highlands..tapi lagi sejuk..persekitaran yang berbukit bukau dan gunung ganang yang sangat  cantik.!..bukak2 tingkap je nampak gunung2..


pemandangan dari tingkap bilik



pagi di kundasang before ke cattle dairy farm..ala,yang macam new zealand tu konon-konon..ahaha






sangat-sangat cantik.!





selepas ke kundasang,kami ke sandakan..selama sehari juga
ini adalah gambar selepas sarapan pagi di sandakan




 sewaktu ke air panas poring spring kundasang






owhh..my little brother yang makin gelap sejak duduk terengganu..!

makan time.!..pilih2..ikan bakar..seafood..


lepaking lepas makannnn


di sandakan lebih kepada.jalan2 cari makan saja,kemudian sempat ke sepilok before patah balik ke kota kinabalu


esoknya kami patah balik ke kota kinabalu.before pulang ke semenanjung.
di KK,selama 2 hari..hari pertama..sehari suntuk di 3 pulau..pulau sapi,pulau manukan,pulau mamutik..
SANGAT CANTIK.!.subhanaAllah..hari kedua lebih kepada shopping2

p/s : maaf kalau kualiti gambar tak dapat menggambarkan betapa cantiknya.!.sebab kamera biasa2 je.kena tengok LIVE...baru best.!




PERHATIAN 

JANGAN ambil apa-apa KECUALI bergambar
JANGAN tinggalkan apa-apa KECUALI jejak kaki




alaaa..comel sangat ikan2 ni..air yang sangat jernih..jangan nak berani2 ambil bawak balik..didenda rm5000 okeyhh


ikan apa entah nama ni..tapi yang warna warni tu..bila bagi makan roti..semua berebut2..masa tu rasa macam nak saukkkkkk je..letak kat akuarium rumah..hishh


 empat adik beradik yang tak sabar nak snorkeling..seronok la tu dapat tengok ikan..tangkap ikan pakai shawl..wahhh..berguna jugak shawl ni kan..ahakss


disebabkan saya tak join mereka mandi..jadi jurukamera je..nasib baik ada jugak gambar kat pantai..eheh



see..unik kan..


bila pergi sabah ni..yang bestnya bila ia masih kekal dengan pemandangan semula jadi yang cantik2..pulau2..gunung-ganang..dan juga seafood yang murah dan besar2..tengok lobster tu.!!




kemudian before balik esoknya..sempat singgah ke pasar filipina...*eyhh..ye kowt..lupa*...kat situ memang banyak sangat dengan rantai,gelang,aksesori perempuan la mostly..based on mutiara..mutiara air masin dan air tawar..
disebabkan tempat ni bukan my favorite place..so,tak sampai setengah jam..habis meronda apa yang menarik..akhirnya terus keluar membawa diri ke kedai2 lebih menarik..seperti body shop yang ada sale..LOL.;P...lalu meninggalkan emak tercinta yang sibuk berurus niaga menawar harga bersama adik lelaki merangkap bodyguard..

kesimpulannya..SABAH sangat cantik.!

bye2 sabah


view from the flight


p/s : tidak berpeluang mendaki gunung kinabalu..insyaAllah suatu hari nanti



Sunday, June 10, 2012

thought on travelling feat.miles


watch it on you tube..because my blog already messy up with songs.;p..sorry.
get know your friends when they really moody,tired,sleepy.you can see their true colours.ahah..so,go for travel even for a short vacation.!.being musaffir


p/s:  إِذاَ وَقَعَ مِنْكَ ذَنْبٌ فَلاَ يَكُنْ سَبَباً لِيَأْسِكَ مِنْ حُصُوْلِ اْلاِسْتِقاَمه مَعَ رَبِّكَ ، فَقَدُ يَكُوْنُ ذَلِكَ آخِرَ ذَنْبٍ قُدِّرَ عَلَيْكَ

Jika engkau terjatuh pada dosa, janganlah hal itu membuatmu berputus asa untuk terus istiqamah bersama Tuhanmu. Sebab, bisa jadi itulah dosa terakhir yang ditetapkan atasmu”  - [Ibnu Atha’illah : Kitab al-Hikam, Hikmah 18]




hint#


di manakah??

Friday, June 8, 2012

wordless



At some point u will realize that u have done too much for someone or something,that the only next possibly step to do is to stop.Leave them alone.walk away.it`s not like ur giving up,and it`s not like u shouldn`t try.it`s just that u have to draw a line of determination from desperation..what is truly yours would eventually be yours,and what is not,no matter how hard u try,will never be... 

Tuesday, June 5, 2012

hari belia 2012 dan tudungpeople

salam.:)

it just a short entry..promise.!.;p..let the pictures tell you everything..ehik..

siapa tahu tentang hari belia ini?.maaf kerana post lambat,disebabkan sakan bercuti.:D.saya baru tahu tahun ini,tentang kewujudan event seperti ini..meriah agak meriah,tapi disebabkan saya bukan jenis manusia yang suka pergi tempat ramai orang dan bising,serta kena bergasak..makanya,saya tak pernah ambil tahu event seperti ini..pergi pasar malam pun dah pening,ni kan pula nak pergi tempat ada konsert2 bagai..

TAPI
disebabkan ada seseorang dan teruja mahu mendapatkan sesuatu secara live..saya sanggup..itu pun pergi dan jalan dengan kadar segera..sebab ada booth tudungpeople di situ..dah alang2 dekat putrajaya,dekat..apa salahnya kalau pergi kan..:)

siapakah dia 'seseorang' itu??tadaaaa
 with the owner of tudungpoeple..fazrena aziz..she's very sweet and adorable.!



ehe..i bought two safiyyah xl okeyhh..without shipping..;p..jimat rm6 buat top up..LOL..event i already have six collections of NUMA..grr..*habis la kalau my mum tau*

then..jalan2 lagi..jumpa booth rina salleh pula



mata i tu pandang ke mana la..alahai~




tak..masa ni jomheboh belum start lg..sekadar ambil gambar konon2 pernah pergi jomheboh la~..tak la orang kata aku katak bawah tempurung kan..hello,i pernah pergi jomheboh tau..*eiceh..padahal bergambar kat belon2 tu je*

owh ye..tadi bosan,turun dapur dapat idea nak buat red butter prawn curry..ini disebabkan penangan makan seafood kat sabah tak habis2 lagi..walaupun jarang makan udang,tapi sesekali masak..mesti mahu yang special.!.


ye..sesuka hati je main letak nama resepi..kalau ada chef hebat kat sini baca blog aku..jangan marah k..;p..abaikan hiasan yang entah pape..



someday

via miss tumblr


lalu nikmat mana lagi yang kau dustai???

belajar menghargai dari meminta

 mana janjimu pada diri?
bahawa kau tak akan menangis lagi?

mana janjimu pada hati?
bahawa kau tak akan menyesali dan mengingatinya lagi?

begitu payah,
kau ukir sebuah janji pada hatimu sendiri,
begitu payah,
kau bina tembok memagari rasa yang mencemari hati.

mana janjimu,
bahawa kau akan rela dan redha?

mana pergi sebuah keyakinan,
bahawa ketentuan DIA itu lebih baik dan sentiasa baik,
melebihi apa yang kau mohon, 
apa yang kau pinta, 
apatah lagi sekadar apa yang kau rasa?

mana pergi sebuah janji,
yang kau bina lewat sepi dalam hari-harimu?

mana pergi sebuah kepercayaan,
bahawa jodoh dan pertemuan adalah suatu ketetapan,
yang tidak akan ada kesilapan?



mana pergi sebuah janji,
bahawa kau akan berbahagia,
dengan semua aturan Ilahi?

mana pergi harapan,
untuk melihat dia berbahagia, dan engkau pun redha?

mana pergi janji,
bahawa air matamu malam itu,
adalah yang terakhir,
bahawa rindumu malam itu ada yang penamat?

mana pergi janji,
bahawa untuk melihat dia bahagia,
kau pun akan berbahagia?

-tersenyummelihatlangit-

Saturday, June 2, 2012

The moment that you gonna miss your friends before you leave your live of being SINGLE



 oleh kerana umur makin lama..makin 'muda' kan..makanya,secara tak langsung kita akan rasa sorang2 kawan kita bakal kahwin..bulan lepas je aku dah 3 undangan kawan aku kawen n tunang..eyhh..muda lagi laaa..laaa..haishh..bagi yang dah berpunya,mesti dah fikir2 masa depan bersama..merancang tarikh dan segala persiapan..tahniah.!..semoga perkahwinan kalian diberkati dan dimurahkan rezeki.:)

it's kind of interesting bila dengar kawan-kawan dah nak kahwin..bagi lelaki,mungkin tak terasa sangat kehilangan kawan tu..tapi,bagi perempuan..nak keluar,jalan2..lepas ni semua kena minta kebenaran suami..walaupun aku belum kahwin,tapi aku prctice cara ni kat my mum..ahakss..mak nak pergi sini..mak nak pergi sana..semua kena tanya dulu..iyee jahh..aku kena minta kebenaran mak aku dulu,walaupun orang kata dah besar..pelajar u..x cool beb nak kena minta kebenaran ni..aku pedulik apa..aku kan anak mak~..tapi,rasanya minta kebenaran mak tak sama macam minta kebenaran dengan suami kowt...mak mana ada jeles2..suami mesti ada jeles2 kan..hahaha...u nak pergi mana meh..tinggal i sorang2..uhhhh..
arghh..tak kisah la..tapi,yang pastinya..sebelum menamatkan zaman bujang..ehiks..mestinya korang akan rindu saat2 indah bersama kawan2..keluar jalan2..melawak..

apabila kawan-kawan dah mula bercakap soal jodoh dan kawen..eyh.chopp..walaupun umur aku 21..tapi,kebanyakkan kawan2 aku lebih tua dari aku..sebab tu,tak salah kalau mereka dah layak kawen okeyhh..makanya,aku rasa seminggu dua ni..bila berbual je..mesti masuk topik kawen..even nak pergi berjalan2 pun..masti cakap.."bila lagi nak berjalan macam ni,lepas ni..orang tu dah jadi milik orang".


kesian yana..join kiteorang yang student managmenet dah habis exam..nak enjoy tapi fikir final.;p..
so,semalam mengikut perancangan..disebabkan di MIAT tiada aktiviti..selepas tamat final exam..aku,azizah,atikah dan yana..keluar makan tengahari..lepas tu plan nak ke taman botani..last minute plan ke BUKIT TINGGI.!!!..nasib baik duit nafkah ada lagi..maklumlah dah hujung bulan,memang tak lah nak berjalan sakan..plan gila namanya..ahahah..

enjoy the pictures..!








dah mula penat..malas nak buat aksi sopan..lagak selamba sudeyy~






 gambar favorite.!


kat bukit tinggi ni..banyak aktiviti boleh buat,selain tempat yang agak dingin..sesuai nak release tension..jauh dari hiruk pikuk bandar raya..ada juga aktiviti lasak..seperti wall climbing,flying fox..banyak lagi..taman arnab.tapi disebabkan perjalanan ini tidak dirancang..duit nafkah pun cukup2..makanya,pergi yang mana wajib..lagipun tak prepare..takkan nak panjat2 pakai jeans..sandal..kemudian,waktu pun hampir petang..taman arnab tutup pukul 6..sampai dah nak pukul 5..ambil2 gambar kat taman botani,japanese village..solat..memang tak sempat nak ke taman arnab..next time..insyaAllah..:D
owh ye..nak masuk ke bukit tinggi ni kena charge rm12 per person..makanya

sedikit perbualan dengan kawan-kawan

tikah : mak aihh..rm12..mahal
jijah : takpe lah..dah sampai ni
yana dan aku. : *hulur duit n bayar*
kami ber 4 : haaaa..dah bayar rm12 ni..sila gunakan masa sebaiknya..bergambar sakan..bayar rm12 untuk gambar..ahhaha.LOL 

banyak sangat gambar..aku upload mana yang sesuai untuk tontonan umum..ahha..kualiti gambar ada yang kurang menarik..kerana kamera biasa2 je.;p