About

Instagram

Wednesday, October 31, 2012

being independent doesn't mean you are lonely




" I will tell you what i have learned from experience...only when you stop *needing* those things that desperately chase (love, status, money, career, people, etc) will you get them. Allah is raising you and teaching you to only depend on Him at times this is done by witholding . Just like someone is dependent on a drug the only way to break the dependency is to withhold the drug. After the dependency is cured the you will have it or be sufficed in another way, insyaAllah. The lesson is to learn to seek everything only through the Source" -yasmin mogahed





Friday, October 26, 2012

wear it right

assalammualaikum dan bismillah..:)

sebelum masuk kepada tajuk entri..sy nak mengucapkan selamat hari raya aidil adha kepada semua umat muslimin dan muslimat.semoga hari raya korban ni,kita sama2 menghayati erti pengorbanan yang sebenar..:)

bila dah kat rumah ni,internet laju..sy ambil masa untuk rehat seketika dari settle kan assignment dan mnulis blog..kalau tengok kat my "to-do list"..menulis entri sekian2 di blog adalah salah satu kerja yang perlu dilaksanakan jugak..tapi,mengikut kesuaian dan kepentingan..since,ada kelapangan sblum mnuggu masuk waktu zuhur ni,saya buat entri ni untuk berkongsi..:)

beberapa hari yg lepas sy nampak ada org tweet gambar ni kat twitter

makanya,saya terfikir.. i am at what stage???..kadang2 no.7..kadang2 no.8
TAPI
saya pernah bermula dari no.3...which is masa tu zaman sekolah rendah..saya start pakai tudung bukan on-off masa darjah 6...masa sekolah rendah,i was really active in sport..semua sukan kat sekolah tu saya bantai..so that,saya tak rasa masa tu pakai tudung ni satu keperluan..sbb agak menyukarkan..kemudian bila naik darjah 6,mak suruh pakai tudung..teringat masa msuk acara sukan ada cikgu ni cakap "nabilah tak pyah pakai tudung la..nanti lari lambat"..tapi,masa tu dalam hati.."walau mcm mana sekalipun,sy takkan tanggalkan"..naik form 1..saya pergi sekolah aliran sains agama dan sekolah tu takde lelaki.that means sekolah perempuan la..belajar aliran agama..sedikit sebanyak menambah ilmu tentang islam..kemudian,persekitaran yang banyak membantu..TAPI..sebab masa tu sekolah semua perempuan,so saya agak kurang alert tentang aurat..bagi saya,janji pakai seluar,baju n tudung..my life,pergi sekolah,balik skolah,kt rumah..kalau dah janji pakai tudung je,mesti la selimpang kiri kanan je..n i didn't even notice pakai stoking tu satu keperluan..dalam hati "takkan lah tapak kaki pun orang boleh tergoda"..
lepas habis sekolah menengah..dapat twaran ke asasi sains engineering...masa tu,rasa macam first time tengok dunia luar..terkejut jugak la,ramai lelaki.n rasa awkward nak bercakap..
tapi disebabkan kadang2 perangai selamba..ada jugak la membe lelaki..
nak djadikan cerita,suatu hari..semasa sedang study group..ada seorang perempuan lalu..kmudian kawan laki kata "hot seyh awek ni.."..aku marah la.."ko ni dasar lelaki..pantang nmpk pmpn"..tetibe ada perempuan bertudung labuh lalu dan kawan laki cakap "sejuk hati nak buat isteri"..aku tanya..kenapa ko cakap macam tu..n dia explain "aku lelaki..aku tau apa yang lelaki fikir..ko perempuan jaga diri..cover aurat tu betul2"..aku terdiam dan berfikir
he made me think at that time n i strted to questioning myself...WHY???
macam biasa la..bila dah buat aku tertanya2..aku pun mencari jawapan..
mula mencari.....2 kombinasi buku yang aku suka adalah kaitan psikologi dan islam.kadang2..apa yang islam bagitahu,kita taknak percaya..nak mencari di mana logiknya..tapi,apa yang aku yakin masa tu,apa yang islam suruh buat kena buat dulu..baru persoalkan dan mencari..contoh,solat itu wajib..ok..so,solat dulu..jangan persoalkan..dah solat,baru mencari kenapa..baru kita akan nampak hikmahnya,sebab hidayah tu kita kena berusaha..:)..apa yang islam suruh buat mesti ada kebaikan.btw,nak berubah dalam masa sehari memang mudah..tapi,untuk istiqamah bukan mudah..makanya,fokus kepada perkara wajib dulu.contohnya..perbaiki solat,menutup aurat..pakailah apa pun,janji tutup aurat dulu..bacalah bacaan solat yg sama setiap kali solat..takpe,janji solat dulu..lama2 ilmu tu akan bertambah dan inisiatif diri kita untuk menambah ilmu akan ada.insyaAllah..

so,berbalik pada soal aurat tadi..lepas aku baca buku yang berkait..psikologi dan fitrah..aku nampak kaitannya,dan aku faham kenapa islam sangat menjaga aurat wanita.sebab islam itu agama fitrah..:D..
sejak dari tu..aku agak cerewet dengan pemakaian aku..jenis kain,panjang,lebar,selesa..

TIPS MEMILIH PAKAIAN

1. MENUTUP AURAT
2.SELESA
3.TIDAK BERLEBIHAN 

bagi aku,lepas 3 perkara utama ni..lantak hang la nak pakai baju apa pun..brand apa pun..tapi,kalau dah elaun rm700 sebulan..jangan la nak pakai baju rm300 sehelai..for me,brand is doesn't matter..pakai jenama cotton on pun..ada tag kat baju,bila pakai tudung,orang bukan tahu pun kan..jenama cap tesco pun,kalau selesa n menutup,apa salahnya..:).ehehe





  TIPS NAK PAKAI STOKING ????

mula-mula..susah jugak la..tak terbiasa..tapi PERCAYALAH..saya berpegang pada pepatah ini 
"alah bisa..tegal biasa"..haha..gitu~ setiap kali rasa malas nak pakai stoking bila keluar..saya akan bagi motivasi pada diri seperti "bila lagi nak mula...kalau bukan SEKARANG.!"..
so..cara yang saya mula2 buat untuk menjadikan diri ni biasa..adalahhh..*eiceh.mcm nk umum pemenang anugerah popular la*..^^

BELI KASUT YANG BERTUTUP

Di mana anda perlu dan WAJIB pakai stoking kalau tak,kaki akan melecet..lagi2 orang yang berjalan laju seperti saya.haha..sebenarnya taknak rasa terbeban macam terpaksa pakai stoking..so that, saya ubah persepsi untuk jadikan ia lebih mudah..bila saya takut melecet,saya kena pakai stoking..bila dah terbiasa pakai stoking..lama2,nak pakai kasut biasa.. n tak pakai stoking akan rasa JANGGAL..bila mind setting kita dah kena "kunci"..secara automatiknya,kita akan jadikan itu satu kebiasaan..:)..settle bebeh..!.



*all the pictures above i got it from petisuaraku.blogspot.com*
2 perkara penting yang saya rasa orang terlepas pandang..adalah MELABUHKAN TUDUNG MENUTUP DADA dan MEMAKAI STOKING


HAAAA..yang ini juga saya dapat dari twitter..sungguh,saya terlupa owner gambar ini siapa.if i'm not mistaken from one of the bloggers juga..sesape yang tahu,mahupun owner gambar ini ternampak,sila inform..saya akan tag kan nama anda.terima kasih di atas perkongsian ini.:)
bagi ayat motivasi untuk berkongsi..

btw, hari tu ada orang tanya tentang selendang yang labuh2 nak dapat kat mana??..baju yang comel2 tapi masih menutup aurat..haha..comel ler sangat~..

saya jarang keluar..maka,saya rajin shopping online..saya nk share antara kedai on9 yang best.


shawl pemberian hadiah kawan..baju dari old blossom..skirt unbranded


tudung bawal from aidijuma dapat free sebab jaga booth.curly cardigan from miasweetopia..dress from thepoplook


shawl numa from tudungpeople..dress from thepoplook and cardigan unbranded


shawl safiyyah xl from tudungpeople

the list out are : 

ini antara top list yang menjadi pilihan..sebenarnya,mengapa perlu shopping, sebab baju2 zaman dahulu kala tidak 'sesuai' untuk pakai kat luar..kita berdandan di rumah saja.hahaa..feeling artis korea sket...pakai skinny jeans kat dlm rumah je,feeling mcm wonder girl la..walaupun kaki tak sepanjang wonder girl..but jadi wonder muslimah k.. cewaahh..sejuk perut bakal suami aku..ehhhh..
tengah rajin2 kan diri untuk pakai skirt je..doakan saya istiqamah.bila dah pakai skirt saya akan duduk seperti perempuan..kelajuan jalan boleh dikurangkan..dan rasa feminin tu ada..kah3x

mahu on9..sebab dah masuk waktu zuhur..salam.~

Sunday, October 21, 2012

"kenapa Allah ambil orang yang aku sayang?"

assalammualaikum wa bismillah..:)

lama menyepi dan semestinya bila kembali menulis inginkan sesuatu yang dapat memberi manfaat kepada semua orang..sesuatu yang ingin saya share..pendapat,pengajaran mahupun contoh untuk diteladani.

sebenarnya,banyk benda yang nak post kat blog ni..sebab banyak aktiviti..banyak kisah dan cerita,sehinggakan tidak tahu mahu bermula di mana.;p..atau secara ringkasnya,saya terlalu sibuk sangat semester ni..jadual harian yang bermula lepas subuh,terus ke malam..dan balik bilik,dah penat,nak post kat blog..alahai,internet pulak slow.makanya,saya pilih tidur dari menuggu.^^..penat oww.esok pagi nak bangun awl lagi.ahaaa..

dalam kesibukan mengurus hal dunia,saya selalu pesan kat diri sendiri..jangan lupa akhirat yang kekal..kalau dalam seharian pun saya tak sempat nak menambah ilmu akhirat walaupun dengan membaca sehelai muka surat buku agama,saya akan pastikan saya dapat solat 5 waktu di awal waktu..selagi mampu..rasa lega sangat bila nak tidur malam tu,dan perkara yang sy fikir..2 solat utama..iaitu subuh sy awal dan insyak..kenapa?sebab subuh waktunya pendek,dan manusia sukar nak bangun awal,kalau boleh nak hujung waktu..dan insyak sebab waktunya terlalu panjang,sehinggakan dilengah2 sehingga nak tidur.so,bila lepas azan insyak dan saya terus menunaikannya,rasa LEGA SANGAT-SANGAT..rasa hari saya sudah sempurna.:)

Sabda Nabi SAW

سيل النبي صلى الله عليه وسلم أي الأعمال أفضل , قال الصلاة لأول وقتها (رواه الترمذي)
Ertinya: " Ditanya Nabi SAW , apakah amalan yang terbaik, maka jawab Nabi : Solat di awal waktu" ( Riwayat 
At-Tirmidzi dan Abu Daud, Albani : Sohih



semoga kita saling memberi peringatan .:)

sebenarnya apa kaitan solat dengan tajuk entri??

begini kisahnya..semasa usrah minggu lepas, saya tertarik dengan ayat akk naqibah " hikmah surah al-fatihah diwajibkan dalam solat kerana doa kita meminta pertolongan kepada Allah "..iaitu :

Ayat 5: “Hanya kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan”
Inilah pengakuan anda bahwa hanya Dia yang anda sembah, dan hanya padaNya anda mohon pertolongan. Buatlah pengakuan dengan tulus dan ikhlas.
nah..!.i got the idea to share with u.:).TAPI..masih ada yang tertanya-tanya.ada yang tidak faham.marilah saya ringkaskan dalam bahasa mudahnya iaitu "tanpa Allah,hidup anda tidak bermakna..tiada tuhan selain Allah,tiada makhluk yang dpt membantu..melainkan SEMUANYA dengan izin Allah."
sebenarnya,kalau kita tengok balik makna surah fatihah..ianya berkait.tengok dari ayat pertama..bermula dengan bismillah sehingga ayat terakhir.go and google for it.!.lagi bagus,hafal dan hayati dalam solat.insyaAllah kita akan rasa tenang.
setelah sekian lama saya menuggu seseorang dalam diam, akhirnya Allah memberi jawapan dia bukan jodoh aku. susah nak terima..ya,aku manusia yang imannya turun naik. aku sangka, semakin aku dekat denganNya, aku belajar untuk meredhai setiap kesedihan, dan tidak mungkin semudah itu..sebab itu Allah bagi ujian untuk menguji aku..Allah bagi ujian,jika benar apa yang aku katakan..apa yang aku yakinkan,tunjukkan..jalani ujian ini dengan kerana Allah.!..bagaimana saat itu???..sedih..sedih.sehinggakan aku tidak mampu untuk lihat keadaan aku sendiri..menangis setiap masa..hati aku tak tenang.rasanya saat itu terlalu sukar.setiap kali tertidur,aku harapkan semua itu hanya mimpi.aku banyak berdiam dan menyendiri..
orang kata,kalau sedih..jangan berseorangan.tapi bagi aku,semua itu perlukan masa..aku tidak bersendirian, dalam diri aku,seoalah2 ada yang memanggil untuk mengadu padaNya..sendirian aku untuk masa bersama Allah.bila kita dalam kesedihan tetapi kita masih ingat Allah, ya Allah..aku dapat rasakan sesuatu yang 'pegang' hati aku..


dulu aku tinggalkan semua itu kerana cintakan Allah lebih..dan kemudian bila Allah memberi ujian sebegini,kenapa aku harus bersedih lebih mengenangkannya sedangkan Allah yang memberi nikmat dan Dia juga yang memberi ujian ini. "dan ingatlah Allah hatimu akan menajdi tenang"

buku kembara hamba mencari cahaya dan sebelum aku bernikah aku beli sendiri..istikharah cinta from yatie dan bunga itu dari atikah..thanksss lot love.:)


dalam kesedihan..apa yang kita buat semua jadi tak fokus.satu kerja pun aku tak boleh fokus..hilang motivasi..dan satu soalan yang aku tanya kat diri sendiri "sampai bila???"..aku terfikir.sampai bila mahu begini.sampai Allah bagi semula orang yang aku sayang??siapa aku??..yaa.aku hanyalah hambaNya.cumanya pada masa itu aku hanya mampu didik diri dengan perkataan SABAR..things happen..kalau aku tak redha,aku tak sabar..apa yang aku mampu buat?..ye.sabar.tak mudah tapi besar ganjarannya..mencari semula semangat, aku suka untuk menambah ilmu mengenal Allah..bersangka baik dengan ujianNya.masa tu,aku baca buku kembara hamba mencari cahaya by hilal asyraf..aku tak sempat nak selak2..aku just bukak isi kandungan dan aku ternampak tajuk "manusia tidak mampu berdiri sendiri"..aku terus beli.lepas baca..aku bermuhasabah diri..untuk memulihkan semangat ni..aku kena berdiri kembali..TAPI..siapa yang akan bantu aku?Allah..kerana dalam quran "dan cukuplah Allah sebagai wakil" (an-nisa:81) serta "wahai orang beriman, cukuplah bagi kamu Allah dan orang mukminin yang mengikuti kamu" (al-anfal :64).."sekiranya kamu sudah berazam,maka bertawakallah kepada Allah" (ali-imran :159)..

aku mengasingkan diri.tidak mahu berbual dengan orang.aku ambil masa bersendirian kerananya aku tidak mahu kata2 jahat mhupun pendapat orang yang mempengaruhi diri ini untuk membenci.ya..sakit.memang sakit..tapi,islam tidak mengajar untuk membenci.sebaliknya redha..
bila solat..tipulah kalau aku jadi tak teringat2..emosi dah terganggu..dan bagi aku,bila dalam solat aku terfikir orang lain..itu sesuatu yang "tak boleh jadi macam ni,kena buat sesuatu"..aku alihkan fokus tu dengan hafal semua maksud dalam solat,dan surah yang aku baca..supaya bila solat,aku akan terfkir kan makna..baca,fahami,hayati..subhanaAllah,lepas solat tenang sangat rasanya..
semua yang terjadi pasti ada hikmahnya..kita je yang kadang2 tak sabar dan terus menghukum..ya.hikmah itu bukan 2,3 hari..bukan mingguan..dan mungkin bertahun..siapa kita??kita hanyalah hamba.!

teringat lirik opick-tiada duka yang abadi

Tiada duka yang abadi didunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani

Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Waktu berputar rebulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani

kenapa Allah ambil orang yang aku sayang???

mari menjadi hambaNya..engkau pasti temui jawapannya..:)..wallahualam..

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..mahu move on??mulakan dengan bismillah
Rasakan betapa besar kasih sayang Allah kepada kita semua, bayangkan semua nikmat yang telah kita terima dariNya. Nikmat udara yang kita hirup, nikmat penglihatan, nikmat pendengaran, nikmat sehat. Apakah kita sudah berterima kasih padaNya??. Rasakan kasih sayang dan sifatnya yang maha pengasih serta pemurah.
nikmat islam itu sendiri..mahu meratapi kesedihan..kehilangan..tidak salah bersedih.tapi bila kita bersedih..kembalilah pada Allah.moga Dia akan memberikan petunjuk.Ameen..:)

p/s : sebenarnya ini akan tajuk usrah pada minggu ini.saya diberi tanggunjawab untuk menyampaikan pada adik2 semester satu tentang hikmah surah al fatihah..saya terfkir adakah saya mampu menggalas tanggungjawab sebagai naqibah??..doakan saya.semoga ia menjadi tarbiyah pada diri saya sendiri dan memberi manfaat pada orang lain.







Wednesday, October 17, 2012

sesuatu buat kamu yang tak pernah tahu






dan aku tahu,
tanpa doa ku,
kamu masih akan berbahagia.


Tuhan akan masih memberikan yang terbaik untuk kamu.
Tuhan akan masih menentukan takdir terindah buat kamu.
kerana aku percaya,
walau tanpa aku minta,
Tuhan masih akan memberikan yang terbaik buat hambanya,
Apatah lagi buat seorang yang baik dan sedang memperbaiki diri.


ketahuilah.
rasa ini, akan akhirnya pudar nanti.
doa ku, mungkin juga tak lagi aku titipkan.
harapanku, mungkin juga akan aku terlupakan.


jujur, kerana itulah sebenarnya yang lebih selalu aku doakan,
untuk melupakan, menghapus dan mengusir segala rasa dan kenangan yang tersisa.

ya, melupakan memang tak mudah,
namun terus mengingat dan mengenang juga tak selalu indah.


namun,
ingatlah suatu perkara yang akan selalu membuatmu bahagia,
itulah DIA,
rahmat-NYA, kasih sayang-NYA.
bukan aku. mungkin bukan doaku. mungkin bukan lagi harapan aku.


lantas, 
mengapa masih ada ragu,
bahawa, tanpa aku,
kamu masih akan berbahagia?




via -tersenyummelihatlangit