About

Instagram

Saturday, February 16, 2013

review : lulur atau skrub yang mana best untuk badan?


*entri untuk orang perempuan saja KOT..^^*

2,3 hari ni rasa rajin pulak asyik nak buat review produk2 ye..tetibe rasa rajin dan idea datang.:).

al-kisahnya,masa kat toilet tadi, nak mandi malam..ada sedikit dialog bersama kawan

A : "nabilah makan jamu ke?"
me : *dalam hati aku* "takkan la aku nak makan jamu dalam toilet"..tp,mulut jawab "taklah..kenapa?"
A : "owh..sbb bau jamu la"..
me : "ehhh.tak.ni bau lulur"

fineee..ni bukan soalan pertama yang aku dapat setiap kali nk berlulur..mesti orang akan tanya,tu bau apa..LOL..rasa mcm aku yang terasing atau dieorg yang jakun??kekekeke..*gelak jahat tutup mulut*

so,aku harap..kot2 la orang di luar sana..kalau terjumpa blog ni,dan korang ada membe yang macam aku,korang dah tau,bau lulur tu sebenarnya macam mana..zaman dah moden,jarang orang muda nak pakai lulur,sekarang ada skrub..beli je dekat mana2 kedai yang ada jual skincare product..mcm guardian ke..watson..kedai2 jamu.kenapa orang tak pakai lulur?sebab leceh..nak kena bancuh dulu dgn air dan baunya mcm jamu.!.tak semua orang suka.tapi,kalau orang kampung mcm i ni..suka la.bau traditional dan klasik..rasa macam pergi bali spa pula~.

honestly,aku malas nak pakai banyak2 produk untuk itu dan ini..tapi,sejak kecik lagi,mak aku banyak tekankan pentingnya jaga KEBERSIHAN..kalau dulu siap bagi makan jamu lagi..mak aihhh,aku makan ubat dah la nak kena tutup2 hidung..lagi nk bg makan jamu yang pahit n bau menyengat tu..mula2 je ok..curi2,kalau mak tak ingatkan..aku akan skip makan,dan lama2 jadi bosan...hal ini termasuklah dengan perihal lulur tadi..anak perempuan ramai,4 orang..so,tugas mak la kena bagi tahu..itu dan ini kena jaga..macam aku, dulu2 kecik agak lasak..mcm tomboi juga..bersukan x ingt dunia..kalau hari cuti sekolah..pagi keluar,nak maghrib baru balik..badan penuh dengan daki2..peluh semua..gua geng dengan budak2 laki je..:P..pastu,balik..mandi..mak akan "sental" dengan lulur.bagi buang daki2..peluh tadi..supaya bersih.:)..sayang mak saya.!.:D

so...jika anda tak cukup bajet nk pergi spa..takpe,boleh buat sendiri kat rumah.beli je lulur..lagi puas,sebab boleh 'sental' sendiri..:p..lulur yang aku pakai jenis murah2 je..local product..kalau kat mydin dalam rm1 sepeket..



*sumber google*

lulur bunga tanjung..tak silap aku made from kelantan..lulur ni yang kawan2 aku cakap macam bau jamu..satu peket tu boleh pakai 2x..letak dalam bekas..bancuh dengan air,jadi likat..jangan cair..kemudian sapu kat seluruh badan..biarkan separuh kering..kemudian,gosok..sehingga daki2 semua keluar..jangan kuat2 n kasar,nanti kulit luka.:).sayangi kulit anda ye..part2 yang banyak kotoran,sila beri perhatian lebih..contoh,kat tengkuk..kaki..belakang badan..lepas tu,bilas dengan air,dan boleh pakai sabun mandi macam biasa..

selain lulur..aku pun pakai skrub susu beras from putri binari..yang ni pun best..aku pakai bila aku rasa nak cepat dan malas nk bancuh2 dengan air..ni lebih moden sikit.bau pun best..macam susu jonhson tu..

*sumber google*

harga lulur skrub ni dalam rm10+..tengok tempat..ada yang rm12....

orang akan tanya..apa beza skrub dan lulur?..ok..lulur dalam bentuk serbuk dan tekstur halus..kena bancuh dengan air sampai likat..hampir kering,baru gosok..kalau skrub..tak perlu bancuh air,terus sapu kat seluruh badan..tekstur lebih kasar berbanding lulur..tapi,bagi aku,kepuasan lebih kepada pakai lulur..pakai kat badan dalam keadaan kering..before mandi..sebab kita nak tanggalkan kotoran2 tu..
pakai skrub/lulur tak boleh setiap hari.nanti kulit kering..pakai dalam 2,3 hari sekali..bergantung pada keadaan kulit.ada yang pakai seminggu sekali..

so far,2 brand ni je yang aku maintain..banyak lagi..mcm mustika ratu n etc..tapi,aku lagi prefer yang 2 brand ni.sebab murah dan berkesan.:)..

p/s : kepada pembaca yang bca review tentang shaklee tu.saya tak jual..saya sekdar buat review je.insyaAllah,suatu hari nanti.sekarang tengah busy.:)




4 comments:

  1. pernah pakai lulur bunga tanjung mmg berkesan
    tp dh lama x pakai bukan sng nk dpt yg murah 1 paket jer rm3.50 klu ke maidin mmg murah sgt. tp xda choose jauh sgt maidin pun..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum cik.
    saya zara
    Saya ada jualnscrub homemade utk kulit yg gebu halus dan lembut.
    bahan scrub saya jual juga organik.
    bahan yg simple tapi hasil yg sgt puas hati.
    segala parut dan bau badan juga akan hilang jika rajin guna.
    Scrub saya homemade. Jadi harga nya yg berbaloi akan memuas kan hati awak.
    jika berminat wassap saya ya. 011 2340 3277 nama zara.
    Kalau awak guna then promote di blog, kite leh cerita harga k.
    Sorry ganggu. Thank you for ur time.

    ReplyDelete
  3. makaish Atyikelnaya menarik
    kalau untuk manfaat luluran apa ya...
    apakah sama dengan manfaat kaos kaki wanita yang memberi kehangatan untuk kaki..
    mohon infonya ya..

    ReplyDelete
  4. Salam sy qiqi ad menjual lulur homemade
    100% bahan asli tiada pengawet...
    Ada 6 jenis...
    Kopi
    Pandan
    Kunyit
    Halia
    Kayu manis
    Boreh/rempah

    Berminat whtsap qiqi 0177251339

    ReplyDelete