About

Instagram

Monday, September 7, 2015

SUPLEMEN SAYA SEMASA HAMIL

Salam

Seperti yang aku janjikan untuk cerita mengenai suplemen semasa hamil, baru harini ada masa untuk buat entri penuh dan sengaja aku biarkan sehingga kandungan masuk fasa 3rd trimister. 

Alhamdulillah.dah 34 minggu usia kandungan. Sekarang ni hanya mengira minggu sebelum tarikh due. Semasa awal kehamilan, banyak juga petua yang aku dapat melalui kenalan dan juga pembacaan di internet. Tapi, bukan semua aku buat dan ikut sebab kekangan masa jadual pemakanan dan aku lebih pilih untuk buat yang mana wajib dahulu dan bederhana je. 

Perkara pertama yang aku sering dengar berkenaan bekalan nutrisi untuk si ibu dan anak. Pemakanan adalah sesuatu yang amat dititik berat selain amalan2 agama seperti solat, berdoa dan mengaji. Apabila dah ada benda bernyawa dalam rahim kita, terasa tanggungjawab yang amat besar untuk beri sepenuh perhatian kepada pembesaran dan kesihatannya. Aku tidaklah terlalu cerewet tentang pemakanan untuk diri sendiri,tapi bila berkenaan dengan nyawa2 yang aku sayang, memang aku akui, banyak itu ini yang tak boleh ^^. Berbalik dengan soal pemakanan dan bekalan nutrisi untuk si ibu dan anak,aku pilih suplemen tambahan jenama SHAKLEE. 

Aku kenal suplemen shaklee ni sudah agak lama,sejak zaman belajar lagi. Bermula mencari suplemen di sebabkan masalah kulit berjerawat dan berparut, kemudian masalah gastrik dan pencernaan, kemudian maintain untuk kulit dan kesihatan dalaman, dan sehinggalah kahwin, kemudian disahkan mengandung. Memang setia dengan suplemen jenama shaklee sudah 4 tahun. Semasa zaman student, disebabkan budget tidak banyak, jadi aku bermula dengan set percubaan untuk sebulan. Lepas tu, bila merasai perbezaanya, aku sendiri kumpul duit untuk beli botol yang besar. Kawan aku pernah nasihatkan aku, makan suplemen ni kena bersabar,sebab ianya bukan ubat, hasilnya bukan esok lusa tapi bila kita sudah makin berumur, lagi awal pengambilan lagi bagus kesannya sementara sistem badan masih elok berfungsi. Walaupun awal pengambilan aku hanya niatkan untuk menyelesaikan masalah kulit, tapi apabila semakin banyak pembacaan, mind set berubah untuk jadikan hidup lebih seimbang dan sihat bukan hanya pada kecantikan. Apa yang sihat itu yang cantik. Niatkan dalam hati untuk menjaga kesihatan. Bila badan sihat,apa yang terhasil insyaAllah cantik. 

Untuk entri kali ni khas mengenai suplemen tambahan semasa hamil, aku mula bertukar dengan set kehamilan sejak kandungan mencecah 2 bulan. Sebab masa awal perkahwinan,aku stop pengambilan suplemen bagi ruang untuk merancang, sebab sebelum ni aku ambil set yang ada vitamin alfalfa. Walaupun ianya vitamin, tapi bukan semua vitamin diperlukan untuk wanita hamil ya. Kerana fungsi vitamin berbeza. Contohnya seperti vitamin yang mengadungi iron tidak boleh di ambil dengan makanan tenusu, bagi mengelakkan ganguan penyerapan nutrisi. Perlu dijarakkan.Begitu juga jika hamil,ada sesetengah vitamin yang perlu diberhentikan seketika sehingga selepas bersalin. Apabila disahkan mengandung,aku mula bertukar kepada set hamil. Apa yang menarik tentang brand shaklee ni,aku sudah buat survey,harganya lebih murah dan tahan lama berbanding produk di pasaran. 

Vitamin apa yang terdapat dalam set hamil shaklee ?



Pada awal pengambilan, aku cuma ambil set basic hamil iaitu :

1.Energy Soy Protein (favorite sejak zaman belajar !)
2.Vitalea (iron)
3.Bcomplex
4.Vitamin C
5.Ostrematix

If korang pergi ke klinik kesihatan, vitamin untuk ibu hamil yang wajib diberi adalah Iron, B complex (asid folik) dan Vitamin C. 

Selepas kandungan masuk fasa 2nd trimister :

Tambakan dengan vitamin omega guard untuk perkembangan otak bayi  (dalam penggunaan semasa hamil ianya bagus kerana kandungan Omega yang tinggi)

Fasa 3rd trimister :

Apabila kandungan cecah 8 bulan, aku berhenti ambil omega dan gantikan dengan minyak kelapa dara dan pati buah dilema (tiada dalam gambar)

Nampak banyak dan agak leceh. Tapi cara pengambilan bukanlah sekaligus. Contohnya, selepas solat subuh,aku amalkan pengambilan ESP shaklee dibancuh dengan susu. Sejam selepas sarapan, aku ambil vitamin b complex, kemudian selepas lunch, jarakkan sejam sebelum mengambil vitamin c, vitalea, kemudian omega/minyak kelapa dara. Malam sebelum tidur, aku ambil ostrematrix.

Paling penting sekali jangan lupa pengambilan air putih yang cukup, ia bukan sahaja membantu penyerapan vitamin2 yang kita makan,malah ketika hamil , pengambilan air yang cukup juga bantu bagi mengelakkan kekeringan. (ini yang doktor selalu pesan, kalau awak malas minum air,kesian dekat baby )

Pernah masa masuk fasa 2nd trimister, aku kurangkan minum air putih kerana kerap ke tandas untuk buang air,office pula sejuk...makanya jadi batuk dan selsema. Bila jumpa doktor, mulalah doktor sound macam ni "tak kesian kat baby ke?dia kering kat dalam tu"...sejak dari itu,aku disiplinkan diri bawa botol air besar 2 liter ke office..berkorban dan gagahkan diri untuk ke toilet setiap 10 minit ^^...

Baiklah,untuk entri kali ni,aku cerita secara ringkas tentang set hamil shaklee. Untuk entri seterusnya,aku akan cerita khasiat setiap vitamin untuk ibu hamil ya :).Oh ye, jangan lupa follow instagram aku bellahaul . Dalam instagram ni juga banyak 'instant' produk review tentang shaklee.

p/s : Buat entri panjang2,nanti orang bosan nak baca :P. 


Wednesday, September 2, 2015

TEKNOLOGI

Dunia zaman sekarang ni semua bergantung pada teknologi. Sebab teknologi juga boleh jadi gaduh,boleh menghubungkan. Aku tak pasti kalau penulisan aku kali ni,boleh jadi sumber karangan kepada adik2 di sekolah. Tentang kebaikan dan keburukan teknologi.

Tajuk tentang teknologi ni,karangan SPM pun keluar. Semua orang boleh fikir baik dan buruknya. Kalau diberi masa 2 jam untuk menulis karangan,nak tak nak memang kau kena perah otak untuk keluarkan isi bagi memantapka karangan. Setuju? Tapi tak ramai yang boleh jadikan contoh untuk diri sendiri.Semua hanya di atas kertas sahaja.

Aku akui,dulu aku memang macam kena kejutan budaya bila masuk universiti, semua tentang teknologi. Masa tu juga facebook baru lagi. Friendster and Myspace pun masih ada.Kemudian ada twitter and sekarang ni macam2 lagi. Penting untuk tahu kewujudan teknologi ni supaya kita tak ketinggalan. Contoh macam masa aku belajar, technology and aviation memang berkait rapat. Orang beli tiket guna hujung jari,kau masih kayuh basikal nak cari kaunter beli flight ticket.

Kalau semua apps kau nak upload dekat handphone, setahun pakai handphone dah boleh jadi 'lembap'. Kebergantungan hidup kita dengan teknologi ni sampaikan bila hilang atau kena hack, boleh jadi gila. Apa taknya,semua benda kau nak simpan and upload. Konon view untuk "only me" je,kemudian esok lusa kena hack habis semua rahsia bukan lagi rahsia. Nak jadi famous di social media, keyboard warrior..semua di hujung jari. Kau upload la sikit muka gambar gyiyomi, mekap comel2, ambil tudung and snap muka. Memanglah comel,hakikatnya kau cuma bersinglet dan seluar pendek saja.hahahaha. Aku cerita ni sebab pernah ternampak gambar orang post selfie reality vs reality. Post "good morning world !" konon kau jenis morning person,padahal lepas post kau sambung tidur sampai matahari naik, bangun lambat terus nak dhuha dan mengharap rezeki jatuh dari langit macam tu je..

Hidup kita dibayangi dengan apa yang kita nak upload. Semua akan jadi perhatian and nak yang "good-good" je. Aku pernah tengok post tentang 'click dengan bijak'..bagi aku,sebab zaman sekarang teknologi dan aplikasi memang tak dapat dipisahkan. Jadi, kau kena train dan disiplinkan diri kau supaya setiap kali nak post sesuatu tu mesti fikir dahulu baik buruknya. 

Tapi bila umur meningkat dewasa ni,kadang2 aku letak handphone kat mana pun aku tak amek kisah. Aku tak peduli orang nak beli tab ke, GoPro bagai ke..kalau ada,boleh guna,kalau takde,tak kisah. Tapi,untuk pengetahuan, mestilah kena amek tahu apa kegunaan teknologi sekarang supaya bila kau borak dengan orang atau terdengar sesuatu maklumat tu,kau tahu kewujudannya. Aku masa memula dengar perkataan GoPro tu aku rasa macam perkataan jawa je dengarnya.LOL. lebih kurang macam perkataan jawa "ngobrol"= bicara..gituu..maaf ler,saya anak jawa :P.

Disebabkan dulu hanya24 jam dengan handphone. Aku rasa,aku kehilangan hobi aku iaitu membaca buku. Dulu aku ratu nilam dekat sekolah. Karangan terbaik. Bila dah mula main whatsap dan sms ni,mula lah shortform dan bahasa rojak. Tapi shortform aku masih boleh difahami lah. Bukan macam sesetengah orang sampai merubah ejaan. Sori jadi cowi, kita jadi itew, suka jadi cuke..Aku menyampah nak baca mesej macam tu.

Maka untuk disiplinkan balik diri, salah satu cara yang aku buat adalah stop guna internet di handphone. Aku berhenti langgan internet. Apa yang aku buat bila menunggu, apps yang boleh buka cuma lah al-quran aplikasi. Kemudian,aku bawa apa2 sahaja artikel dan simpan dalam beg. Biasanya baru lepas bagi salam je, mesej2 selalu menggangu, Reply mesej dulu dari baca doa. Jadi, dengan ketiadaan internet ni, lepas solat terus buka quran apps. Sementara nak menunggu check up boleh baca quran. Lagi satu, bila keluar dengan kawan2 atau suami, aku lebih suka ajak borak dan tinggalkan handphone dalam beg. I always say to my husband "please no gadget" unless message penting yang memang kau kena tengok sebab bos tunggu update, orang nak call untuk emergency. 
Dulu aku bangun2 tidur tengok handphone dulu. Notification dari peminat2 di fb,twitter dan mcm2 lagi lah..*perasan sangat*..but now,before off bed aku off internet, at least tidur aku tak tergangu dengan bunyi message group atau notification. Aku cuba elakkan dari silent phone untuk panggilan emergency. Lagipun bila bunyi jam loceng kat handphone nak kejut subuh,taklah kau ternampak notification dulu. Membuatkan kau rasa nak reply comment dulu dari pergi solat. 

Sebagai penutup, kurangkan penggunaan internet dan hidup kau akan lebih bahagia. Pergi explore dunia luar. Pergi hiking dari pagi2 lagi dah ngadap game. Do something yang boleh connect people in reality life dan buat hobi baru...kenal orang reality kehidupan dari sibuk baca gosip beautifulnara.kbye..^^