About

Instagram

Friday, May 6, 2016

Review : Baby food processor jenama Autumnz

Salam :)

Alhamdulillah, Anaqi sekarang dah 6 bulan 2 minggu. Dah start makan solid food. Eh,dalam blog ni Bella tak pernah cerita dan mention pasal Anaqi kan, next episod je la kita cerita. Hehe.Banyak sangat nak share dengan korang ni. Sementara idea nak menulis ni ada, Bella nak share review tentang baby food processor by Autumz ni. 

Actually, memula ingatkan mudah je nak siapkan makanan baby ni. Tapi, bila banyakkk sangat membaca jadi pening pulak. Baru tahu, tak buat persiapan awal. Sebab dulu banyak study tentang breastfeeding je. Alhamdulillah, Allah bagi rezeki susu badan untuk Anaqi sampai sekarang. Mudahan sampai 2 tahun la ye nak. Ok, berbalik tentang cerita baby food processor ni, Bella dah survey macam2 brand. Dari yang murah dan mahal cecah 1k.Huhhh..maaf nak,ummi tak mampu lagi nak beli yang sampai cecah 1k, so lepas buat survey,akhirnya Autumnz jugak jadi pilihan sesuai dengan budget dan 2 in 1(steamer & blender). Ada yang bawah RM100 tapi cuma berfungsi untuk blend je. Pada awalnya, Bella cuba blender biasa je yang buat blend masakan tu, tapi yang baru lah, bukan yang dah guna blend cili kering tu, hasilnya tak memuaskan,sebab makanan tak berapa hancur dan Bella kena steam dulu baru boleh blend, agak leceh di situ.Anaqi pulak jenis tak boleh tinggal lama2.^^. So,akhirnya carilah baby food processor ni.

FYI, Bella memang guna jenama Autumnz ni for breastfeeding tau. Pump susu, warmer, steamer dan botol susu semua complete set. 

Bella, shopping dekat Lazada je, sebab mudah pakai shopping cart,buat comparison,dapat pulak harga lagi murah berbanding harga pasaran. Untuk baby food processor, Bella beli dengan harga lebih kurang RM186 je. Murah kan? :)). I loikee.

Servis memang terbaik !.


Ummi excited !.Cara penggunaan pun mudah. 


Korang boleh tengok ni, semua jenis makanan boleh blend. Praktikal 2 in 1. Korang xyah nak masak rebus bagai tu kat kuali. Bersihkan, potong kecik-kecik, masukkan dalam bowl blender, steam lepas tu blend.!.Semua tinggal putar masa lepas tu tinggal. Boleh layan anak sementara nak tunggu steam tu. Tak perlu risau takut terlupa nak tutup api dapur ke apa. Memang value for money !.cewahh.



Dalam tu disiapkan dengan manual sekali. Kalau korang tak tahu berapa minit nak kena steam, dalam manual tu dia akan guide masa mengikut jenis makanan.


Ini gambar bahagian dalam. Manalah tahu korang nk tengok rupa blade tu kan ^^. Sebelah tu, tempat letak air untuk steam. Masukkan je air,kemudian set masa berapa lama nak steam dan boleh tinggal. Jangan lupa masukkan makanan yang nak di blend dulu k. !

So, lepas bukak plastik, Bella rasmikan dengan memasak sweet potato for Anaqi .


Tengok dari gambar pertama sebelah kiri atas. Bersihkan sweet potato, bagi buang kulit, cuci, potong kecik, masukkan dalam blend bowl, lepas tu set 30 minutes, tinggal, kemudian blend dan siap !.Nampak halus je kan sweet potato yang seketul2 tadi.Ehehe.


Kalau nak tahan lama, of coz korang kena jaga elok-elok. Boleh bukak blend bowl tu dan bersihkan sekali dengan blade tu. 

Mudah je.Lepas ni boleh campur 2 jenis makanan dalam 1 hidang, kurma campur brokoli ? Next menu.:)


See, tak sabar nak makan. Anak soleh ummi dan abi.:).

So,korang yang masih mencari baby food processor harga yang berpatutan boleh cuba brand ni. 







Tuesday, May 3, 2016

KONGSI RESEPI : POPIA INTI DAGING

Salam :)

Lama tak berkongsi resepi masakan. Nak kata pandai masak sangat tu taklah :P cuma Bella suka try and error mengikut selera sendiri, bila dah siap lepas tu jadi sedap,boleh lah kita kongsi resepi di blog ya. Semangat nak update blog sebab gambar lawa2 boleh di ambil menggunakan kamera Canon hadiah daripada suami. hehe..

Resepi yang Bella nak share ni sesuai untuk juadah minum petang. Hidangkan dengan air teh panas atau nescafe favorite husband pun sedap...Kebetulan memang dapat stock daging cincang fresh, so Bella campurkan apa yang je dalam peti sejuk. Orang kata resepi 'campak-campak'.:)

Jom kita lihat resepi bahan-bahan dan cara penyediaan. 

BAHAN-BAHAN 

-2 SUDU KECIL SERBUK KARI AYAM/DAGING

-1  SUDU KECIL GARAM HALUS

-1 SUDU KECIL GULA

- 4 SUDU TEPUNG JAGUNG / TEPUNG GORENG KFC (tiada dalam gambar,terlupa :P)

-2 SUDU KECIL SERBUK LADA HITAM 

- 1 BIJI BAWANG HOLLAND (cincang halus)

- 3 BATANG DAUN BAWANG (potong halus)

- 3 TANGKAI DAUN KARI

-1 BIJI TELUR

-1 SUDU PLANTA

-1/2 KG DAGING CINCANG

-KULIT POPIA









CARA PENYEDIAAN 





Campurkan kesemua bahan-bahan di atas KECUALI telur.

KEMUDIAN masak daging dengan menggunakan kuali dan api sederhana. Bila daging dah mula masak, boleh angkat dan toskan minyak. Jangan sampai garing. Cukup daging separuh masak, kemudian baru gaulkan dengan telur. Seperti gambar di bawah.


Gaulkan rata dan siap untuk dijadikan inti dalam popia. 


Gulung popia kemudian goreng dengan minyak yang panas. Sentiasa terbalikkan popia supaya kulit popia masak rata cantik. (betul ke ayat ni ^^). 

TIPS 

Gunakan sedikit tepung yang dibancuh air untuk lekatkan gulungan kulit popia supaya minyak masak tidak berbuih2 dan gunakan tisu lembap untuk elakkan kulit popia pecah2/ terkoyak semasa menggulung. 

Selesai menggulung, boleh la goreng dan hidangkan bersama sambal kicap (sebab saya orang joho ^^) dan air .



SELAMAT MENCUBA :)